Home » Blog » Sta jij aan of heb jij jezelf uitgezet?

Sta jij aan of heb jij jezelf uitgezet?

sta jij aan

In al mijn werk mocht ik steeds met mensen werken die dachten dat ze bijna niets konden. Of juist met mensen die dachten dat ze heel veel konden maar dat ik vond dat het niet zo was. Sta jij aan of loop je het risico af te branden?

Nuchter en met realiteitszin mensen volgen die nieuwe stappen zetten en oude stappen heroverwegen. Dat vind ik mooi in werken met mensen.

Stagiaires die groeiden als persoon

Ik begeleidde stagiaires van ROC 2 en 3 die de post mochten verwerken en gasten mochten ontvangen. “Moet met deze doen”? Dat mag jij beslissen want het is jouw verantwoordelijkheid. Jij mag beslissen of jij dit belangrijke post vindt of niet. “Is reclame”. Nou, wat doe jij zelf thuis met reclame? “Lezen en weggooien”. Nou, dan mag je dat hier ook doen. Maar wat voor reclame zou ik wel interessant vinden misschien? “Nieuwe tafel zeker en printer”. En daarom ben jij zo belangrijk. Jij weet waar we hier mee bezig zijn en wat we nodig hebben.

Bewoners groeiden

Toen ik groepsboer was binnen een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking genoot ik er van om de kleine stappen vooruit te zien. Gebied dat werd veroverd door deze lieve mensen zelf. Was sorteren of een gebit zelf poetsen. Op elk niveau zijn er grote problemen die je kan presenteren als uitdagingen waar oplossingen voor zijn.

Leerlingen leren zelfstandig te denken

Op de school waar ik werkte leerden leerlingen zelfstandig denken. De leerlingen die ik coachte in mijn eigen praktijk leerden zelfstandig denken. Ik geniet er altijd van als iemand er achter komt dat er niemand anders dan zijzelf in hun schoenen rondloopt. Jij bent degene die keuzes moet maken. Als hoogbegaafde of op je tenen lopende spijbelaar maak je zelf iedere dag keuzes. Als dat lampje aangaat, genieten toch?

Sta jij aan?

Ik heb het idee dat er heel veel mensen zijn die nog niet aan staan. Sta jij al aan? Loop jij gewoon achter de meute aan of durf je zelf keuzes te maken? Kruip je weg in je schulp en denk je dat je nu eenmaal zo bent? Heb jij jezelf uitgezet? Ergens in jou zit ook dat vuurtje wat harder wil branden. Want pas op, als je je eigen vuur niet gezonde brandstof geeft dan gaat het smeulen en brand je ongemerkt op.

Misschien ga ik mij wel ‘Aan zet coach’ noemen.

Eens kijken of ik jou kan aanzetten? Neem het risico!

15/12/2017 ik ben niet meer werkzaam als coach. Als je toch denkt dat we een match kunnen hebben kunnen we best eens een afspraak maken.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *