Home » Blog » Niets te merken van autisme

Niets te merken van autisme

Niets te merken van autisme, passend onderwijs

In juni 2012 schreef ik de eerste versie van dit blog. De titel was toen ‘normaal doen kost energie’. Ondertussen heb ik gemerkt dat juist dit ‘normaal’ doen voor problemen zorgt. Er is vaak niets te merken van autisme in eerste instantie. Daarom krijgt is het tijd voor een update. Onderin dit blog geef ik een link naar een heel mooi verhaal van een volwassen vrouw met autisme. Een blog waar je hopelijk wat aan hebt als jij je bezig houdt met bijvoorbeeld passend onderwijs.

Normaal doen kost energie

Normaal doen kost energie voor mensen met autisme. Dit merkte ik bij leerlingen op school en bij cliënten met en voor wie ik werkte. Normaal doen is voor mij soms al lastig, voor hen nog meer. Tijdens de eerste ontmoetingen met mensen is er vaak niets te merken van autisme.

Maar dan komt ineens dat moment dat ze moe worden. Dat het niet meer lukt om ‘normaal’ te doen. Dat kan komen doordat ik een verkeerde vraag stel. Of doordat het gesprek te lang duurt. Of teveel inspanning kost. En na die eerste periode zie ik het autisme heel duidelijk. En het lijkt alsof deze mensen het dan zelf ook opgaven: waar hou ik mij groot voor, die kerel verdient geld aan mijn autisme.

Lastig als er niets te merken is van autisme

Tegenwoordig merk ik dat het ‘normaal’ doen een keerzijde heeft. Het is heel normaal dat de mensen met autisme (of wat dan ook) proberen hier niets van te laten merken. Een perfect mechanisme in veel omgevingen. Maar niet in omgevingen waar je jezelf te kort doet, als mensen niet kunnen zien wat er met je aan de hand is.
Op school of op het werk is het belangrijk dat mensen ervan weten, dat je hen vertelt wat voor jou lastig is. En dat er een collega of docent is die je vertrouwt en waarbij je je hart kunt luchten. Want anders stapelt de stress zich op en dan ben je verder van huis. Passend onderwijs en passende werkplekken worden pas een succes als duidelijk is wat je nodig hebt.

Bewondering voor mensen met autisme

Mijn bewondering neemt met de dag toe. Bewondering voor de jongens en meiden met vormen van autisme en andere bijzonderheden op de normale reguliere scholen. Voor werknemers die hun werk doen in omgevingen die hen veel energie kosten.
Bewondering ook voor hun ouders en broers en zussen die vreselijk veel moeten ‘inleveren’. Wat lopen ze allemaal op hun tenen op school en in de maatschappij.

School per definitie een onveilige omgeving

Ondanks het passend onderwijs zijn scholen onveilige plekken voor deze leerlingen. In dit blog ga ik daar wat verder op in. Een hele dag normaal doen kost energie. Bakken vol energie. Steeds op je hoede moeten zijn voor alles wat er om je heen gebeurt is vermoeiend.

En als docenten en werkgevers ook nog zeggen: er is niets te merken van autisme, dan is het echt zwaar. Doe maar normaal, zeggen ze dan eigenlijk. Hou er maar over op. Juist op de momenten dat je erkenning zoekt, krijg je die niet. En daarmee is de kans dat je jezelf kunt zijn ook verdwenen.

Mooi blog van Bianca

Vandaag zag ik een prachtig blog van Bianca. Het sluit aan bij het onderwerp van dit blog. En ik mag het van haar hier linken. Ze geeft een mooie inkijk in hoe het leven met autisme voor haar is. Terwijl ze als professional op het eerste gezicht ‘heel normaal’ haar werk doet. Lees haar blog op ‘Zo kun je ‘t ook zien‘. Dat op zich is al een mooie naam met een boodschap.

Advies nodig voor Passend onderwijs?

Er zijn veel mensen die vanuit de theorie een hoop adviezen kunnen geven aan onderwijzers en docenten. Waarschijnlijk zoek jij iemand die de theorie en jouw praktijk heel dicht bij elkaar kunnen brengen. Hoe kan je nu met zo weinig mogelijk inspanningen toch het goede doen voor de leerlingen met autisme in de reguliere school. Ik heb geen recept, ik kan wel kijken wat jij nu doet, hoe jij het doet en hoe het ook zou kunnen. Samen maken we het passend onderwijs. Neem eens contact op via chiel@chielvoerman.nl

lees ook: een kind heeft recht op passend onderwijs

Vertel het verder!

4 reacties op “Niets te merken van autisme”

 1. Ik lees dit stukje en verbaas mezelf over de heftige reactie die het in me losmaakt ; herinneringen van de inspanning, de woede, het verdriet, de uitputting, en vooral nog meer verdriet – het is zo waar, normaal doen vergt bovenmenselijk veel energie. Ik zie dat bij mijn drie autistische jongens, maar ik weet ook hoe het mijzelf zou kunnen leegzuigen als ik me gek zou laten maken. Ik bedoel daarmee dat het in de dagelijkse hectiek van een ingewikkeld gezin bijna vanzelf gaat dat je je laat leiden door allerhande dingen die geroepen worden door mensen die er verstand van lijken te hebben, onder een min of meer zichtbare – maar zeker erg voelbare – druk die de ‘gewone’ samenleving uitoefent, door de uitgesproken meningen die iedereen lijkt te hebben over autisme.
  Ik vind dit tegelijkertijd de ingewikkeldste, meest slopende, maar ook de meest leerzame kant van het verhaal.
  Het heeft me jaren gekost (en ik ben er nog niet) om de vinger te leggen op deze verwarring, om in te zien dat iedereen maar wat roept, en dat het aan mijzelf is om het koren van het kaft te scheiden en helder te krijgen wat voor mijn jongens nodig is, en om daarvoor te gaan staan. Het is zo slopend om op je tenen te lopen, voor de jongens, voor mij, het levert niks op maar vereist veel tol.
  Veel liever investeer ik in het vinden van een modus waarin zowel mijn jongens als ik het naar de zin hebben, en waarin we invulling kunnen geven aan ons leven zoals we dat wensen (ik schrijf in de ‘wij’ vorm, omdat hun anders-zijn mijn leven ook ingrijpend anders maakt) Ik ben dan ook altijd zoekende naar informatie die me wat oplevert, die me concreet verder helpt ; overstijgend en breed, maar daarin juist weer helder en specifiek, maar oooh wat is het schaars, dat wat ik zoek… Het beangstigd me bijna dat ik er meer en meer van overtuigd raak dat de essentiële factor veel meer zit in het gegeven of een professional al dan niet bepaalde dingen ‘snapt’, en niet zozeer in alle kennis die hij of zij heeft over autisme.
  En jij snapt het, dat is duidelijk. Ik ben dan ook erg blij deze blog te hebben ontdekt, veel dingen spreken me enorm aan, het prikkelt en stimuleert me, geeft me energie om te investeren in de richting die ik vaar, kortom ik word er blij van.
  En aangaande deze specifieke blog : ik vind ik het tof dat je de vinger wist te leggen op een zere snaar (? zere snaar, zere snaar…klopt niet helemaal, maar ja) waardoor ik een stukje pijn beter begrijp, en ook kan zien hoeveel kilometers ik al verder ben. Maar ook begrijp ik van mijzelf dat ik niet zit te wachten op de terugkeer van de kinderen naar normaal onderwijs, want dan zal ik hoe dan ook weer op mijn tenen gaan lopen.

 2. Wat ontzettend prachtig! Ik heb net de diagnose. Altijd was ik moe, volledig uitgeput. En toch was ik ook mijn hele leven al een slechte slaper. Ik kon niet snappen waarom. De diagnose laat me mezelf veel beter snappen en dit bevestigt het nog een keer. Dank!

  1. hoi Naomi, Bedankt voor je spontane reactie. Fijn om weer eens te merken dat ik niet altijd onzin schrijf in mijn blogs 🙂 Bedankt voor je reactie en jouw blogs ga ik zeker lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *