Home » Blog » Wat is belangrijk voor een nieuwsbrief?

Wat is belangrijk voor een nieuwsbrief?

wat is belangrijk voor een nieuwsbrief

Bijna iedere week schrijf ik een nieuwsbrief voor de organisatie waar ik nu werk. Er zijn verschillende nieuwsbrieven met verschillende doelgroepen. Wat is belangrijk voor een nieuwsbrief?

1. Toestemming om de nieuwsbrief te mogen sturen

Sinds de AVG is ingegaan is het helemaal not done om een nieuwsbrief te sturen naar adressen die je niet voor dat doel gekregen hebt. Mensen moeten actief toestemming hebben gegeven voor het gebruik en verwerking van hun contactgegevens. En het is netjes als je alleen nieuwsbrieven stuurt met inhoud waarvoor ze zich hebben opgegeven.
Overigens, in iedere nieuwsbrief hoort een verklaring te staan waarom de ontvanger de nieuwsbrief krijgt en een link naar een mogelijkheid om met weinig moeite uit te schrijven uit de nieuwsbrief.

2. Stuur een nieuwsbrief niet vaker dan je hebt afgesproken

Houd je aan je afspraken. Als je hebt gezegd dat je twee keer in de maand een nieuwsbrief zal gaan versturen moet je het ook niet vaker doen. Hou je meer van super korte nieuwsbrieven naar aanleiding van actuele gebeurtenissen? Prima, daar is zeker veel voor te zeggen, maar geef dat aan op het moment dat mensen zich inschrijven op je nieuwsbrief.

3. Stuur een nieuwsbrief alleen als je iets te melden hebt

Wat is belangrijk voor een nieuwsbrief? Dat hij gelezen wordt! En dat lezen doen de abonnees alleen als je boeiende content biedt. Als je niets te melden hebt, schrijf dan geen brief. Zodra je lezers jouw nieuwsbrief gaan associëren met slappe hap ben je ze kwijt. Dan lezen ze ook die belangrijke nieuwtjes niet meer.

4. Maak je nieuwsbrief niet te lang

Veel mensen zien het bijhouden van hun email als een naar klusje. Een vol Postvak In lijkt op werk en is voor veel mensen niet leuk. Als het dan ook nog vol nieuwsbrieven en reclame zit dan wordt de kans groot dat er alleen op het kruisje gedrukt wordt. Weg met die troep. En groot gelijk hebben ze.

5. Doorlinkjes naar de website

Ja wat is goed voor je nieuwsbrief? Zijn dat kleine stukken tekst die de lezer via een link naar je website trekt? Of kan je beter een echt inhoudelijk stuk schrijven omdat,… je wilt laten zien wat je in huis hebt? Of wat er gebeurd is? Ik denk dat de waarheid in het midden ligt. En dat heeft alles te maken met het doel van de nieuwsbrief.

6. Wat is belangrijk voor een nieuwsbrief? Een doel!

We hebben een poos geleden nog een verhitte lunch gehad omdat we flink van mening verschilden over het doel van de nieuwsbrief. Daarom nu het belangrijkste voor je nieuwsbrief: een doel! De inhoud van je nieuwsbrief is afhankelijk van het doel van je nieuwsbrief. Ik denk dat deze mogelijkheden er zijn:

  • Laten zien dat je nog leeft: je schrijft een korte nieuwsbrief om te laten zien wat je als organisatie of ondernemer allemaal hebt gedaan de afgelopen tijd. Puur even contact met je lezers: joe-hoe, ik ben er nog, wanneer kan ik weer wat aan je verdienen?
  • Een samenvatting geven van alle interessante dingen die je de afgelopen tijd hebt gedaan. Voor onze organisatie geldt dat. Er gebeurt zoveel dat lang niet voor iedereen even interessant is. Dus we komen met onze nieuwsbrieven tegemoet aan de mensen die ons wel willen volgen maar niet alle socialemediakanalen en website kunnen volgen. Een kort inleidend tekst, foto en een link naar de complete informatie.
  • Nieuws brengen. Een nieuwsbrief heet natuurlijk nieuwsbrief omdat er nieuws in te lezen valt. Maar voor de meeste mensen zal het puur om verkeer richting de kassa gaan. Soms krijg je nog zo’n nieuwsbrief dat je denkt: he, dit is echt nieuws! Lang niets van ze gehoord, ik heb ze ook niet gemist, maar dit is toch wel iets dat ik echt wil weten: een nieuw product, een nieuwe manager, een nieuw huisstijl, een vette aanbieding.

Twijfel jij of je een nieuwsbrief moet starten? Als kleine ondernemer zou ik beginnen met LaPosta. Team Nijhuis heeft een paar leuke tips geschreven, meer over de inhoud van de nieuwsbrief. Frankwatching lees je natuurlijk als je ook meer wilt lezen over statistieken etc. Of dit artikel over 7 tips voor een succesvolle nieuwsbrief.

Lees ook mijn blog met ingrediënten die belangrijk zijn bij een nieuwsbrief.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *