Skip to content

Chiel Voerman

Blogs over leerlingbegeleiding

Menu
  • Home
  • Wie ben ik
    • Losmaken is mijn doel
  • Onderwerpen
    • Allerlei gedachten
    • (Passend) onderwijs en leerlingbegeleiding
    • Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid
    • sociale media
    • Boeken
    • Nieuws
    • Gastblogger Alex Rebergen over studievaardigheden en studiekeuze
  • Contact
    • nieuwsbrief
    • Privacyverklaring en cookiebeleid
    • Er staan affiliate links op deze website
    • Samenwerken
    • Instagram – #linkinbio
    • Gastbloggers
      • Alex
Menu
straffen op school

Straffen op school

Posted on oktober 12, 2020oktober 12, 2020 by Chiel Voerman

Het doel van mijn rol op school is het beïnvloeden van gedrag. En dat is sneller gezegd dan gedaan, want wie bepaalt precies wat gewenst gedrag is? Voor een klein deel is dat gemakkelijk. Er zijn schoolregels waar we ons aan houden om het samenleven in het gebouw mogelijk te maken. Het overtreden van regels heeft gevolgen. Leerlingen noemen dat vaak straf. Maar hoe gaan we straffen op school als we eigenlijk al weten dat straf niet zoveel zin heeft?

Het nut van straf

Veel pedagogen zijn op dit moment van mening dat een straf alleen nut heeft als het een direct verband heeft met de overtreding. Zo is ‘de aula schoonmaken’ een passende straf als een leerling doelbewust rotzooi maakt in de aula. Een muur schoonmaken kan de consequentie zijn op het schrijven op de wanden van de toiletten. Een half uur eerder op school komen als je de dag ervoor te laat bent gekomen wordt ook door iedereen begrepen.
Een straf wordt nuttiger als hij snel volgt op de overtreding. En daarbij lijkt het zo te zijn dat een straf echt vervelend moet zijn. Maar je moet er ook iets van moet kunnen leren. Dat is overigens ook iets wat ik van leerlingen terughoor: Huiswerk maken tijdens stafuren is best handig, maar voor het aanleren van gedrag doet het niets.

Valkuilen van straffen op school

Een straf komt altijd als consequentie op het gedrag van leerlingen. Eén van de valkuilen van het geven van straf op school is dat de straf een soort wraak wordt: laat het hem maar eens voelen! Een andere valkuil is denk ik dat je leerlingen iets laat doen waar ze een hekel aan hebben, maar wat jij wel goed voor ze vindt. Straf is niet bedoeld om je punt te halen of over de ruggen van leerlingen te scoren.
Gedrag van leerlingen kan ons pijn doen. Het kan ons confronteren met onze eigen fouten en zwakke punten. Maar soms ook met jaloersheden of eigen nare ervaringen. Een opstandige leerling kan snel je oude angst voor boosheid triggeren bijvoorbeeld. Het gevolg is dat je gaat dreigen en de situatie uit de hand loopt. Het persoonlijk nemen van gedrag is een derde valkuil.

Het is volgens mij heel menselijk om gedrag persoonlijk te nemen. Soms is een leerling echt op oorlogspad en is het gedrag ook persoonlijk bedoeld. Maar als sociaal pedagogisch hulpverlener ben ik opgeleid met het idee dat elk gedrag een signaal is. Iemands gedrag is de beste keuze die de leerling op dat moment had. En dat gedrag is niet per se handig. Maar het is een boodschap die we moeten proberen ontcijferen.

Jongeren kunnen niet alles

In het boek “Leer je kind kennen” (aff.) van Jelle Jolles wordt wel duidelijk dat jongeren nog niet alle vaardigheden hebben ontwikkeld die we hen toeschrijven. Ze kunnen hun leven nog niet zo volwassen oppikken als wij zouden willen. Op ieder moment, bij ieder conflict, moeten we als opvoeders de kans grijpen om inzicht te geven in de situatie.
Wij hebben alles al wel eens meegemaakt en we weten hoe we wel of niet moeten reageren. Een leerling weet dat niet, hij weet nog niet hoe hij zijn kwaadheid moet herkennen, laat staan ermee omgaan. Hij is zijn wil nog aan het ontwikkelen en daardoor brengt hij zijn voorkeur soms wat dwingend of afkeurend naar voren. Waar wij dan rustig onder moeten blijven. Het is namelijk niet persoonlijk bedoeld. Maar omdat wij bepaalde dingen al zo goed weten, zijn ze als een soort waarde voor ons geworden.

Een regel als ‘Neem je boeken mee naar de les’ is voor ons meer dan een regel. We vinden dat heel belangrijk, het is eigenlijk een waarde geworden. En omdat het voor ons zo belangrijk is, voelen we ons ook negatief bejegend als iemand zich niet aan onze waarde houdt.
Maar de leerling kent dit nog niet. Voor hem is het een onbeduidende regel. Wat is het nut ervan als iedereen een tekstboek mee moet nemen? Eén per twee tafeltjes is toch ook voldoende.
En zal ik eerlijk zijn? Ik zie het nut er ook niet van in. Ik vind het slim van leerlingen als ze hun leven zo weten te organiseren dat hun tas niet zo zwaar is. Daar verwacht ik dan wel iets voor terug: jij een lichte tas, ik een gezellige goed meedenkende leerling in de klas. (Lees hier mijn verslag over het boek van ”Leer je kind kennen’.)

Autonomie, competentie en relatie

En zo komen we weer bij de trits ‘autonomie, competentie en relatie’. Als je een leerling toestaat om zijn boek te delen met zijn buurman, dan erken je zijn competentie en autonomie. En bovendien behoud je de relatie met de leerling. En het is algemeen bekend dat de relatie tussen docent en leerling van grote invloed is op de resultaten.
Als de leerlingen niet rustig uit één boek kunnen lezen kan je stellen dat het niet werkt en dat de leerling zijn eigen boek weer mee moet nemen de volgende keer. Als je rustig inzicht geeft in je redenatie zal de leerling dit met behoud van autonomie begrijpen en misschien een nog betere oplossing voorleggen.
De leerling heeft er weer iets van geleerd. Hij weet nu namelijk wat de relatie is tussen ‘boeken mee’ en ‘focus in de les’. En misschien heb jij geleerd dat sommige leerlingen prima kunnen samenwerken als je hen dat vertrouwen geeft.

Ik merk iedere dag dat het belangrijk is om leerlingen inzicht te geven in hun gedrag en de reacties van anderen daarop. Vaak weten leerlingen niet waarom ze dingen doen en zeker niet hoe ze zich anders zouden kunnen gedragen.
Het inzicht geven in hoe de dingen lopen is een belangrijk onderdeel van eventuele straffen. Een straf op school is voor mij niet een doel, maar een middel. En dan ook nog een middel dat niet per se hoeft te worden ingezet. Als de les geleerd is, is het voor mij ook wel klaar.

Een straf neemt autonomie af, maar als er gelijktijdig gewerkt wordt aan inzicht en aan de relatie met volwassenen dan vergroot je gelijk die autonomie weer. De leerling krijgt namelijk de kans om zelf te kiezen om weer de relatie aan te gaan met zijn docenten en klasgenoten. Mijn ervaring is dat leerlingen regelmatig mopperend een strafuur ingaan, maar deze verlaten met de gedachte: ik wil het, ik kan het en ik hoor er bij!
Straffen op school, het kan en moet. Maar wel zo dat iedereen er beter van wordt.

Wist je trouwens dat competentie, autonomie en verbondenheid/relatie de randvoorwaarden voor geluk en motivatie zijn? Daarover schreef ik het blog Motivatie binnenstebuiten.

Ken je het begrip time-out?

Dit wil je gelezen hebben:

Want ik was afgeschreven
De eenzame spijbelaar, wie loopt er met hem op?
Steeds minder leerlingen slagen in één keer
Hoe gaat het met je?
Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Leerlingbegeleider | Blogger. Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken. Volg mij via de socials en kijk ook eens op www.chielvoermanblog.nl voor mijn reliblogs.

www.chielvoerman.nl
Vertel het verder!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kies waar je over wilt lezen

  • (Passend) onderwijs en leerlingbegeleiding (32)
  • Allerlei gedachten (29)
  • Boeken (6)
  • Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid (25)
  • Nieuws (5)
  • sociale media (7)

Over mij

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Leerlingbegeleider | Blogger. Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken. Volg mij via de socials en kijk ook eens op www.chielvoermanblog.nl voor mijn reliblogs.

www.chielvoerman.nl

Nieuwste blogs

  • gastblogger leerlingbegeleiding websiteIk zoek jou?
    In Nieuws
    Ik ben op zoek jongeren of […]
  • zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelenZelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen
    In Allerlei gedachten
    Het is de tijd van de […]
  • ook dat is autismeOok dat is autisme
    In Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid
    Leerlingen met autisme hebben […]

Nieuwsbrief

Trefwoorden

Autisme begeleiding bloggen boek burn-out coach Docent eenzaamheid executieve functies Facebook hoogbegaafd hoogbegaafdheid instagram jongeren jongerencoach kinderen kwetsbaar leerlingbegeleiding leven liefde marketing motivatie onderwijs opvoeden ouderen ouders pabo pabomannen passend onderwijs prikkelgevoeligheid school Sinterklaas sociale media Spijbelen studenten verantwoordelijkheid verbinding Verzuim wmo zelfredzaamheid

Meest gelezen

  • het tegenovergestelde van kwetsbaar
    Allerlei gedachten Wat is het tegenovergestelde van kwetsbaar?
  • compassie of empathie
    Allerlei gedachten Compassie of Empathie
  • hitte is vervelend voor gevoelige kinderen, hittegolf
    Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid Hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen; school doe niet te leuk!

chielleerlingbegeleider

chielleerlingbegeleider
Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo gemakkelijk gaat op school? Ik wil de inhoud van mijn blog wat breder maken en mij ook meer richten op #jongeren zelf. In plaats van vooral #docenten en #hulpverleners te bereiken. Ik zoek ervaringsverhalen en misschien zelfs gastbloggers. Lees https://www.chielvoerman.nl/gastblogger/ 
 #linkinbio dan weet je waar het over gaat. Wie weet had je ADHD op het vwo of was je een #onderpresteerder op de havo. Of is dit jou kans om eens iets te vertellen over hoe spijbelen in zijn werk ging, waarom jij dat deed en hoe school erop reageerde. Tag vooral iemand die zo'n verhaal kan vertellen!

#onderwijs #leerlingbegeleiding #passendonderwijs #studenten #havo #vwo #mavo #vmbo #universiteit #hbo #mbo #roc #leren #adhd #autisme #hoogbegaafd #onderpresteren #spijbelen #schoolverlaten
#Repost @talenthouse.harderwijk
• • • • • •
Deze quote komt van een zogenaamde Stoïcijn. Epictetus heette hij, hij kwam uit de 1e eeuw na Chr. Heel misschien ken je de uitspraak dat iemand zich heel Stoïcijns gedraagt. Vaak bedoelen we dan dat iemand onverschillig is. Maar de Stoïcijnen waren helemaal niet zo onverschillig, ze oefenden zich vooral in het omgaan met hun emotie’s ook in heel moeilijke tijden. 

Ze trainden zichzelf vooral te focussen op de dingen waar ze wel invloed op hadden, en 1 van de dingen waar je invloed op hebt ook als de situatie heel vervelend is, zijn je gedachten! 

Zo kun je naar de regen kijken als iets wat je auto heel erg vies maakt, maar een ander denkt juist, ah dat is lekker, nu wordt mijn auto lekker schoongespoeld door de regen. Het is maar net hoe je er over denkt! 

“Het stoïcisme is een levenswijze die de wijsheid en kracht biedt te kunnen omgaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt”

Een kleine oefening om dit eens te proberen.

1. Pak een pen/papier. En beschrijf kort een gebeurtenis/ervaring van afgelopen week. 
2. Beschrijf beknopt, feitelijk en objectief  over deze gebeurtenis. 
3. Hoeveel controle heb je over deze ervaring? Beoordeel je controle over de situatie , ook je reactie daarop. En geef een score van 0-100%
4. Waarschijnlijk scoor je meer dan 0%. Welke aspecten precies heb jij controle over? Maak daar een kort lijstje van.
5. Uitdaging: wat zou er gebeuren wanneer je wat meer stoïcijns zou nadenken over de dingen waar je geen invloed op hebt?

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”

#nogffvolhouden #jongerenwerk #ffvolhouden  #stoic #stoïcijnen
Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schr Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schreef ik 21 februari 2013. Ik moest er afgelopen week aan denken toen we spraken over een aantal #leerlingen op #school. We verwachten nog steeds dat ouders en leerlingen iets voor elkaar krijgen wat ze niet kunnen. Ze hebben juist hulp nodig op het gebied waar ze gevraagd worden zelfredzaam te zijn. Net zo raar als dat we van een #leerling vragen om beter te plannen als we merken dat hij dat niet goed doet. Zelfredzaam zijn op het gebied waar je niet zelfstandig kunt zijn. Dat is machteloos he! #onderwijs #passendonderwijs #wmo #hulp #kracht #begeleiding #ouders #hulpverlenening #betuttelen
Mooi om dit zo op een rijtje te zien. Artikel in S Mooi om dit zo op een rijtje te zien. Artikel in Sozio over het boek Anderen stimuleren en je zelf motiveren. Draai gangbare regels als ' wie vragen worden overgeslagen' en 'bescheidenheid  siert de mens' eens om. #ta #transactioneleanalyse #leerlingbegeleiding #leerlingen #docent #onderwijs #school #motivatie
Vandaag wordt weer het bewijs geleverd dat te laat Vandaag wordt weer het bewijs geleverd dat te laat komen vooral focus en motivatie is. Op deze profielwerkstuk dag komt het erop aan. Ll worden volledig serieus genomen en ze nemen zichzelf serieus. En dus zijn ze op tijd. #spijbelen #voortijdigschoolverlaten #leerplicht #studenten #docenten #examen #havo #vwo #ccnv #harderwijk
Ja, dit wil ik toch even kwijt. Ik kreeg een bedan Ja, dit wil ik toch even kwijt. Ik kreeg een bedankje van een onbekend iemand voor mijn werk op school. Altijd leuk. Maar ik bedacht mij vandaag dat de leerlingen die normaal best veel moeite hebben met school en het 'opzitten' in de klas het nu gewoon vreselijk goed doen. Ze komen niet in het nieuws of in klagerige mails voor. Dikke dikke duim! Geeft ook veel stof tot nadenken overigens hoor. Want wat zou dit kunnen betekenen? Nou, eerst maar van het weekend genieten allemaal. Want de rek gaat er aardig uit volgens mij. En hopelijk kunnen we snel weer 'gezond jongensgedrag' zien op c. Ik mis het wel een beetje eigenlijk. #ccnv #school #harderwijk #onderwijs #jongeren #tochleuk #docent #blij #leerlingen #onderwijzers #pabo #thuisonderwijs #ccnv #harderwijk
Meer laden… Volgen op Instagram
Civas

Menu

  • Gastbloggers
  • Contact
  • Wie ben ik
  • Samenwerken met een christelijk blog

chielleerlingbegeleider

chielleerlingbegeleider
Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo gemakkelijk gaat op school? Ik wil de inhoud van mijn blog wat breder maken en mij ook meer richten op #jongeren zelf. In plaats van vooral #docenten en #hulpverleners te bereiken. Ik zoek ervaringsverhalen en misschien zelfs gastbloggers. Lees https://www.chielvoerman.nl/gastblogger/ 
 #linkinbio dan weet je waar het over gaat. Wie weet had je ADHD op het vwo of was je een #onderpresteerder op de havo. Of is dit jou kans om eens iets te vertellen over hoe spijbelen in zijn werk ging, waarom jij dat deed en hoe school erop reageerde. Tag vooral iemand die zo'n verhaal kan vertellen!

#onderwijs #leerlingbegeleiding #passendonderwijs #studenten #havo #vwo #mavo #vmbo #universiteit #hbo #mbo #roc #leren #adhd #autisme #hoogbegaafd #onderpresteren #spijbelen #schoolverlaten
#Repost @talenthouse.harderwijk
• • • • • •
Deze quote komt van een zogenaamde Stoïcijn. Epictetus heette hij, hij kwam uit de 1e eeuw na Chr. Heel misschien ken je de uitspraak dat iemand zich heel Stoïcijns gedraagt. Vaak bedoelen we dan dat iemand onverschillig is. Maar de Stoïcijnen waren helemaal niet zo onverschillig, ze oefenden zich vooral in het omgaan met hun emotie’s ook in heel moeilijke tijden. 

Ze trainden zichzelf vooral te focussen op de dingen waar ze wel invloed op hadden, en 1 van de dingen waar je invloed op hebt ook als de situatie heel vervelend is, zijn je gedachten! 

Zo kun je naar de regen kijken als iets wat je auto heel erg vies maakt, maar een ander denkt juist, ah dat is lekker, nu wordt mijn auto lekker schoongespoeld door de regen. Het is maar net hoe je er over denkt! 

“Het stoïcisme is een levenswijze die de wijsheid en kracht biedt te kunnen omgaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt”

Een kleine oefening om dit eens te proberen.

1. Pak een pen/papier. En beschrijf kort een gebeurtenis/ervaring van afgelopen week. 
2. Beschrijf beknopt, feitelijk en objectief  over deze gebeurtenis. 
3. Hoeveel controle heb je over deze ervaring? Beoordeel je controle over de situatie , ook je reactie daarop. En geef een score van 0-100%
4. Waarschijnlijk scoor je meer dan 0%. Welke aspecten precies heb jij controle over? Maak daar een kort lijstje van.
5. Uitdaging: wat zou er gebeuren wanneer je wat meer stoïcijns zou nadenken over de dingen waar je geen invloed op hebt?

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”

#nogffvolhouden #jongerenwerk #ffvolhouden  #stoic #stoïcijnen
Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schr Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schreef ik 21 februari 2013. Ik moest er afgelopen week aan denken toen we spraken over een aantal #leerlingen op #school. We verwachten nog steeds dat ouders en leerlingen iets voor elkaar krijgen wat ze niet kunnen. Ze hebben juist hulp nodig op het gebied waar ze gevraagd worden zelfredzaam te zijn. Net zo raar als dat we van een #leerling vragen om beter te plannen als we merken dat hij dat niet goed doet. Zelfredzaam zijn op het gebied waar je niet zelfstandig kunt zijn. Dat is machteloos he! #onderwijs #passendonderwijs #wmo #hulp #kracht #begeleiding #ouders #hulpverlenening #betuttelen
Mooi om dit zo op een rijtje te zien. Artikel in S Mooi om dit zo op een rijtje te zien. Artikel in Sozio over het boek Anderen stimuleren en je zelf motiveren. Draai gangbare regels als ' wie vragen worden overgeslagen' en 'bescheidenheid  siert de mens' eens om. #ta #transactioneleanalyse #leerlingbegeleiding #leerlingen #docent #onderwijs #school #motivatie
Vandaag wordt weer het bewijs geleverd dat te laat Vandaag wordt weer het bewijs geleverd dat te laat komen vooral focus en motivatie is. Op deze profielwerkstuk dag komt het erop aan. Ll worden volledig serieus genomen en ze nemen zichzelf serieus. En dus zijn ze op tijd. #spijbelen #voortijdigschoolverlaten #leerplicht #studenten #docenten #examen #havo #vwo #ccnv #harderwijk
Ja, dit wil ik toch even kwijt. Ik kreeg een bedan Ja, dit wil ik toch even kwijt. Ik kreeg een bedankje van een onbekend iemand voor mijn werk op school. Altijd leuk. Maar ik bedacht mij vandaag dat de leerlingen die normaal best veel moeite hebben met school en het 'opzitten' in de klas het nu gewoon vreselijk goed doen. Ze komen niet in het nieuws of in klagerige mails voor. Dikke dikke duim! Geeft ook veel stof tot nadenken overigens hoor. Want wat zou dit kunnen betekenen? Nou, eerst maar van het weekend genieten allemaal. Want de rek gaat er aardig uit volgens mij. En hopelijk kunnen we snel weer 'gezond jongensgedrag' zien op c. Ik mis het wel een beetje eigenlijk. #ccnv #school #harderwijk #onderwijs #jongeren #tochleuk #docent #blij #leerlingen #onderwijzers #pabo #thuisonderwijs #ccnv #harderwijk
Meer laden… Volgen op Instagram

Volg via Facebook

Chiel Voerman - leerlingbegeleider
©2021 Chiel Voerman | Built using WordPress and Responsive Blogily theme by Superb