Home » Blog » Kiemkracht van jongeren

Kiemkracht van jongeren

kiemkracht van jongeren

De kiemkracht van jongeren. Daar moest ik aan denken toen ik een beschrijving las over de kokosnoot. Vandaag is het namelijk de dag van de kokosnoot. Een mooie metafoor. Goed te gebruiken in mijn werk als coach van jongeren.

Bounty.

Zon, zee, strand, glazen met rietjes.  Dat is toch wel de eerste associatie die opkomt als ik denk aan een kokosnoot. Is dat bij jou ook zo?

Maar een kokospalm is eigenlijk best wel stoer las ik in het artikel.

Hij staat in principe aan het strand. In zandgrond. Hij kan tegen zout water. Hij kan tegen storm. Hij kan zover doorbuigen dat de kruin van de boom tegen het strand aan komt. Dat kunnen alle bomen, maar deze kan het zonder te breken. En dat is best bijzonder.

Een kokosnoot is ook stoer. Als hij door de zee wordt meegevoerd wordt het een eilandje op zich met alle levende organismen die zich aan hem hechten. Maar zijn kiemkracht behoudt hij door al die ontberingen heen. In ieder geval drie maanden blijft er leven in zo’n ronddolende kokosnoot. Kiemend leven, dus dat is…nieuw leven.

En wat kan je van kokos heerlijk eten maken.

Jongeren zijn stoer

Is die kokosnoot niet die jongere? Ik ben steeds weer zo onder de indruk van de kiemkracht die er in jongeren zit. Wat ze ook meegemaakt hebben en hoe ze er ook aan toe zijn. Steeds komt er toch weer die kracht naar boven om door te gaan. Sommigen zijn als die ronddobberende kokosnoot op zee. Er kleeft van alles aan ze. Er is misbruik van ze gemaakt. Ze hebben de verkeerde vrienden gehad en de verkeerde lucht ingeademd.

En toch. Als ze aanspoelen is er nog dat leven.

Ik vind jongeren stoer.

En wat kan je van jongeren genieten als ze in hun kracht staan. Als ze hun verlangen ontdekt hebben, hun drive, hun inspiratie. Ken je die blik in de ogen van sommige jongeren? Ietwat flets maar een lichaam waaruit daadkracht spreekt. Dat worden de leiders van morgen als ze hun verlangen ontdekken. Als hun ogen gaan glimmen.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *