warm weer is vervelend voor gevoelige leerlingen, hsp en hitte

Dat het warm is, is niemand ontgaan. Maar wist je dat heel veel mensen die gevoelig zijn voor allerlei prikkels ook extra gevoelig kunnen zijn voor warmte? Werk jij op een school? Ga er gerust van uit: hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen. Vanwege de warmte maar ook vanwege alles wat er omheen gebeurt tijdens warm weer. Dus doe alsjeblieft niet te leuk met dit warme weer.

Warmte is een prikkel

Als je er zelf geen last van hebt dan moet iemand je het vertellen. Warmte en koude zijn ook prikkels. Warmte kan een flinke belemmering zijn om normaal te functioneren. De zon is een sensatie op je huid die teveel kan worden. De warmte kan zo overheersend zijn dat het niet meer alleen gaat over temperatuur. Mensen kunnen zich gevangen voelen in warmte. Overal waar je loopt diezelfde kleffe warme lucht om je heen. En soms ook echt met de benauwdheid die je kan voelen in je longen.

Warmte kan veel vermoeidheid geven. En dan ook nog al die prikkels die er vanwege die warmte zijn. Gevoelige mensen hebben snel last van geuren. Als je op een normale dag een klaslokaal in gaat is de lucht soms al even wennen. Met dit warme weer ruikt het naar zweet, naar blote zweetvoeten, naar zonnebrandolie, naar warme lichamen.Warm weer is vervelend voor gevoelige leerlingen.

En dan hebben we het nog niet gehad over de BBQ die voor gevoelige mensen echt een verzoeking kan zijn. Al staat de barbecue aan het eind van de straat te branden, de geur is niet te ontlopen. Vanuit het oogpunt van een hooggevoelig of allergisch persoon zouden BBQ en houtvuren verboden moeten worden.

School doe niet te leuk met dit warme weer

Door het warme weer loopt alles anders. Ik zag zojuist een basisschoolklas per fiets naar het strand gaan. Ik zag de conciërge met een waterspuit de geklede kinderen nat spetteren op het plein. Mijn dochter moest een afwasbak meenemen omdat ze met elkaar gingen snoep happen. Vet creatief allemaal.

Maar warm weer is voor gevoelige kinderen heel vervelend. En dan ook nog al die extra toestanden erbij. Dit levert stress op en daardoor weer meer vermoeidheid. Stress omdat alles anders loopt. Stress omdat je niet weet hoe het gaat lopen. Stress omdat natte kleren heel vervelend aan je lijf zijn. Stress omdat het verschil tussen kou en warm binnen een paar minuten heel vervelend is. Stress omdat je misschien op blote voeten moet lopen. Stress omdat,…..nou allerlei redenen. En omdat deze leerlingen zelf te druk zijn met zichzelf lukt het niet om mee te spelen en om een ander lekker te pakken. En daardoor staan deze leerlingen weer apart en is de kans groot dat ze slachtoffer worden van een plaagpartij.

Geef een alternatief

Bij alle activiteiten op school zou je leerlingen de kans moeten geven om te kunnen ontsnappen. Tijdens schoolkampen, warmtefeestjes etc zou het normaal moeten zijn dat leerlingen die gevoelig zijn (leerlingen met hsp, autisme, hoogbegaafd) zelf mogen kiezen of ze mee doen met de activiteiten of dat ze op een andere plek iets rustigs mogen doen.

 • lekker lezen in een rustig lokaal met een ventilator op je gericht
 • lekker lezen op een rustig plekje van het plein met je voeten in een teiltje
 • filmpje kijken terwijl je een ijsje eet.
 • gewoon doorgaan met je werk en eerder naar huis mogen
 • etc.

Hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen. De gekkigheid die bij hitte komt kijken is niet voor iedereen leuk. Het zou niet een norm moeten zijn. De norm zou moeten zijn dat leerlingen mogen kiezen. Dus biedt altijd minstens twee mogelijkheden aan.

Geef jij gevoelige leerlingen zo een passende plek? Ook dat hoort bij passend onderwijs.

volg mij!

Chiel Voerman

Blogger, communicatiemedewerker en coach at www. stukverderschrijven.nl
Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

Vertel het verder!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 thoughts on “Hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen; school doe niet te leuk!”

 1. Mee eens, die keuze is soms gewoon een opluchting voor leerlingen, zo van ‘Oh gelukkig, het hoéft niet’. Wij bieden onze zmlers ook bijna altijd een keus op dat soort momenten. Maar dat is dan ook praktisch goed te doen, want je staat met z’n tweeën voor de groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *