weg met de jeugdwerkbubbel jeugdtrend 2018

Een duidelijk verslag met een voor mij fijne uitkomst van de Jeugdtrend 2018. Het onderstreept namelijk wat ik steeds schrijf op deze website; hou er mee op om jongeren als een aparte doelgroep te zien in de kerk. Daar vragen ze niet om en het is zeker geen antwoord op hun vragen. Weg met die aparte jeugdwerkbubbel!

‘Ergens-jeugd’ en ‘Overal-jeugd’

Jeugdtrend 2018 heeft het over ‘Ergens-jeugd’ en over ‘Overal-jeugd’. De eerste groep voelt zich goed en ontleent haar zelfbeeld aan een vertrouwde veilige omgeving. De tweede groep kijkt over de muren heen en ziet dat het gras bij de buren veel groener lijkt. En ze willen hun zelfbeeld versterken met gebruikmaking van de elementen buiten hun eigen vertrouwde wereld. Er is meer!

Ik vind het een mooie omschrijving want het geeft woorden aan iets wat ik zelf ook voel: hoe je je voelt en hoe je in het leven staat heeft alles te maken met je mentaliteit en je manier van zijn.

Toen ik mij in de kerk bezig hield met het jeugdwerk wilde ik steeds kijken hoe we onze kerk levendiger en vooral het geloof doorleefder konden krijgen bij de jongeren. Buiten de vertrouwde wereld had ik gezien dat er nog veel meer mogelijk was op het gebied van geloven en kerk zijn. Maar in de commissie waar ik zat zaten ook ‘Ergens’ mensen die er belang bij hadden om alles bij het oude te houden. Niet teveel uitdaging, niet teveel veranderen en vooral heel vaak zeggen: dit lukt nooit. Als ‘Overal’ mens werd ik gefrustreerd. Ik en andere ‘Overal-jeugd’ hadden niets met die stereotype activiteiten als ‘Voetballen met de kerkenraad om de generatiekloof te overbruggen’. Toen al dacht ik, ga weg met je generatiekloof en stereotype probleemstellingen. Je hebt mensen die stil staan en mensen die vooruitgaan, in alle leeftijdsgroepen. Met mensen die vooruitgingen kon ik prima praten, met de mensen die stil stonden (of liever nog achteruit zouden gaan) iets minder.

Daarna kwam er een tijd dat ik heel hard riep: je kerkkeuze heeft te maken met je leerstijl! (terwijl ik zelf ook merkte dat die hele cirkel van Kolb alleen een poging van ‘ergens’ mensen was om grip te houden op de situatie, ondertussen wordt de cirkel van Kolb als achterhaald bestempeld,….door ‘overal’ mensen.) Ik vond het wel een fijne theorie om te denken dat theoretisch ingestelde mensen zich prima voelen in een kerk met de nadruk op cognitie. En dat de ervaringsgerichte mensen geboren zijn voor een evangelische gemeente. Waar leg je de nadruk: op de verlossing of op je zondigheid?

‘Ergens’ en ‘Overal’-kerk

De laatste tijd voel ik wat in Jeugdtrend 2018 wordt gebracht als de ‘Ergens’ en de ‘Overal’ theorie. Die theorie lijkt mij bruikbaar voor alle mensen van alle leeftijden. Ik zit nu in een kerk met relatief veel ‘Overal’ mensen. En qua kerkgeschiedenis klopt dit ook: de Nederlands Gereformeerde Kerken is vooral ontstaan als protest tegen het idee dat alle kerken zoveel mogelijk hetzelfde moesten zijn en moesten denken. En ik voel mij heerlijk bij deze mentaliteit. Vroeger noemden ze de NGK ‘Buiten verband’. Ik noem het ‘out of the box’ en I like it.

(daarom geloof ik niet in een praktische nieuwe eenheid tussen verschillende kerken. Ik geloof wel dat bepaalde mensen zich prettiger bij elkaar voelen en elkaar gaan opzoeken door de kerkmuren heen. En die kerkmuren noemen we dan gewoon geen kerkmuren meer maar ‘mentaliteit’.)

Weg met die aparte jeugdbubbel

Omdat ik denk en steeds schrijf dat volwassenen en jongeren hetzelfde nodig hebben: erkenning, herkenning en bevestiging (of zo’n ander rijtje) denk ik dat het prima kan: weg met die aparte jeugdbubbel. Door de hele linie heen zijn er kerkmensen die kunnen aanhaken bij de vragen en verlangens van een deel van de jongeren. Een ander deel van de kerkmensen sluit prima aan bij de antwoorden en verlangens van het andere deel van de jongeren. Een citaat uit Jeugdtrend 2018:

Als er nog een generatiekloof bestaat, dan komt dat idee vanuit de oudere generaties, die jeugd in kaders
van leeftijdsgroepen en sociale achtergronden indeelt en daarbij de mentaliteitskloof – het verschil tussen
‘ergens’ en ‘overal’ niet meeneemt. Uit grootschalige Engelse en Amerikaanse onderzoeken blijkt dat
jongeren ook in de kerk behoefte hebben aan meer inclusiviteit. Niet meer een aparte ‘jeugdwerkbubbel’,
maar meer samen doen. Groepsvorming rondom interesse, passie en geloof.

De generatiekloof bestaat bij de mensen die zich daar lekker bij voelen.

Groepsvorming rond interesse, passie en geloof

Dat klinkt heel goed. Wijkgericht werken is in kerken natuurlijk heel hip. Maar ik zou veel liever inderdaad die groepsvorming hebben rond interesse, passie en geloof. Mensen die een beetje hetzelfde zijn herkennen elkaar eerder en geven elkaar dus ook eerder erkenning. En daar groeien we van met elkaar. En heel praktisch: samenkomen met mensen die je begrijpt en vertrouwt kan je veel langer volhouden dan samenkomen met mensen die om geografische redenen nu eenmaal in je groep zitten.

Lees hier al mijn andere blogs over jongeren in de kerk.

 

 

volg mij!

Chiel Voerman

Blogger, communicatiemedewerker en coach at www. stukverderschrijven.nl
Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

Vertel het verder!
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 thoughts on “Weg met die aparte jeugdwerkbubbel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *