Home » Blog » De mannenrol binnen onderwijs en opvoeding

De mannenrol binnen onderwijs en opvoeding

Ieder die mij volgt weet dat ik graag de nadruk leg op een evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke invloeden op de scholen en kinderdagverblijven. Al heb ik er soms dan wat moeite mee dat mannen gelijk macho’s lijken te moeten worden. De mannenrol binnen onderwijs en opvoeding is zo belangrijk.

Vanochtend kreeg ik de nieuwsbrief van onze basisschool met de indeling van de klassen en docenten. 3 mannennamen naast 23 vrouwennamen! Dat is toch ongelooflijk!

Nog een hoop te doen voor HPM (100 % meesterproof).

Afgelopen jaar zag ik een mannelijke stagiaire (ja dat gaan we er bijna voor schrijven omdat stagiaires meestal meisjes zijn) die het volgens mij in de vingers had. De manier waarop zijn ogen stonden (ja dat is een dingetje van mij) gaven mij de overtuiging dat hij het zo gaan maken op school. De manier waarop hij met de jongens en meisjes op het schoolplein in gesprek was leek zo natuurlijk en passend.

En ik dacht: jou wil ik coachen! Jou wil ik behouden voor het onderwijs. Voor mijn zoons en dochter wil ik dat jij op deze school blijft. (goede dingen beter maken, maximaliseren, ook een dingetje van mij). Die jongen had helemaal geen coaching nodig. Maar een bemoediging kan iedereen gebruiken. Dus ik heb hem maar gezegd dat ik erg blij met hem ben. Dat ik er alle vertrouwen in heb dat hij de mannenrol in het onderwijs op een goede manier zou laten zien.

Maar goed, waarom ik deze blog eigenlijk schrijf is voor het mooie artikel over de mannenrol dat is opgetekend uit de mond van Martine Delfos. Lees het maar eens. Ze beweert zelfs dat de diagnoses ADHD en Autisme wel eens een stuk minder vaak gediagnosticeerd zullen worden als onderzoekers zich meer bewust zijn van de importantie van de (afwezige) mannenrol. Niet per se de mannenrol in het onderwijs, maar in het algemeen.

Interessant hè. En ik geloof het.

Lees mijn blog over de Pabo als opleiding tot rolmodel

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *