Home » Blog » Statische pagina: je blogs komen dan niet op de voorpagina

Statische pagina: je blogs komen dan niet op de voorpagina

statische voorpagina

Lekker bloggen is voor veel mensen het leukste wat er is. Er zijn veel mensen die van hun papieren privé dagboek zijn overgestapt naar een openbaar dagboek in de vorm van een blog. Vaak gedreven door idealen.

Maar hoe werkt dat nu precies met zo’n homepage, statische pagina’s en je blogs. Hoe pak je dat aan. Wat is het fijnste voor de lezers. Dit blog gaat over de gratis thema’s van WordPress overigens, omdat er steeds meer mensen zijn die overstappen naar WordPress schrijf ik maar niet meer over Blogger.

Een statische voorpagina is een goed alternatief voor een vastgezet blogbericht bovenaan iedere blogpagina.

Wel of niet een statische voorpagina

Stel dat je bezoekers netjes je website adres intikken en op je website terecht komen. Wat moeten ze dan zien? Een aardig woordje van jou waarin je ze welkom heet en wegwijs maakt in je website? Of wil je dat ze direct je meest recente blog of nieuwsbericht zien?

Als je vooral één onderwerp bespreekt op je blog dan is het geen probleem dat je bezoekers direct op je voorpagina terecht komen. Maar als je verschillende zaken aankaart op je blog is het slimmer om te starten met een statische voorpagina waarop je de mensen wegwijs maakt op je site. Je blog is dan eigenlijk meer een website met verschillende pagina’s. Hoe je het doet vertel ik zo.

Mooie voorpagina met het juiste thema

WordPress is in eerste instantie ontworpen voor bloggers. Maar ondertussen zijn er steeds meer bedrijven die hun website maken met de hulp van WordPress. En de gratis en betaalde WordPress thema’s worden steeds mooier. Dus een uiterlijk als bijgaande foto van een gratis wordpress thema is ook voor elke amateurblogger haalbaar.

Zulk soort thema’s hebben altijd een statische voorpagina al hoef je ze niet altijd per se te gebruiken. Maar in principe kies je het thema uit voor het design van de voorkant.

Hoe maak je de statische voorpagina

Ga in je Dashboard naar ‘Instellingen’ en vervolgens naar ‘lezen’. Daar kan je de keuze maken voor een statische pagina of voor je laatste berichten op de voorpagina.

Als je een statische pagina wilt instellen voor je blog moet je eerst een blanco pagina aanmaken die je een mooie titel geeft. In het menu zorg je ervoor dat niet die lange titel tevoorschijn komt maar simpel het woordje ‘home’. Maar dat kan later.

Maak die pagina en selecteer hem onder ‘statische pagina’. Nadat je deze wijziging hebt opgeslagen zal de geselecteerde pagina te zien zijn als de bezoeker je adres in tikt.

Toch liever de blogs op de homepage

Wil je toch liever de blogs op je homepage laten verschijnen dan verander je de instelling gewoon weer.  Als je de pagina die je gemaakt had toch zou willen behouden kan je hem het beste eerst een nieuwe naam geven in het menu. Anders ben je hem kwijt. Deze pagina voeg je vervolgens toe aan het menu.  Of niet, want je kan hem ook gebruiken als zwevende pagina waar mensen wel op terecht zouden kunnen komen vanaf zoekmachines maar niet vanuit het menu.

Blogberichten op de voorpagina /homepage, prima, maar zorg dan wel voor een goede lay-out en handige richtingwijzers voor je volgers. Niet teveel in de sitebar, maar wel precies het goede: recente berichten en/of meest gelezen berichten, categorieën als die er toe doen en je Facebook en/of Instagram pagina. Als je geen andere pagina’s hebt dan heb je in principe geen menu nodig. Maar omdat mensen het gewend zijn om een menu te zien raad ik je aan op z’n minst een ‘over’ en een ‘contact’ pagina aan te maken. Je kan er ook voor kiezen om de categorieën in het menu te zetten.

Vertel het verder!
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *