Skip to content

Chiel Voerman

Blogs over leerlingbegeleiding

Menu
  • Home
  • Wie ben ik
    • Losmaken is mijn doel
  • Onderwerpen
    • Allerlei gedachten
    • (Passend) onderwijs en leerlingbegeleiding
    • Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid
    • sociale media
    • Boeken
    • Nieuws
    • Gastblogger Alex Rebergen over studievaardigheden en studiekeuze
  • Contact
    • nieuwsbrief
    • Privacyverklaring en cookiebeleid
    • Er staan affiliate links op deze website
    • Samenwerken
    • Instagram – #linkinbio
    • Gastbloggers
      • Alex
Menu
tips om te studeren zonder chaos

Tips om te studeren zonder chaos in je hoofd

Posted on juli 24, 2017januari 10, 2021 by Chiel Voerman

Heel veel studenten en scholieren ervaren chaos in hun hoofd. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je die chaos ervaart. Soms zijn het gedachten die niet willen stoppen. Soms zijn het projecten of taken die je half af hebt en die in je hoofd blijven rond zeuren. Soms zijn het gedachten over jezelf: ben ik wel goed genoeg, krijg ik ooit nog een vriendin, ben ik niet te dom voor deze opleiding? Zo’n anderhalf jaar geleden schreef ik er hier een klein blogje over. Vandaag geef ik wat tips om te studeren zonder chaos in je hoofd

Nu is het vakantie wil je zeggen? Ja fijn, das een goede tijd om goede voornemens te formuleren en de juiste inkopen te doen voor het nieuwe studiejaar.

Chaos van buiten vastzetten

Als je chaos hebt in je kamer zie je er misschien flink tegenop om de rommel op te ruimen. Maar toch, als alles weer een vaste plek heeft voel je je zelf ineens ook een stuk beter. Tijdens het opruimen structureer je ongemerkt ook je hoofd. Je sluit dingen af, haalt dingen naar boven, plant misschien zelfs taken in omdat je halve projecten tegenkomt etc.

Overzichtelijk studeren voorkomt chaos in je hoofd. Alles wat je tijdens het studeren of huiswerk maken hoort of ziet kost uiteindelijk energie. En die energie heb je nodig om te studeren. Zorg er daarom voor dat je alleen tegenkomt wat je echt nodig hebt. Ook geluid hoort bij de onnodige energieslurpers.

  • Zorg ervoor dat je kamer netjes is en je dus niet steeds wordt afgeleid door dingen die rondslingeren. De meeste van die losse projectielen hebben helemaal niets met je studie te maken. Of met de taken waarmee je bezig bent. Weg ermee, buiten het gezichtsveld. Rommel in de prullenbak, boeken op de plank, kleren in de wasmand of in de klerenkast.
  • Zorg voor een goede werkplek. Een plek waar je rustig kunt zitten. Waar je ook goed kunt zitten. Een plek waar je alles bij de hand hebt om te kunnen studeren: voldoende licht, kladpapier, pennen, je schoolboeken etc. En plek ook waar je niet gestoord wordt door externe elementen: geloop, geschreeuw, gefluister etc.
  • Laat je telefoon beneden liggen en waarschuw anderen in het huis dat je even niet gestoord wilt worden. Je wilt effectief studeren.
  • Zeker voor mensen met autisme, adhd of een andere informatieverwerkingsstoornis is het aan te raden om je boeken op de juiste manier te ordenen. Koop voor ieder vak één kleur kaftpapier. Kaft daarmee je tekstboek, je werkboek en ook eventuele schriften. Zo weet je wat er bij elkaar hoort. Tegenwoordig is er hele handige rekbare boekenkaft te koop zodat je niet hele dikke rollen hoeft te kopen. Het beschermt je boeken ook beter dan de gangbare kaftpapier. Gebruik etiketten om duidelijk op het boek te schrijven wat er onder het kaft zit: ‘scheikunde-tekstboek’ of juist ‘scheikunde-werkboek’. En uiteraard zet je ze ook naast elkaar in de boekenkast.

Chaos van binnen vastzetten

Chaos van binnen zijn meestal gedachten die geen rust kunnen krijgen. Vaak zijn het hele terechte gedachten want je moet vaak aan veel dingen tegelijk denken. En toch belemmert het je om lekker te kunnen werken. Zoals je vragen altijd moet adresseren aan iemand omdat je anders geen antwoord krijgt moet je ook gedachten een adres geven. Vragen over je hoeveelheid borsthaar of buikvet kunnen je misschien veel onrust geven maar ze zijn op het moment van studeren volkomen overbodig. Een paar tips over die gedachten voordat ik wat andere zaken beschrijf die alles te maken hebben met overzichtelijk studeren.

  1. ga voor je gaat studeren even rustig zitten met een wit papier voor je neus of ga bij je whitebord staan.  Schrijf in 1 minuut alles op waar je aan denken moet. (mensen met chaos in het hoofd zullen weten dat je dan bijna twee kantjes nodig hebt).
  2. neem drie kleuren markeerstiften en accentueer in dezelfde kleur: alle gedachten over het verleden één kleur. Alle gedachten over dingen waar je vandaag niets mee kan doen of die buiten jouw macht liggen één kleur. En alle gedachten waar je direct iets mee kan doen ook één kleur.
  3. schrijf de dingen waar je direct iets mee kan doen in je planner. Schrijf vragen voor een ander (docent, vrienden, ouders, voetbaltrainer) op een briefje en stop ze in je agenda bij de dag waarop je die ander gaat ontmoeten. Maak van een vage gedachte een concrete taak. En ga hem doen op het moment dat je hebt ingepland. De rest van het papier bewaar je voor een later moment maar geef je nu geen aandacht meer. (na een week ga je al die papieren eens vergelijken en kan je zien of er vooruitgang is in de chaos. Maar ook kan je zien waar je stelselmatig loopt te dwangdenken).

Plannen

Gebruik een duidelijke agenda zodat je steeds precies weet wat je wanneer af moet hebben. Het allerbeste is om twee soorten planningen te gebruiken. Eén is je agenda. Daarin zet je alleen tijdgebonden afspraken. Proefwerken, mentorgesprekken, tandarts, etc. En daarnaast gebruik je een planner. Dat kan een schrift zijn, een losvel papier of een kantoorplacemat. Hierop schrijf je wat je wanneer gaat doen. Dus vandaag ga ik hs 2 en 3 van scheikunde lezen en niet ‘scheikunde doen’ of een andere vage omschrijving. Stop ook als je de tijd die je hebt gepland voorbij is.

Wat plan je allemaal in: alle dingen die je moet doen: theedrinken met je moeder, huiswerk per vak en onderdeel, eten, afwassen, catechisatie, muziekschool en ook…pauze. Na twee blokjes van 20 minuten plan je 10 minuten niets.  De laatste minuten zijn voor de taken die je niet binnen de tijd had afgekregen. Alleen zo kan je overzichtelijk studeren.

Start je planning uiteraard met de taken die je de volgende dag af moet hebben.

Als je echt overzicht nodig hebt omdat je anders omkomt in de chaos dan zou je zelfs aan een structuur agenda kunnen denken. Niets om je voor te schamen. Als het jou helpt om goed te studeren dan moet je het gewoon gebruiken.

Wel of niet bij anderen

Voor sommigen is het goed om juist wél in de nabijheid van andere mensen te studeren. Gewoon omdat ze anders niet aan het werk gaan. Je kan ook je huisgenoten vragen om na vijf minuten even bij je te komen kijken om te checken of je wel aan het werk bent gegaan. Wie weet willen ze je wel helpen bij het creëeren van het eerste overzicht. Maar de kans is groter dat ze zelf ook blij zijn met deze tips om te studeren.

Werk niet vanuit je tas maar vanuit je kast

Maak er een gewoonte van om eerst je tas uit te pakken. Alle boeken eerst op de juiste plank in de kast. En dan ga je aan de slag met plannen vanuit je agenda. Je tas is leeg, hoef je niet meer aan te denken.

Wel of geen muziek

Sommige jongeren hebben altijd muziek aan. Om overzichtelijk te studeren is het soms beter om je muziek juist uit te laten. Maar probeer het zelf uit. Sommige leren het beste als ze zich zo hard moeten concentreren dat ze de muziek niet meer horen. Anderen kunnen zich niet concentreren totdat ze geen muziek meer horen.

Stil zitten of rond lopen

Op school wordt je meestal geleerd om rustig te zitten en je te concentreren. Het is eigenlijk juist beter om rond te lopen terwijl je leert. Als je beweegt en bijna hardop leert dan gebruik je twee hersenhelften. En dat is goed voor je geheugen. Zeker als je je niet kunt concentreren of als je je onrustig voelt moet je die onrust voorrang geven. Ga bewegen tijdens het leren.

Woorden of beelden

Ieder heeft z’n eigen leerstijl. Dus tips om te studeren moet je ook altijd kritisch bekijken op toepasbaarheid. Hier kan je er van alles over lezen. Maar het belangrijkste is eigenlijk om te ontdekken of je iemand bent die in woorden denkt of meer in beelden. Als jij erg in beelden denkt kan je waarschijnlijk niet veel met grote lappen tekst. De kunst is dan om die lappen tekst om te zetten in iets wat jou wel aanspreekt. Een mindmap, een tekening, iets met kleuren maakt niet uit. Probeer het uit. Je zou hier een testje kunnen doen om te kijken hoe jij de informatie het liefst verwerkt.

Let hier zelf goed op, want docenten zijn meestal verbaal ingestelde mensen. Behalve uiteraard de docenten van sport en kunstvakken. Verplicht samenvattingen maken, dat kan je best ter discussie stellen.

Bovenstaande onderwerpen vallen onder het kopje ‘chaos van binnen vastzetten’. Want als je niet op de manier studeert die bij jou past zul je je onrustig blijven voelen. En dan is overzichtelijk studeren een hele kunst.

Heb jij nog tips om te studeren?

Toen ik ging leren en studeren speelde ik tijdens het leren dat ik docent was. Ik schreef met een stift op mijn kamerdeur en gaf alle lessen aan alle denkbeeldige kinderen die het maar horen wilden. Toen vond ik het een rare afwijking maar nu weet ik dat het heel slim was:

  1. ik verwoorde de stof in mijn eigen woorden en legde het op verschillende manieren aan mijzelf uit
  2. ik stelde vragen aan mijzelf
  3. ik schreef het op, maakte tekeningen
  4. ik bewoog tijdens het leren
  5. en ik hield het leren zo ook leuk. Want leren was voor mij niet mijn hobby.

Wat is jouw rare verhaal of gouden tip op het gebied van leren? Kan je iets met deze tips voor overzichtelijk studeren?

Dit wil je gelezen hebben:

Jeugdzorg binnen de school
Werk en privé gescheiden houden, hoe doe jij dat?
Voor wie is voortijdig schoolverlaten leerzaam?
Geslaagd ...en nu? Hoe kan je nu handig een studie kiezen of een beroep?
Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Leerlingbegeleider | Blogger. Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken. Volg mij via de socials en kijk ook eens op www.chielvoermanblog.nl voor mijn reliblogs.

www.chielvoerman.nl
Vertel het verder!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kies waar je over wilt lezen

  • (Passend) onderwijs en leerlingbegeleiding (32)
  • Allerlei gedachten (29)
  • Boeken (6)
  • Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid (25)
  • Nieuws (5)
  • sociale media (7)

Over mij

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Leerlingbegeleider | Blogger. Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken. Volg mij via de socials en kijk ook eens op www.chielvoermanblog.nl voor mijn reliblogs.

www.chielvoerman.nl

Nieuwste blogs

  • gastblogger leerlingbegeleiding websiteIk zoek jou?
    In Nieuws
    Ik ben op zoek jongeren of […]
  • zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelenZelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen
    In Allerlei gedachten
    Het is de tijd van de […]
  • ook dat is autismeOok dat is autisme
    In Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid
    Leerlingen met autisme hebben […]

Nieuwsbrief

Trefwoorden

Autisme begeleiding bloggen boek burn-out coach Docent eenzaamheid executieve functies Facebook hoogbegaafd hoogbegaafdheid instagram jongeren jongerencoach kinderen kwetsbaar leerlingbegeleiding leven liefde marketing motivatie onderwijs opvoeden ouderen ouders pabo pabomannen passend onderwijs prikkelgevoeligheid school Sinterklaas sociale media Spijbelen studenten verantwoordelijkheid verbinding Verzuim wmo zelfredzaamheid

Meest gelezen

  • het tegenovergestelde van kwetsbaar
    Allerlei gedachten Wat is het tegenovergestelde van kwetsbaar?
  • compassie of empathie
    Allerlei gedachten Compassie of Empathie
  • hitte is vervelend voor gevoelige kinderen, hittegolf
    Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid Hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen; school doe niet te leuk!

chielleerlingbegeleider

chielleerlingbegeleider
Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo gemakkelijk gaat op school? Ik wil de inhoud van mijn blog wat breder maken en mij ook meer richten op #jongeren zelf. In plaats van vooral #docenten en #hulpverleners te bereiken. Ik zoek ervaringsverhalen en misschien zelfs gastbloggers. Lees https://www.chielvoerman.nl/gastblogger/ 
 #linkinbio dan weet je waar het over gaat. Wie weet had je ADHD op het vwo of was je een #onderpresteerder op de havo. Of is dit jou kans om eens iets te vertellen over hoe spijbelen in zijn werk ging, waarom jij dat deed en hoe school erop reageerde. Tag vooral iemand die zo'n verhaal kan vertellen!

#onderwijs #leerlingbegeleiding #passendonderwijs #studenten #havo #vwo #mavo #vmbo #universiteit #hbo #mbo #roc #leren #adhd #autisme #hoogbegaafd #onderpresteren #spijbelen #schoolverlaten
#Repost @talenthouse.harderwijk
• • • • • •
Deze quote komt van een zogenaamde Stoïcijn. Epictetus heette hij, hij kwam uit de 1e eeuw na Chr. Heel misschien ken je de uitspraak dat iemand zich heel Stoïcijns gedraagt. Vaak bedoelen we dan dat iemand onverschillig is. Maar de Stoïcijnen waren helemaal niet zo onverschillig, ze oefenden zich vooral in het omgaan met hun emotie’s ook in heel moeilijke tijden. 

Ze trainden zichzelf vooral te focussen op de dingen waar ze wel invloed op hadden, en 1 van de dingen waar je invloed op hebt ook als de situatie heel vervelend is, zijn je gedachten! 

Zo kun je naar de regen kijken als iets wat je auto heel erg vies maakt, maar een ander denkt juist, ah dat is lekker, nu wordt mijn auto lekker schoongespoeld door de regen. Het is maar net hoe je er over denkt! 

“Het stoïcisme is een levenswijze die de wijsheid en kracht biedt te kunnen omgaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt”

Een kleine oefening om dit eens te proberen.

1. Pak een pen/papier. En beschrijf kort een gebeurtenis/ervaring van afgelopen week. 
2. Beschrijf beknopt, feitelijk en objectief  over deze gebeurtenis. 
3. Hoeveel controle heb je over deze ervaring? Beoordeel je controle over de situatie , ook je reactie daarop. En geef een score van 0-100%
4. Waarschijnlijk scoor je meer dan 0%. Welke aspecten precies heb jij controle over? Maak daar een kort lijstje van.
5. Uitdaging: wat zou er gebeuren wanneer je wat meer stoïcijns zou nadenken over de dingen waar je geen invloed op hebt?

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”

#nogffvolhouden #jongerenwerk #ffvolhouden  #stoic #stoïcijnen
Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schr Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schreef ik 21 februari 2013. Ik moest er afgelopen week aan denken toen we spraken over een aantal #leerlingen op #school. We verwachten nog steeds dat ouders en leerlingen iets voor elkaar krijgen wat ze niet kunnen. Ze hebben juist hulp nodig op het gebied waar ze gevraagd worden zelfredzaam te zijn. Net zo raar als dat we van een #leerling vragen om beter te plannen als we merken dat hij dat niet goed doet. Zelfredzaam zijn op het gebied waar je niet zelfstandig kunt zijn. Dat is machteloos he! #onderwijs #passendonderwijs #wmo #hulp #kracht #begeleiding #ouders #hulpverlenening #betuttelen
Mooi om dit zo op een rijtje te zien. Artikel in S Mooi om dit zo op een rijtje te zien. Artikel in Sozio over het boek Anderen stimuleren en je zelf motiveren. Draai gangbare regels als ' wie vragen worden overgeslagen' en 'bescheidenheid  siert de mens' eens om. #ta #transactioneleanalyse #leerlingbegeleiding #leerlingen #docent #onderwijs #school #motivatie
Vandaag wordt weer het bewijs geleverd dat te laat Vandaag wordt weer het bewijs geleverd dat te laat komen vooral focus en motivatie is. Op deze profielwerkstuk dag komt het erop aan. Ll worden volledig serieus genomen en ze nemen zichzelf serieus. En dus zijn ze op tijd. #spijbelen #voortijdigschoolverlaten #leerplicht #studenten #docenten #examen #havo #vwo #ccnv #harderwijk
Ja, dit wil ik toch even kwijt. Ik kreeg een bedan Ja, dit wil ik toch even kwijt. Ik kreeg een bedankje van een onbekend iemand voor mijn werk op school. Altijd leuk. Maar ik bedacht mij vandaag dat de leerlingen die normaal best veel moeite hebben met school en het 'opzitten' in de klas het nu gewoon vreselijk goed doen. Ze komen niet in het nieuws of in klagerige mails voor. Dikke dikke duim! Geeft ook veel stof tot nadenken overigens hoor. Want wat zou dit kunnen betekenen? Nou, eerst maar van het weekend genieten allemaal. Want de rek gaat er aardig uit volgens mij. En hopelijk kunnen we snel weer 'gezond jongensgedrag' zien op c. Ik mis het wel een beetje eigenlijk. #ccnv #school #harderwijk #onderwijs #jongeren #tochleuk #docent #blij #leerlingen #onderwijzers #pabo #thuisonderwijs #ccnv #harderwijk
Meer laden… Volgen op Instagram
Civas

Menu

  • Gastbloggers
  • Contact
  • Wie ben ik
  • Samenwerken met een christelijk blog

chielleerlingbegeleider

chielleerlingbegeleider
Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo gemakkelijk gaat op school? Ik wil de inhoud van mijn blog wat breder maken en mij ook meer richten op #jongeren zelf. In plaats van vooral #docenten en #hulpverleners te bereiken. Ik zoek ervaringsverhalen en misschien zelfs gastbloggers. Lees https://www.chielvoerman.nl/gastblogger/ 
 #linkinbio dan weet je waar het over gaat. Wie weet had je ADHD op het vwo of was je een #onderpresteerder op de havo. Of is dit jou kans om eens iets te vertellen over hoe spijbelen in zijn werk ging, waarom jij dat deed en hoe school erop reageerde. Tag vooral iemand die zo'n verhaal kan vertellen!

#onderwijs #leerlingbegeleiding #passendonderwijs #studenten #havo #vwo #mavo #vmbo #universiteit #hbo #mbo #roc #leren #adhd #autisme #hoogbegaafd #onderpresteren #spijbelen #schoolverlaten
#Repost @talenthouse.harderwijk
• • • • • •
Deze quote komt van een zogenaamde Stoïcijn. Epictetus heette hij, hij kwam uit de 1e eeuw na Chr. Heel misschien ken je de uitspraak dat iemand zich heel Stoïcijns gedraagt. Vaak bedoelen we dan dat iemand onverschillig is. Maar de Stoïcijnen waren helemaal niet zo onverschillig, ze oefenden zich vooral in het omgaan met hun emotie’s ook in heel moeilijke tijden. 

Ze trainden zichzelf vooral te focussen op de dingen waar ze wel invloed op hadden, en 1 van de dingen waar je invloed op hebt ook als de situatie heel vervelend is, zijn je gedachten! 

Zo kun je naar de regen kijken als iets wat je auto heel erg vies maakt, maar een ander denkt juist, ah dat is lekker, nu wordt mijn auto lekker schoongespoeld door de regen. Het is maar net hoe je er over denkt! 

“Het stoïcisme is een levenswijze die de wijsheid en kracht biedt te kunnen omgaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt”

Een kleine oefening om dit eens te proberen.

1. Pak een pen/papier. En beschrijf kort een gebeurtenis/ervaring van afgelopen week. 
2. Beschrijf beknopt, feitelijk en objectief  over deze gebeurtenis. 
3. Hoeveel controle heb je over deze ervaring? Beoordeel je controle over de situatie , ook je reactie daarop. En geef een score van 0-100%
4. Waarschijnlijk scoor je meer dan 0%. Welke aspecten precies heb jij controle over? Maak daar een kort lijstje van.
5. Uitdaging: wat zou er gebeuren wanneer je wat meer stoïcijns zou nadenken over de dingen waar je geen invloed op hebt?

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”

#nogffvolhouden #jongerenwerk #ffvolhouden  #stoic #stoïcijnen
Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schr Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schreef ik 21 februari 2013. Ik moest er afgelopen week aan denken toen we spraken over een aantal #leerlingen op #school. We verwachten nog steeds dat ouders en leerlingen iets voor elkaar krijgen wat ze niet kunnen. Ze hebben juist hulp nodig op het gebied waar ze gevraagd worden zelfredzaam te zijn. Net zo raar als dat we van een #leerling vragen om beter te plannen als we merken dat hij dat niet goed doet. Zelfredzaam zijn op het gebied waar je niet zelfstandig kunt zijn. Dat is machteloos he! #onderwijs #passendonderwijs #wmo #hulp #kracht #begeleiding #ouders #hulpverlenening #betuttelen
Mooi om dit zo op een rijtje te zien. Artikel in S Mooi om dit zo op een rijtje te zien. Artikel in Sozio over het boek Anderen stimuleren en je zelf motiveren. Draai gangbare regels als ' wie vragen worden overgeslagen' en 'bescheidenheid  siert de mens' eens om. #ta #transactioneleanalyse #leerlingbegeleiding #leerlingen #docent #onderwijs #school #motivatie
Vandaag wordt weer het bewijs geleverd dat te laat Vandaag wordt weer het bewijs geleverd dat te laat komen vooral focus en motivatie is. Op deze profielwerkstuk dag komt het erop aan. Ll worden volledig serieus genomen en ze nemen zichzelf serieus. En dus zijn ze op tijd. #spijbelen #voortijdigschoolverlaten #leerplicht #studenten #docenten #examen #havo #vwo #ccnv #harderwijk
Ja, dit wil ik toch even kwijt. Ik kreeg een bedan Ja, dit wil ik toch even kwijt. Ik kreeg een bedankje van een onbekend iemand voor mijn werk op school. Altijd leuk. Maar ik bedacht mij vandaag dat de leerlingen die normaal best veel moeite hebben met school en het 'opzitten' in de klas het nu gewoon vreselijk goed doen. Ze komen niet in het nieuws of in klagerige mails voor. Dikke dikke duim! Geeft ook veel stof tot nadenken overigens hoor. Want wat zou dit kunnen betekenen? Nou, eerst maar van het weekend genieten allemaal. Want de rek gaat er aardig uit volgens mij. En hopelijk kunnen we snel weer 'gezond jongensgedrag' zien op c. Ik mis het wel een beetje eigenlijk. #ccnv #school #harderwijk #onderwijs #jongeren #tochleuk #docent #blij #leerlingen #onderwijzers #pabo #thuisonderwijs #ccnv #harderwijk
Meer laden… Volgen op Instagram

Volg via Facebook

Chiel Voerman - leerlingbegeleider
©2021 Chiel Voerman | Built using WordPress and Responsive Blogily theme by Superb