Home » Blog » Sociale media en jongeren (2)

Sociale media en jongeren (2)

socialer door sociale media

In 2015 schreef ik een blog over jongeren en sociale media. Tijdens een periode van ‘geheelonthouding’ op de hogeschool waar ik toen werkte kwam een artikel naar buiten met positief nieuws: jongeren worden socialer van sociale media. Tijd om het nog eens te bekijken.

Je was al onzeker

Uiteraard ben ik ook geframed door mijn opvattingen. Omdat ik sociale media interessant en uitdagend vind, lees ik liever dat we socialer van sociale media worden dan dat we er eetverslavingen van krijgen.
Maar de waarheid is dat sociale media flink negatieve gevolgen kunnen hebben voor jong en oud. Maar dat hoeft niet het uitgangspunt te zijn.

En natuurlijk is er een link tussen sociale media en fitnesverslaving of eetstoornissen. Maar die zit er ook tussen sociale media en de bestrijding van eenzaamheid.

Het is een feit dat jongeren gevoeliger zijn voor beloning en afwijzing dan volwassenen. En dat brengt risico met zich mee bij het gebruik van sociale media. Maar ook dan geldt: we zijn al onzeker en kijken zo naar al die mooie selfies.

Meer goede vrienden met sociale media

Erik van Ingen heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van sociale media en wat voor effect dat heeft op iemands leven. De conclusie is dat internet een bron is van sociale steun. Dus je zou kunnen zeggen: we worden socialer van sociale media. Op Sociale vraagstukken staat het zo:
‘Mensen die meer social media gebruiken, hebben ook meer mensen in hun kernnetwerk. Dat netwerk bestaat uit zowel vaste vrienden als ‘nieuwe’ vrienden. En ze zien die vrienden ook vaker in het echt dan mensen die minder social media gebruiken.’ Op de website van Van Ingen vind je hier meer informatie over.

Link met de ‘Ergens-jeugd’ en ‘Overal-jeugd’

Ik zie hier wel een link met de theorie die wordt genoemd in de Jeugdtrend 2018 waar het gaat over ‘Ergens-jeugd’ en ‘Overal-jeugd’. Een verschil in persoonlijkheid maakt hoe je in het leven staat en hoe outreachend je bent bijvoorbeeld. De minder outreachende mensen zullen ook minder snel de sociale media omarmen en daar angstiger naar kijken waarschijnlijk.

Deze twee groepen jeugd zullen ook verschillend naar de sociale media kijken. De een zal bekende vriendschappen offline en online koesteren waar de ander juist graag de diepte ingaat met onbekende online mensen die vervolgens dikke vrienden kunnen worden.

Lees mijn blog over die ‘Ergens-jeugd en ‘Overal-jeugd’.

Jij en sociale media

Sociale media is geweldig gaaf. En tegelijk kan het ook gevaarlijk zijn. Als coach kwam ik het regelmatig tegen: een wit snuitje vitamineloos thuis aan het socializen in plaats van in de schoolbanken. Daarom gaf ik Yona ook ruimte op deze website. En om dezelfde reden wil ik daarom nu ook Onleen noemen. Een kersvers bedrijfje dat zich richt op de mediawijsheid van ouders.

  • word jij onzeker van de foto van een ander?
  • hoe beïnvloed de sociale media jouw leven?
  • moet er iets veranderen in hoe jij ermee omgaat?
Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *