Home » Blog » Wereld Backupdag

Wereld Backupdag

wereld backup dag

Ieder jaar op 31 maart is het Wereld Backudag. Allemaal even een back-upje maken van je digitale opslag. Best een goed idee om iedereen er even op te wijzen dat je regelmatig een back-up maakt. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.

Waarom een backup maken?

Een backup maken is belangrijk. Jij en je klanten rekenen erop dat je gebruik kan maken van de documenten waar je mee werkt. Als informatie verdwijnt dan kan je klanten niet meer van dienst zijn. Er kan zomaar iets fout gaan, waardoor je een backup nodig hebt.

  • Je computer kan onherstelbaar kapot gaan.
  • Er kan iets fout gaan bij de servers van je website.
  • Er kan iets fout gaan bij de servers van je cloud omgeving.
  • Als je overstapt op andere systemen is het handig om een backup van je gegevens achter de hand te hebben.
  • Je kan je telefoon of tablet kwijtraken.

Automatische backup maken

Het slimst is het om een automatische backup te maken van de documenten waar je normaal gesproken mee werkt. Dat is simpel in te stellen in iedere computer. De jongens van Computer Totaal hebben daar een mooi verhaal over geschreven. Iedere digibeet kan het zelf.

Het is ook verstandig om een automatische backup in te stellen voor de database en bestanden van je website. Vraag je host of dat al geregeld is. Het scheelt wat ruimte op de server, maar het is wel belangrijk. Ook met een website kan ineens iets verkeerd gaan. Een update van een plug-in kan genoeg zijn om je hele website offline te halen. Dan heb je die backup echt wel nodig.

In the cloud werken

Tegenwoordig is het veilig om in de cloud te werken. Bijna alle cloudservices voldoen ondertussen aan de AVG wetgeving. Zelf wordt ik steeds meer fan van Sharepoint moet ik zeggen. Dropbox gebruik ik voor privé en GDrive voor zakelijke documenten.

Sharepoint gebruik ik met organisaties waar ik vrijwilligerswerk voor doe. Als ze office 365 hebben kan je gemakkelijk documenten opslaan, gezamelijk bewerken en delen. Met Onedrive kan dat privé op bijna dezelfde manier. Maar dan heb je wel een office 365 abonnement nodig.

Backup of back-up maken

Back-up is een samenstelling die aan het Engels ontleend is. In de regel schrijven we samenstellingen van Engelse woorden in het Nederlands zo veel mogelijk aaneen, bijvoorbeeld dashboard, flashback, laserprinter. Als het rechterlid van de samenstelling echter een voorzetselbijwoord is, zoals up in back-up, komt er gewoonlijk een koppelteken tussen beide delen. Vergelijkbare gevallen zijn lay-out, follow-up, all-in, set-up, plug-in en stand-by.

Het koppelteken in een samenstelling blijft staan in afleidingen ervan. Het werkwoordback-uppen krijgt dus net als het zelfstandig naamwoordback-up een koppelteken. Het streepje blijft ook behouden in de vervoegde vormen van het werkwoord: (hij) back-upt – (hij) back-upte – (hij) heeft geback-upt; (we) back-uppen – (we) back-upten – (we) hebben geback-upt. Vergelijkbare gevallen zijn lay-outen en set-uppen.

Sommige Engelse woorden zijn zonder streepje ingeburgerd: login, feedback, playback, pullover.(bron)

En van Dale is het er mee eens. Backup maken is dus niet goed eigenlijk, het moet back-up maken zijn.

Externe harde schijf

Neem het zekere voor het onzekere. En doe mee met wereld backupdag. Je foto’s, je muziek, je contactpersonen, je e-mails, je offertes, je alles wil je graag behouden voor de toekomst. E

Coolblue voorziet je met een glimlach van een nieuwe externe harde schijf (aff.) waar je naar hartelust op kunt backuppen. 

Vertel het verder!
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *