Home » Blog » Nationale luizendag!

Nationale luizendag!

nationale hoofdluisdag passend onderwijs

Vandaag is het de nationale luizendag, geïnitieerd door het Landelijk Steunpunt Hoofdluis. Helaas, lijken ze dit zelf een beetje vergeten te zijn. Op hun website staat nog allerlei informatie over de nationale luizendag van 2018. Het idee is dat alle ouders vóór deze dag hun eigen kinderen checken op luizen, dan hoeven ze op school niet meer gesignaleerd te worden. Om een mooie link naar het onderwerp ‘passend onderwijs’ te maken zeg ik: weg met de Luizenzak.

Luizenpluis

Waarschijnlijk is de ‘Luizenpluis’ op alle scholen vaste prik geworden: na iedere schoolvakantie worden de leerlingen door de luizenmoeders of -vaders gecheckt op de aanwezigheid van neten en luizen. Hulde aan al die vrijwilligers steeds weer. Ik zou er jeuk van krijgen.
En zo af en toe wordt er eens alarm geslagen: er zijn luizen gevonden. En vervolgens moeten alle ouders thuis ook aan de slag met de luizenkam, gewoon verkrijgbaar met je bol.com cadeaubon.

Passend onderwijs: weg met de luizenzak

In iedere basisschool hangen tegenwoordig van die groene of gele luizenzakken. Ooit heeft iemand kans gezien om flink geld te verdienen aan die zakken. Ze werken namelijk niet, want hoofdluis loopt alleen van hoofd naar hoofd. Denk aan de ‘selfieluis’ die zijn weg vindt als mensen samen gezellig een selfie maken. Ooit een natgeregende winterjas in zo’n luizenzak gestopt? En er weer uitgehaald?

Die luizenzakken zorgen voor veel onrust op de gangen. Ze hangen namelijk allemaal schots en scheef. Ze vallen niet op de grond want de juf heeft de luizenzakken vastgebonden aan het kapstokhaakje. Want straks stop je per ongeluk je jas in de luizenzak van een ander!

Omdat de luizenzakken toch niet werken kunnen ze weg. Stel je voor wat een prikkelarmere gang er zou zijn als die zakken echt weg waren? Gewoon een jas op een veilig haakje (haakje naar de muur gericht voor de veiligheid) en verder niets.

Prikkelarm en luizenarmer

Prikkelarmer omdat de luizenzakken weg zijn. Maar ook prikkelarmer omdat je niet meer met je ellebogen hoeft te werken om die jas in de luizentas te krijgen. Wat een gedram bij die kleuters steeds weer, want pa en ma moeten snel naar hun werk toe.

Als ik een luis was, zou ik tijdens dat gedram toeslaan. Al die hoofden zo vlak bij elkaar, prima moment om op al die hoofden even een neetje achter te laten. Niemand die het merkt.

Vertel het verder!

2 reacties op “Nationale luizendag!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *