Home » Blog » Serieus genomen worden

Serieus genomen worden

serieus genomen worden

Vandaag lees ik in de Stentor het verhaal over de verbouwing van de regeringsgebouwen. Eerlijk gezegd heb ik het met verbazing gelezen.

De voorzitters van de Eerste – en Tweede Kamer en de enkele Kamerleden die ook betrokken worden in de plannen voelen zich niet serieus genomen door de groep professionals die de verbouwingsplannen maakt. Het plan is te duur en te groots volgens de politici.
Een van de betrokken architecten is inmiddels buitenspel gezet.

Heldhaftig optreden.

Ik vond het een mooi artikel om te lezen. In de regeringsgebouwen gebeurt iets wat de dames en heren niet in de hand hebben. Het hele jaar door maken ze plannen waar burgers tegen in het verweer komen. En nu ze zelf aan de beurt zijn kunnen ze er moeilijk mee omgaan. De voorzitter van de Tweede Kamer wil per se niet dat haar werkkamer verplaatst wordt. Alsof individuen een grote stem hebben in zo’n groot plan. Dat heet weerstand, zouden ze zeggen als het over een ander gaat. Dat is een kwestie van tijd, dan is het wel over.

Ze behandelen ons alsof we ambtenaren zijn, zouden Tweede Kamerleden gezegd hebben. Met ambtenaren mag je blijkbaar anders omgaan dan met ‘gewone mensen’? We worden niet serieus genomen, zeggen de voorzitters. En in een gesprek met de Rijksvastgoedbedrijf zeggen ze: jullie moeten anders met ons omgaan.

Tegenovergestelde van kwetsbaarheid is macht

Welkom in de grote mensen wereld waar de mensen met de grote mond de baas zijn. Het tegenovergestelde van kwetsbaarheid is macht schreef ik al eerder. En hier blijkt dat weer zo te zijn.

Als je je afhankelijk moet opstellen omdat je nu eenmaal geen kennis of vaardigheden hebt op een bepaald gebied moet je je kwetsbaar opstellen. En dan krijg je te maken met macht.
In dit verhaal over de verbouwing gaan de dames voorzitter ook in hun macht zitten en vechten met harde hand zodat ze hun gelijk krijgen. Zij zijn de opdrachtgevers uiteindelijk, dus dit zou niet nodig hoeven te zijn.
Zij hebben geluk: omdat ze machtige rollen spelen in onze maatschappij lukt het hen hun macht te gebruiken.

Veel andere burgers zijn weerloos tegen de macht van de ander. Omdat ze al een achterstand hebben doordat ze zich kwetsbaar moeten opstellen.

  • PGB is toegestaan, je moet wel aan onmogelijke voorwaarden voldoen
  • Passend Onderwijs is een recht, maar eerst staken de onderwijzers voor meer loon en minder werkdruk
  • Inspraak bij bouwplannen, ja maar aan schetsen kunnen geen rechten worden ontleend.
  • Transparantie staat hoog in het vaandel, maar de werkgever bepaald wanneer iets ongepast is.

Neem ons serieus

Ga anders met ons om, zeiden de voorzitters. Dat denk ik ook regelmatig als ik weer tegen de macht van anderen oploop. Doe dit gewoon niet! Schrijf een fatsoenlijke brief! Geef een antwoord! Wees bereikbaar! Wees eens proactief in plaats van af te wachten tot je op iets van ons kan reageren. Nu wil ik wel eens serieus genomen worden!

Pff, hoe zat het ook al weer. Liefde, vreugde, vrede, vriendelijkheid, geduld, goedheid, vertrouwen, zelfbeheersing. Dat is onze kant van het verhaal. En dan blijven we verder gewoon hopen dat we ooit serieus genomen worden.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *