In de krant staat vandaag een stuk over voortijdig schoolverlaten. De jongeren die op school zijn uitgevallen ervaren de periode die na die schoolverlating volgt als leerzaam.

Ik kan mij dat vreselijk goed voorstellen. De jongens en meiden die ik ken en die te boek staan als VSV’ er hebben al die tijd op school erg weinig geleerd. Hun hoofd was te vol voor ‘leerdingetjes’ en daardoor kwamen ze niet tot leren. Ze spijbelden en  dus kregen ze niet de input die andere leerlingen wel kregen. Maar de grootste reden was misschien wel dat het leren op school gewoon niet bij deze leerlingen aansloot. Voortijdig schoolverlaten zou dan wel eens op tijd kunnen zijn geweest.

Voortijdig schoolverlaten gebeurt door zelfstandige denkers.

Als je het mij vraagt zijn het de zelfstandige denkers die voortijdig de school verlaten. Heel veel van deze jongeren pakken min of meer zelf de biezen omdat ze door hebben dat de school niets voor hen kan betekenen. En andere leerlingen denken zo zelfstandig dat ‘de school’ dit uitlegt als ongemotiveerd of onbereikbaar of zelfs ‘gevaarlijk voor de groep”.

Nadat ze van school zijn gegaan komt al hun energie weer terug en staat ze weer open om te leren. Op hun eigen manier. En dan leer je het snelst.

Ik hoop altijd zo dat de school zelf veel leert van de periode na de voortijdige schoolverlating. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld geleerd van voortijdig schooluitval dat de school waar ik werkte te wit was. We waren te braaf en te wit om les te geven aan leerlingen uit andere culturen. Van VSV heb ik veel geleerd.

Wat heb jij geleerd van het voortijdig schoolverlaten van je leerlingen?

volg mij!

Chiel Voerman

Freelancer en communicatiemedewerker at Chiel Voerman en Stuk Verder Schrijven
Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken. Kijk ook op www.stukverderschrijven.nl
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

Vertel het verder!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *