Ga jij wel eens live? Kansen livestream voor christelijke organisaties.

Ga jij wel eens live via Facebook of Periscope? Er zijn echt wel kansen voor livestream voor christelijke organisaties.

De verschillende vormen van sociale media gaan steeds meer op elkaar lijken. Sinds Instagram is overgenomen door Facebook en sinds Twitter de livestream app Periscope heeft gelanceerd zijn de verschillen niet meer zo groot tussen deze grootheden.

Facebook en Periscope

Via Facebook kan je tegenwoordig live gaan. Niet alleen bedrijven maar ook particulieren kunnen nu rechtstreeks en live verslag doen van waar ze mee bezig zijn. Pas gingen we tijdens de voorbereiding van een praiseavond bijvoorbeeld even live tijdens het inspelen. Dat had tot gevolg dat er direct mensen op hun fiets zijn gestapt om alsnog te komen.

Periscope wordt niet door heel veel mensen gebruikt en dat is ook wel begrijpelijk. Er is best een goede internet verbinding voor nodig om dit medium te gebruiken. Zelf kreeg ik net een bericht dat één van mijn contacten live was. Nou, ik kon de stream helemaal niet volgen. Achteraf lukte het wel. Zelf uitzenden lukt wel, maar als er weinig mensen op Periscope zitten heeft het niet veel zin om daar tijd voor vrij te maken.  Wil je toch eens proberen? Hier kan je Periscope voor de Iphone downloaden en hier voor Android.

Zomaar ineens live gaan met Periscope en Facebook is niet heel efficiënt als je echt een boodschap wilt overbrengen. Dan kan je beter van te voren even bekend maken wanneer je hoe laat op welk medium live gaat zodat de geïnteresseerden tijd kunnen vrij maken. Al is de boodschap achteraf nog gewoon te zien en te becommentariëren. Het live effect is dan natuurlijk weg.

Livestream via Instagram en Snapchat

Binnenkort wordt het ook op Instagram mogelijk om live te gaan. Uiteraard kon dat niet uitblijven. LinkedIn zal binnenkort ook wel met zoiets komen. Hier kan je meer lezen over deze nieuwe functionaliteit. Het lijkt erop dat de zender controle heeft over wanneer foto’s en video’s weer verdwijnen.

Via Snapchat is alles live. Foto’s en video’s zijn allemaal ter plekke gemaakt en verstuurd. Dus logisch dat Instagram deze functionaliteit heeft toegevoegd als aanvulling op de stories die ook al afgekeken waren van Snapchat.

Livestream voor christelijke organisaties.

Livestream voor christelijke organisatiesDat jongeren en jonge mannen gebruik maken van Snapchat en Instagram enzo is wel bekend natuurlijk. Maar hoe kunnen christelijke organisaties nu gebruik maken van deze livestream functionaliteit?

Livestream beantwoord aan de waarden die jongeren belangrijk vinden: snel, transparant, interactie, echt en doorleefd. Echter dan een livestream is er niet en dus moet dit wel aanspreken. Een paar ideeën:

  • dominee of een preekvoorbereidingsgroep zou live een gesprek kunnen voeren over de preek van aanstaande zondag.
  • deze mensen zouden rechtstreeks een vraag kunnen stellen aan jongeren
  • je kan opnames maken van repetities van muziekgroepen, maar ook zou je kunnen laten zien hoe een dominee ‘worstelt’ met een preek. Gedachten onderweg tijdens de brainstorm op de hei.
  • Je kan een sociale media bom laten maken door de bezoekers van een jongerendienst bijvoorbeeld. Geef weer wat je ziet, vertel je wat je er bij denkt. Deel beelden en gedachten. Allemaal tegelijk.

En deze opnames zijn dus achteraf nog weer te delen via Facebook en websites zodat je er achteraf ook weer het gesprek over kunt aangaan.

Jongeren inschakelen bij de livestream

Het nadeel van livestream is dat het vooral de jongeren en jong volwassenen zijn die zich er actief mee bezig zouden willen houden. Tenminste, bij hen gaat het meer van nature en dus spontaner. Omdat ze met een scherm op hun buik geboren zijn immers. En tegelijk is dit een kans, want juist de jonge mensen kunnen op deze manier ingeschakeld worden. En dat is tof toch?

Eindelijk iets wat ook gewoon leuk is om te doen!

Livestream vreet wel batterij. Dus een goede powerbank bij de hand is niet heel overbodig. Wie weet zit er een pluim in je kerstpakket? Dan kan je hem hier inruilen voor een powerbank. En anders hier een directe link naar de powerbank van Mediamarkt en Coolblue

Welke kansen zie jij voor livestreaming binnen kerken en christelijke organisaties? reageer eens via het reactieformulier, op Facebook of via Instagram of Twitter?

Chiel Voerman
volg mij!

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

  • Doe jij het wel eens? Je blog delen op LinkedIn? Natuurlijk is het heel erg slim om je blog te delen via de sociale media.…
  • Ik ben ook tekstschrijver en virtual assistent. Ik ontzorg zorgondernemers en zelfstandig ondernemers, zorginstellingen op het gebied van schrijven, sociale media, websites beheren etc. Zodat…
  • Een paar dagen de uitdaging aangaan om niet op Facebook te kijken, niet te Instagrammen en niet te Whatsappen. Het was een hele stap voor…

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jij kan mij vast helpen!

Helaas kan mijn jaarcontract om financiële redenen niet verlengd worden. Ik werk nu als part-time online communicatiemedewerker voor een goed doel/patiëntenvereniging en ik zou het leuk vinden om nog een paar jaar in zo’n soort functie te werken.

Jij kent mijn blogs en dus ook mijn manier van denken. Als je een plek weet waar ik een rol kan spelen? Ik hoor graag van je! chiel@chielvoerman.nl