Home » Blog » Kinderen en schermtijd

Kinderen en schermtijd

kinderen en schermtijd veilig internet via Solcon

Bloggen en online bezig zijn is het fijnst als je goede apparatuur hebt en een lekkere internetverbinding. De snelheid van de internetverbinding verkleint de tijd dat je achter een scherm zit. En hoe zit het met de kinderen?

Kinderen en schermen

Hoe vaak en hoe lang mogen kinderen achter een scherm? In sommige gezinnen staat de tv de hele dag aan als een soort bewegend schilderij en is iedereen vergroeid met zijn smartphone. In andere gezinnen zijn er strikte regels over het kijken naar de tv en is het gebruik van tablet, smartphone en computers aan strakke tijdschema’s onderworpen.

Wij hebben al jarenlang de traditie om op vrije middagen na het eten een rustmoment te pakken met elkaar. Wie slapen wil gaat even slapen, wie de rust zoekt, zoekt de rust. En dat is ook het kleine uurtje dat ze een filmpje mogen kijken. Daarbovenop is er nog een vrij in te zetten ‘half uurtje’. Als er niets anders belangrijks is om te doen zeggen we als ouders vrij snel ja. Juist vanwege het idee dat de kinderen zo ook leren omgaan met de tijd en het inzetten van de juiste middelen op het juiste moment. Is het ‘half uurtje’ al op in de vroege ochtend dan moeten ze het soms bezuren in de middag.

Schermtijd in vrijheid

Er zijn mensen die bang zijn voor te veel schermtijd voor kinderen. Maar ik kan mij wel vinden in wat Peter Gray zegt via dit blog van Kroost.org.
Het is goed om er geen waardenstrijd van te maken tussen ouders en kinderen. Soms is het je eigen ongemak omdat er in jouw hoofd de vraag zit: is het wel goed voor mijn kind?
Ik kan mij ook wel vinden in wat ik lees bij Psychogoed. Duidelijke afspraken en vrijheid op een juiste manier combineren.

Onze ervaring is dat de kinderen soms ook wel eerder stoppen met hun filmpje of spel. Juist omdat ze vanuit vrijheid gekozen hebben kunnen ze ook in vrijheid kiezen om te stoppen.

Veilig internet met Solcon

Wat ik wel belangrijk vind is dat kinderen niet teveel in aanraking komen met geweld en seks. Het multimediafilter zorg voor Veilig internet met Solcon. Binnen het filter kan je instellen wat je wilt dat je er via jouw internetaansluiting bekeken moet kunnen worden en wat niet. Wil je geen datingsites? Geen spelletjes? Je kan het gemakkelijk instellen. Wil je het filter af en toe passeren? Ook dat kan met een wachtwoord geregeld worden.
Zoekresultaten in Google worden overigens niet gefilterd lijkt het. Dus de Google-instelling voor ‘Safe search’ zul je ook moeten instellen. Bekijk hier het multimediafilter van Solcon.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *