Home » Blog » Sluit vriendschap met je kinderen

Sluit vriendschap met je kinderen

Sluit vriendschap met je kinderen

Sluit toch vriendschap met je kinderen! Dat was mijn roepende gedachte toen ik weer een discussie volgde in een Facebook groep over opvoeden. Sluit vriendschap met je kinderen nu het nog kan.

Een podium voor opvoedproblemen zorgt er natuurlijk voor dat er ook problemen naar boven komen. Aanbod en vraag immers. En alle mensen met goede bedoelingen duiken bovenop de vraagsteller. De een heeft een nog erger verhaal meegemaakt, de ander heeft alles al eens meegemaakt en kan zeggen dat er licht is aan de andere kant van de tunnel. En weer een ander “brengt alles bij God” of loopt rondjes om zijn kind, huis en stad in de hoop de satanische machten te doorbreken.

Veel ervaren problemen met kinderen

Het valt mij op dat veel mensen in deze Facebookgroep (een christelijke) veel gedrag van hun kinderen lastig vinden. Alsof ze zelf nooit jong zijn geweest en niet weten hoe ze zelf toen het liefste behandeld zou worden. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik dat dit wel eens een grote reden kan zijn. Als je zelf in een streng christelijk milieu bent kort- en klein gehouden weet je waarschijnlijk niet wat normaal kindergedrag is. Normaal kinder- en pubergedrag gaat óver grenzen. Dat blijft er niet netjes binnen vanwege de angst om straf te krijgen of vanwege de ‘toorn van God’.

Er zijn veel problemen tussen ouders en kinderen. Soms zit dat in de genen van het kind maar meestal ligt het aan de interactie tussen ouders en kind. Een interactie die bepaald wordt door emoties en ervaringen uit heden en verleden. Veel ouders weten de weg niet te vinden naar hulp. Daarom ben ik blij met deze Facebookgroep en met programma’s als Jo Frost. Al is daar genoeg op af te dingen, wat ik dan ook deed.

Sluit vriendschap met je kind

Ik krijg soms het gevoel dat ouders denken dat kinderen tégen hun zijn. Dat ze als ouders er helemaal niet boven kunnen staan. Dat kan natuurlijk en dat is erg genoeg. Hopelijk vind je dan de juiste hulp zodat je er weer boven kunt gaan staan. Ouders die op hun tandvlees lopen kunnen helaas veel onbewust kapot maken bij kinderen.

Sluit vriendschap met je kind. Ik bedoel niet dat je vriendjes moet zijn met je kinderen, dat jullie overal over overleggen en samen gaan knikkeren. Nee, vriendschap is eerlijk, betrouwbaar en houdt rekening met de verhoudingen. Vriendschap is betrokken, warm en intiem.

Hoe staat gelijkwaardigheid in verhouding tot ‘erboven staan’ zoals ik net zei? Nou, simpel, dat was figuurlijk. Gelijkwaardig is letterlijk. Jullie zijn beiden in ‘zonden ontvangen en geboren’ als je dat gelooft. Voor God zijn jullie gelijkwaardig. Je kinderen zijn aan jou toevertrouwd zoals jouw kinderen hopelijk ook weer kinderen toevertrouwd krijgen, als ze zover zijn. Jullie worden gelijk behandeld door God. En misschien hebben kinderen wel een streepje voor. Tenminste, zo lees ik Jona 4:11 waar God het heeft over mensen die het verschil tussen links en rechts niet kennen.

Jezus zegent de kinderen. Hij trekt ze op schoot en laat merken dat Hij van hen houdt. Een soort van ‘kom eens even hier’ en dan een knuffel en warm en samen naar de vogels kijken.

Samen op weg!

Sluit vriendschap met je kinderen! Want jullie zijn samen op weg in de eeuwigheid. Praat, denk, lach samen. Geniet van de gemakkelijke dingen dan kan je de moeilijkere dingen samen ook beter aan.

Ik houd van de gedachten van de christelijke pedagoog Wim ter Horst. Op blz 31 van het boek ‘Als kinderen andere wegen gaan’ schrijft hij:

“Ouderliefde is voor het kleine kind wat het zonlicht is voor de maan. De maan geeft geen licht van zichzelf, maar weerspiegelt dat van de zon. Prachtig om te zien. Het duurt bij kinderen zeker tot rond hun negende levensjaar- l’enfant fait, het complete kind- voor ze zover zijn dat ze zelf liefde uitstralen en het zonnetje in huis worden. Dan zijn ouders en kinderen voor elkaar tot zon en tot man. Een ideale situatie, vooral als dat met die ouders onderling ook zo is. …Daarna breekt algauw de puberteit aan en dan liljkt het voortdurend ‘nieuwe maan’ te zijn. Niet in paniek raken, dat is een voorbijgaande schijngestalte. Als alles goed gaat tenminste, dat wel”

En zit je er echt doorheen? Lukt het echt niet om een zon te zijn voor je kinderen? Schaam je niet en vraag hulp! Er zijn er zoveel die je kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld eens op een site als www.ikzoekchristelijkehulp.nl

Dit bericht is geschreven in het kader van de #bloghop over Vriendschap.

Vertel het verder!

2 reacties op “Sluit vriendschap met je kinderen”

  1. Pingback: Winnaar #bloghop April 2015 over vriendschap | Twinsane & Thriving

  2. Pingback: Opvoedprincipes uit Jona | Maximalispiraties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *