oud en nieuw

Tussen oud en nieuw

Het enige moment waarop oud en nieuw zo vreselijk dicht bij elkaar liggen is in de nacht van 31 december naar 1 januari. Een oude dag wordt een nieuwe dag. Een oud jaar gaat over in een nieuw jaar. Wat is het verschil? Een seconde voor de leek. Bijbels gezien ligt er een wereld tussen oud en nieuw. Of misschien is het maar een carbonpapier.

Tussen oud en nieuw een wereld van verschil

Theologen zijn het nooit helemaal eens over hoe de tijd heet waarin wij nu heten. Het maakt mij niet zo vreselijk veel uit moet ik zeggen. Een feit is wel dat we leven na de zondeval, na Jezus komst op aarde, na zijn dood aan het kruis en na de opstanding een na de uitstorting van de Heilige Geest. En voor Jezus terugkomst op aarde.

We leven tussen het oude leven aan de hand van de wet en het gloednieuwe leven met God in. Maar het is leven, het is léven!

En misschien leven er nu al heel veel mensen in het gloednieuwe leven.

Stel dat het waar is

Stel dat het waar is dat Gods Koninkrijk nu al op aarde is. Jezus zegt wel eens zulke dingen toch? Het nieuwe is al begonnen. En ‘mijn koninkrijk is niet van deze aarde’, maar het is er al wel helemaal blijkbaar. Stel nu dat iedereen die de Heilige Geest heeft gekregen en zich erdoor laat leiden al leeft in het koninkrijk van God? Dan zit er toch helemaal niets meer tussen oud en nieuw? Oud is nieuw.

Carbonpapier

Ik moest ineens aan carbonpapier denken. Misschien gaan we naar de Bakker en de Jumbo in het oude leven en drukt alles wat we doen door het carbonpapier heen naar het nieuwe leven. Alles wat je zegt in je normale leventje laat direct zijn stempel na in het nieuwe leven.

Maar misschien draaien mensen die vol zijn van Gods Geest het wel om. Die gaan in Gods koninkrijk naar de Jumbo en zorgen voor een voetafdruk in het oude leven. Het oude leven van de man die niet kan kiezen tussen twee soorten kaas, de kassière die liever ergens anders had willen zijn.

Oud en nieuw

In ons leven schipperen we steeds heen en weer tussen oud en nieuw. Een gedachte die hoort bij oud. En dan ineens weer een daad die hoort bij nieuw. En van beide kan je versteld staan.

Op 31 december is het duidelijk. Zodra die klok slaat is het oude voorbij en het nieuwe gekomen.

Iedereen die bij Christus hoort, hoort bij het nieuwe leven. De oude tijd is voorbij, de nieuwe tijd is gekomen. 2 Korinthiërs 5:17 BGT

 

bloghop christelijke webloggers

Dit blogje schreef ik voor de #bloghop van de Christelijke Webloggers. Marc Volgers bedacht dit thema. Op zijn website kan je alle inzendingen lezen. Als je je bezig houdt met muziek in de kerk is die website sowieso een aanrader. Tot 29 januari kan je ook een bijdrage leveren.

Chiel Voerman
volg mij!

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

 • Op 23 maart zal het theaterstuk The Passion in Nunspeet te zien zijn. Het doet wat stof op waaien zeg in het kleine redelijk christelijke…
 • Het spreekt wel tot de verbeelding vind ik: Een heer die plotseling opstaat van een feestmaal en besluit naar huis te gaan. Alsof hij ineens…
 • In de omgeving waar ik nu werk kijken mensen erg uit naar de hemel. Niet dat het een echt gespreksonderwerp is, maar het lijkt erop:…
Vertel het verder!
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

4 thoughts on “Tussen oud en nieuw

  1. hoi Petra,
   Dat is mooi en natuurlijk ook precies de bedoeling. Ben benieuwd naar wat je precies aan het denken zet. Maar dat lees ik vast in een van je volgende blogs.

   1. Hoi Chiel,

    Of het leven van nu doordrukt in het hiernamaals? Wat een vraag als ik er goed over na denk.

    Er zal geen pijn en verdriet meer zijn. Wie zullen we zijn? Herkennen we ons karakter nog? Welke dingen nemen we mee, zonder dat die ook doordrenkt zijn van onze aardse gebrokenheid?

    Je blog roept bij mij vragen op, iets wat ik overigens echt heerlijk vind. Wie weet komt er een blog ja, maar ik weet niet of ik als ‘gewoon’ mens antwoorden heb op de vragen die ik stel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *