persoonlijke grensproblemen

Volgens mij zijn het allemaal grens problemen. Of niet?

Gisteren las ik in het ND een verhaal over IKEA. Het zou in deze tijd voornamelijk gaan om IK En Anderen. Ofwel: eerst mijzelf voorop zetten en dan kijken of er nog iets overblijft voor een ander. Ik waag het te betwijfelen. Want ik denk dat heel veel mensen helemaal niet weten wat IK is. Die Anderen dat lukt wel, maar wie is IK?

Ik geloof namelijk dat heel veel problemen voortkomen uitpersoonlijke grensproblemen. Persoonlijke grensproblemen: waar begin IK en waar stop IK, waar begint die Ander. En omdat je niet weet wie IK is weet je niet wat IK kan, wat Ik wil en wat IK niet wil en wat IK belangrijk vind. Welke waarden heb IK? Welke normen vind IK belangrijk?

Zo’n persoonlijk grensprobleem beluister ik volgens mij in de verhalen die ik van mijn vrouw hoor uit het hospice. In het hospice wordt verplaatste thuiszorg geboden. Dat betekent dat de gasten de grootste stem hebben in hun behandeling en benadering. Wat vindt u prettig? De verpleegkundigen zijn er op getraind om de gast voorop te zetten. En toch moet je steeds alert zijn op die eigen IK. Klein voorbeeldje: doodzieke gast loopt het gebouw uit zonder te zeggen waar hij heen gaat. De verpleegkundige noemt dat in de waan van de dag: hij is weggelopen. En dat is voor te stellen vanuit dat moment maar terug in de rust kan je denken: mijn IK had de hik. Dit was helemaal niet mijn probleem, er was helemaal geen probleem: er liep alleen een gast naar buiten.

Zo’n grensprobleem zie ik volgens mij in het onderwijs bij de docent die tegen het passend onderwijs op ziet omdat hij het lastig vind om verschil te maken tussen zijn IK en die van de leerlingen. Bij de docent die zich persoonlijk aangevallen voelt als een leerling ‘gedrag’ heeft waardoor de les niet volgens plan kan draaien. Maar net zo goed bij de docent die steeds maar weer antwoord geeft op vragen die leerlingen stellen omdat ze niet hebben opgelet tijdens de uitleg.

In eerdere blogs heb ik wel eens gesteld dat alle opleidingen iets meer zouden moeten hebben van de sociale academie waar je door mangel gehaald wordt opdat je sterk in je schoenen zult staan in het werkveld. Tijdens de opleiding is dat niet altijd fijn, maar het levert heel wat op: omdat je weet wie je bent, waarom je bent zoals je bent, hoe je overkomt weet je waar IK begint en ophoudt.  Je weet waar je tegen kan en waar je liever voor aan de kant gaat. Je weet waar je verantwoordelijk voor bent en waar je verantwoordelijk voor wilt zijn. Je kan vasthouden én loslaten.

En dan ben je rijp voor de andere IKEA. Die van Paulien Vervoorn. Mijn zeer gewaardeerde ex-collega op de Passie.

Ze gebruikt IKEA als model voor sprekers:een Inspirerende Intro, een Krachtige Kern, je bent Eerlijk en Echt en je hebt een Appellerende Afsluiting.

En dat is eigenlijk mijn boodschap in deze blog: als je weet waar jouw IK zit dan heb je je Krachtige Kern te pakken zodat je vanuit je Inspirerende  Inborst (past beter nu even) mensen Eerlijk en Echt kunt benaderen zodat je kan Appelleren in plaats van Manipuleren.

Dan krijg je mensen in beweging vanuit je IK.

Lees ook het vervolg op deze blog met de titel Is Ik thuis?

 

Vertel het verder!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •