Home » Blog » Studenten met een vol hoofd

Studenten met een vol hoofd

studenten met een vol hoofd, chaos in mijn hoofd

Er zijn veel jongeren en studenten met en vol hoofd. Het is geen moment stil in het hoofd. Zoveel gedachten, zoveel vragen, zoveel twijfels. En veel angst voor de toekomst.

Angst

Hoe moet het als ik toch de verkeerde keuze heb gemaakt? Als ik toch een studie ga starten die niet interessant is als ik eenmaal begonnen ben. Ik weet helemaal niet waar ik goed in ben. Waarom moet ik dan nu allemaal keuzes maken waar ik nog niet aan toe ben.

Gedachten in de file

Ooit gaf ik een college over chaos en studeren. Ik vertelde de studenten dat chaos vaak komt doordat je informatie die binnenkomt niet goed of helemaal niet verwerkt. Prikkels die binnenkomen via je zintuigen en die blijven hangen in je hoofd. Gedachten die in de file staan omdat je er te weinig aandacht aan besteed.

Chaos is voor sommige van de studenten een gevoel, voor sommigen een situatie en voor weer anderen een gedachte. De gemene deler is de kreet “ik heb zo’n vol hoofd’.

Studenten met een vol hoofd: eigen schuld

Herkenning en opluchting. Opluchting bij studenten die ook hoorden ‘veel chaos is je eigen domme schuld’. Dat geeft opluchting, want als de chaos ‘alleen maar’ ontstaat doordat je niet zelf in actie komt als er een ‘prikkel’ binnenkomt, dan kan je er dus nu wat aan gaan doen. Je gedrag is de zwakste schakel tussen plannen en resultaten immers.
Een geruststelling voor sommige studenten. Bijzonder hoe dat gaat.

Sommige studenten hebben echt last van prikkels. Zij vinden het lastig om dit te verwerken. Soms heet het ADHD of juist autisme of hoogbegaafdheid. Prikkels die teveel binnenkomen. Of prikkels die op de verkeerde momenten gezocht worden.

Eigen schuld is dan wel een beetje hard. En toch kunnen ook deze studenten leren om handig met de hoeveelheid prikkels om te gaan. Reguleren, interpreteren en parkeren.

Heb jij ook een vol hoofd en lukt het allemaal eigenlijk niet meer? Zoek op een school een leerlingbegeleider of studentencoach zodat je weer vlot getrokken kunt worden. Je mag ook contact met mij opnemen. Ik bied Flitshulp en wandelcoaching.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *