Home » Blog » Hoe maak ik mijn website vindbaar voor de zoekmachine

Hoe maak ik mijn website vindbaar voor de zoekmachine

vindbaar voor zoekmachine

Zo af en toe krijg ik ineens een paniekerige mail van klanten: ‘We worden niet gevonden op dit zoekwoord”. Meestal is dan mijn antwoord: En toch weten ze je website prima te vinden. Hoe maak ik mijn website vindbaar voor de zoekmachine?

SEO spasme

Zo af en toe merk ik wat onbeheersbare spiertrekkingen rond het onderwerp SEO. Alles wat ik over SEO weet is mij ingefluisterd door mensen die zich specialist noemen. De meest bescheiden schrijvers die precies vertellen hoe je vindbaar op zoekwoorden kunt worden, geloof ik het meest. Heel veel theorieën zijn volgens mij maar pogingen om zelf klanten binnen te krijgen.
Met het gevolg dat zelfstandig ondernemers en kleine bedrijven erg moeilijk doen over de SEO. Ze denken dat het moeilijk is, omdat er zo dringend en dwingend over geschreven wordt.

Tip 1 is: denk niet te moeilijk.

Schrijf vanuit je passie

Als je de online teksten vanuit je passie kunt vormgeven dan zit er een ziel in je teksten. En dan schrijf je bijna automatisch de juiste woorden. Vanuit je enthousiasme om mensen van dienst te zijn noem je je diensten en je producten regelmatig. Je maakt onderscheid tussen de verschillende producten en je zult de onderlinge verschillen willen benadrukken omdat je achter elk product staat.
De blogs die je schrijft, komen recht uit je hart. Op momenten dat je niet kunt schrijven moet je ook niets schrijven, want dan wordt het kurkdroog. Je schrijft dan niet vanuit je innerlijke vuurtje. En dan zal je de klant ook niet bereiken.

Tip 2 is dus: Schrijf vanuit je passie, dan raak je het hart van mensen en de zoekmachine.

Gebruik de juiste zoekwoorden

Door vanuit je hart te schrijven, bereik je zelfs het hart van Google. Deze zoekmachine is al een aantal jaar zo slim dat de zoekrobots snel doorhebben waar de tekst over gaat. Natuurlijk is het goed om te kijken of je nog wel de juiste zoekwoorden gebruikt. Als je mannen die verslaafd zijn aan seks naar je toe wilt trekken zul je moeten schrijven over onderwerpen die daarbij aansluiten. Als je graszoden wilt verkopen kun je beter schrijven over aarde, stikstof, mest en tuininrichting.

Bloggen over de actualiteit maakt je website vindbaar voor de zoekmachine. Als je merkt dat een bepaald onderwerp hot is in de maatschappij of binnen je werkveld dan is het slim om daar ook over te schrijven. Doe een zoekopdracht op de zoekwoorden om te kijken of je website al naar voren komt in de zoekmachine. Zo niet, schrijf er een nieuw blog over, maak wat linkjes naar andere blogs op je website die erop aansluiten. Ook als je wel op dat zoekwoord gevonden wordt kan je iets doen om je vindbaarheid te verbeteren. Een blog kan altijd beter namelijk, maak het actueel, nieuwere foto, enzovoort.

Tip 3 is dus: gebruik de juiste zoekwoorden maar overdrijf niet.

Meer lezen over SEO

Eén van de bescheiden specialisten op het gebied van vindbaarheid van websites is Rutger Steenbergen. Ik volgde een paar jaar geleden een korte cursus bij hem. Hij schreef een duidelijk blog waarmee je echt verder komt als je als ondernemer wilt nadenken over de vindbaarheid op zoekwoorden. Het artikel heet: Waarom spelfouten voor SEO oliedom zijn.

Tip 4 is dus: lees alles wat los en vast zit over je website vindbaar maken voor de zoekmachine. Vaak wordt daar het woord SEO voor gebruikt.

Website vindbaar maken voor de zoekmachine

Het is heel prettig als je goed gevonden wordt door Google en anderen. Het streelt je ego maar als je er ook klanten mee kunt trekken is het ook goed voor je portomonee. Dus alle reden om direct aan de slag te gaan met het vindbaar maken van je website. Heb je op een nuchtere manier hulp nodig? Je weet mij te vinden.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *