Home » Blog » Hoe moet ik als vader leven met ADHD?

Hoe moet ik als vader leven met ADHD?

vader leven met adhd

Hoe moet ik als vader leven met ADHD? Dat was de dringende en pijnlijke vraag die gister te horen was in de uitzending van Jo Frost. Ik ben wel eens kritisch geweest op deze dame maar toch gebeuren er ook regelmatig mooie dingen in haar programma’s. Zeker als je bedenkt dat ze nog steeds contact houdt met al die gezinnen die ze in Nederland geholpen heeft. En eigenlijk scherpt zo’n uitzending mij ook steeds weer. Al pas ik alleen toe wat goed uitkomt en past in mijn plaatje van waarden en normen.

Ben jij zo’n vader met ADHD?

Hoe moet ik als vader leven met ADHD? Je zag de vraag aankomen in de video stukjes die getoond werden. Duidelijk een verhaal van een vader die moeilijk kan leven met zijn ADHD. Al zag ik vooral een grote gevoeligheid voor prikkels eigenlijk. Maar goed, maakt niet uit voor dit verhaal. Over de rol van de vrouw in deze aflevering zeg ik even niets. Ik was er niet bij; ik weet dat er in programma’s geknipt en geplakt wordt en dat de chronologische volgorde van dingen minder belangrijk is dan de spanning in het verhaal.

Ik herken die vraag van ‘hoe moet ik leven met ADHD’. Ook jongeren met ADHD of Autisme of Hoogbegaafdheid krijgen na de diagnose nog wat goede woorden mee. Maar het leven mét die stoornis is iets wat ze zelf moeten uitzoeken. Hoe moet ik leven met hoogbegaafdheid? Hoe moet ik leven met ADHD? Met als gevolg dat deze jongere of vader helemaal gek wordt van zichzelf en de omgeving, dat huwelijken stuk lopen of dat de stoornis een geheel eigen leven gaat leiden.

Vaders met een diagnose zijn kwetsbaar

Veel vaders met een diagnose ADHD of iets anders zijn mooie maar kwetsbare mensen. Deze vaders zijn namelijk ook jong gewees. Ze hebben op school van alles meegemaakt dat hen gevormd heeft. Misschien heeft het hem gevoeliger gemaakt, misschien juist harder. Het is lastig om daar goed mee om te gaan. Zeker als je veel van jezelf in je kinderen herkent. Gaat de geschiedenis zich herhalen? Hoe voorkom je dat? Of zijn het onterechte zorgen omdat je kind niet alleen jouw genen maar ook die van je vrouw in zich heeft?
Als vader wil je een actieve rol innemen in je gezin, maar dat lukt het soms niet. Je wilt de leider zijn in je gezin maar je voelt je soms het slachtoffer. Persoonlijk herken ik dat het omgaan met veel lawaai lastig kan zijn. Voor je het weet word je sjagrijnig op je kinderen terwijl het je eigen prikkelgevoeligheid is. Zeker in de tijd dat ik een burn-out had was ik niet te genieten thuis en waren mijn kinderen regelmatig de pineut.

Ben jij zo’n vader met ADHD? Lukt het jou om je ‘diagnose’ om te zetten in handig gedrag? Een coach kan je helpen om in je leven die dingen aan te wijzen die horen bij je diagnose. En waar je dus anders naar zou moeten leren kijken of anders mee zou moeten omgaan.

Misschien wil je deze blogs over prikkelgevoeligheid ook lezen.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *