vader leven met adhd

Hoe moet ik als vader leven met ADHD? Dat was de dringende en pijnlijke vraag die gister te horen was in de uitzending van Jo Frost. Ik ben wel eens kritisch geweest op deze dame maar toch gebeuren er ook regelmatig mooie dingen in haar programma’s. Zeker als je bedenkt dat ze nog steeds contact houdt met al die gezinnen die ze in Nederland geholpen heeft. En eigenlijk scherpt zo’n uitzending mij ook steeds weer. Al pas ik alleen toe wat goed uitkomt en past in mijn plaatje van waarden en normen.

Ben jij zo’n vader met ADHD?

Hoe moet ik als vader leven met ADHD? Je zag de vraag aankomen in de video stukjes die getoond werden. Duidelijk een verhaal van een vader die moeilijk kan leven met zijn ADHD. Al zag ik vooral een grote gevoeligheid voor prikkels eigenlijk. Maar goed, maakt niet uit voor dit verhaal. Over de rol van de vrouw in deze aflevering zeg ik even niets. Ik was er niet bij; ik weet dat er in programma’s geknipt en geplakt wordt en dat de chronologische volgorde van dingen minder belangrijk is dan de spanning in het verhaal.

Ik herken die vraag van ‘hoe moet ik leven met ADHD’. Ook jongeren met ADHD of Autisme of Hoogbegaafdheid krijgen na de diagnose nog wat goede woorden mee. Maar het leven mét die stoornis is iets wat ze zelf moeten uitzoeken. Hoe moet ik leven met hoogbegaafdheid? Hoe moet ik leven met ADHD? Met als gevolg dat deze jongere of vader helemaal gek wordt van zichzelf en de omgeving, dat huwelijken stuk lopen of dat de stoornis een geheel eigen leven gaat leiden.

Ben jij zo’n vader met ADHD? Herken je de vraag die de vader stelt? Lukt het jou om je ‘diagnose’ om te zetten in handig gedrag? Een coach kan je helpen om in je leven die dingen aan te wijzen die horen bij je diagnose. En waar je dus anders naar zou moeten leren kijken of anders mee zou moeten omgaan.

Vaders met een diagnose zijn kwetsbaar

Veel vaders met een diagnose ADHD of iets anders zijn kwetsbare mooie mensen. Deze vaders zijn namelijk ook jong geweest en hebben op school al allerlei dingen meegemaakt die hen gevormd heeft en hen gevoeliger gemaakt heeft of juist verhard heeft. Terwijl je als vader een actieve rol wilt nemen in je gezin lukt het soms niet. Je wilt de leider zijn in je gezin maar je voelt je soms het slachtoffer. Persoonlijk herken ik dat het omgaan met veel lawaai lastig kan zijn. Voor je het weet word je sjagrijnig op je kinderen terwijl het je eigen prikkelgevoeligheid is. Zeker in de tijd dat ik een burn-out had was ik niet te genieten thuis en waren mijn kinderen regelmatig de pineut.

Vertel het verder!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *