Home » Blog » Voor wie is voortijdig schoolverlaten leerzaam?

Voor wie is voortijdig schoolverlaten leerzaam?

voortijdig schoolverlaten leerzaam, vsv, schooluitval

In de krant staat vandaag een stuk over voortijdig schoolverlaten, vsv. De jongeren die op school zijn uitgevallen ervaren de periode die na die het schoolverlaten volgt als leerzaam.

Ik kan mij dat vreselijk goed voorstellen. De jongens en meiden die ik ken en die te boek staan als VSV ‘ er hebben al die tijd op school erg weinig geleerd. Hun hoofd was te vol voor ‘leerdingetjes’ en daardoor kwamen ze niet tot leren. Ze spijbelden en dus kregen ze niet de input die andere leerlingen wel kregen. Maar de grootste reden was misschien wel dat het leren op school gewoon niet bij deze leerlingen aansloot.
Voortijdig schoolverlaten zou dan wel eens op tijd kunnen zijn geweest.

Voortijdig schoolverlaten gebeurt door zelfstandige denkers.

Als je het mij vraagt zijn het de zelfstandige denkers die voortijdig de school verlaten. Heel veel van deze jongeren pakken min of meer zelf de biezen omdat ze door hebben dat de school niets voor hen kan betekenen. En andere leerlingen denken zo zelfstandig dat ‘de school’ dit uitlegt als ongemotiveerd of onbereikbaar of zelfs ‘gevaarlijk voor de groep”.

Nadat ze van school zijn gegaan komt al hun energie weer terug en staan ze weer open om te leren. Op hun eigen manier. En dan leer je het snelst. En in deze periode na de schooluitval leren ze veel over zichzelf. Zeker als ze daar ook nog een steuntje bij in de rug krijgen.

Ik hoop zo dat de school zelf veel leert van de periode na de voortijdige schoolverlating. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld geleerd van voortijdig schooluitval van leerlingen, dat de school waar ik werkte te wit was. We waren te braaf en te wit om les te geven aan leerlingen uit andere culturen. Als zorgcoördinator en leerlingbegeleider heb ik veel spijbelaars gesproken en ook de leerlingen die schoolverlater aan het worden waren. En soms was er niets meer aan te doen. Helaas. En vaak kan het tij nog keren met de juiste aandacht, ruimte en erkenning. Lees ook mijn blog ‘Soms is de oorzaak van schoolverlating een gedachte‘.

Wat heb jij geleerd van het voortijdig schoolverlaten van je leerlingen?

Heb jij leerlingen met wie je niet verder komt omdat de relatie al zo verstoord is? Neem eens contact op!

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *