Home » Blog » Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen

Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen

zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen

Het is de tijd van de zelfredzaamheid. Pas nog waren we bij een beleidsmedewerker WMO die het woord zelfredzaamheid ook vaak in de mond nam. Ook vandaag is het woord in mijn time-line regelmatig voorbij gekomen. Volgens mij is zelfredzaamheid het nieuwe betuttelen.

Zelfredzaamheid is een heel ander woord dan het woord zelfstandig. Ik ben vreselijk voor zelfstandigheid. Ik vind het heel fijn en warm, diep menselijk als mensen zelfstandig besluiten of ze zelfredzaam kunnen zijn. En niet vanuit bezuinigingen gedwongen worden om zelfredzaam te zijn.

Als u zichzelf niet kunt redden moeten eerst uw naasten u gaan redden. Dat noemen we voorliggende zorg. Voorliggende zorg zou eigenlijk buitenliggende zorg moeten heten: buiten ons budget, buiten onze verantwoordelijkheid, buiten onze warme, diepe menselijkheid. En als u dan nog niet zelfredzaam bent dan gaan de instanties u redden. Op hun manier.

Had u maar zelfredzaam moeten worden.

Draai ik door? Een heel klein beetje maar. Is bekend dat heel veel mensen nooit zelfredzaam gaan worden? Lees eens alle blogs op deze website met het zoekwoord autisme en dan begrijpt u het misschien nog niet. Daarom geef ik nog eens het voorbeeld van de jongen met PDD-NOS die op kamertraining moet omdat hij als hij 20 is toch wel zijn eigen was moet kunnen doen, moet kunnen koken en zijn kamer moet kunnen opruimen. En braaf iedere dag naar dagbesteding gaan of naar zijn gesubsidieerde baan. Vreselijk verantwoord en vreselijk zelfredzaam.

Terwijl zijn leeftijdsgenoot zonder PDD-NOS zijn studentenkamer maakt tot een varkenskot, onveilige seks heeft en ieder weekend zijn was naar moeders brengt en de vreetscooter laat komen als hij honger heeft. En dat vinden we schattig. En dat hoort erbij. En we zijn allemaal jong geweest.

Snapt u? Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen.

Lees het blog over ‘presentie’. Een mooi alternatief voor betuttelen.

Vertel het verder!

1 reactie op “Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen”

  1. Ik zie dat deze blog op 21 februari 2013 is geplaatst. Het is nu 10 mei 2014. Precies de periode dat ik als MWD-er /consulent bij MEE werkte en inderdaad tegen de termen zoals empoweren, zelfredzaamheid, eigen regie etc. ben aangelopen. Juist omdat de woorden, zonder er echt betekenis aan te geven, genoemd worden, als enige waarheid, knap ik er op af. Veel organisaties passen hun werkmethodes hierop aan. Deels goed, deels doorgeslagen.
    Het morele debat heb ik gemist ik op de werkvloer. Jammer! Daarom ben ik blij met je blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *