jongeren zijn het minst religieus

Het lijkt erop dat religieus zijn deze dagen iets is voor ouderen en voor mensen met alleen basisonderwijs. Uit een recent onderzoek van CBS zou dit blijken. De NOS kwam er gisteren mee naar buiten en ook Young & Holy noemde dit vandaag in een Facebookbericht. Qua leeftijdsgroep voelt de groep van 18-25 zich het minst religieus.

Zoals in het complete verslag te lezen is zijn de verschillende opmerkelijke feiten wel aan elkaar gerelateerd. Want onder de ouderen die zich dus het meest religieus noemen is ook het grootste aantal mensen met alleen basisonderwijs.

Niet verrassend dat jongeren minder religieus zijn

De uitkomst van dit verslag is niet verrassend natuurlijk. Het komt overeen met Jeugdtrend 2018 waar ik een blog over schreef met als titel ‘Weg met die aparte jeugdwerkbubbel’. Ergens-jeugd en Overal-jeugd.

Jongeren houden van echtheid en betrokkenheid. Als ze die niet ervaren binnen een kerkelijke gemeente gaan ze ervandoor. Zo staan jongeren in het leven en geef ze eens ongelijk: waarom betalen voor internet als je in de bieb gratis kan surfen? Waarom een krant lezen als je via Twitter of een Nieuwsapp het belangrijkste nieuws wel voorbij ziet komen? Waarom e-mailen als je ook kan Appen? Waarom naar een college gaan als je ook het boek en de syllabus kan lezen?

Jongeren zijn het minst religieus, hoe komt dat?

Young & Holy daagt ons uit om na te denken over de oorzaken hiervan. Waarom zijn jongeren het minst religieus?

Ik denk deels omdat ze druk zijn met studeren, ontwikkelen en nieuwe mensen leren kennen. Ze stappen de wereld verder in terwijl kerken juist een veilige herkenbare plek tussen allerlei ontwikkelingen in willen zijn.

Zeker voor de jongeren die studeren (die dus weer minder religieus zijn) heeft een kerkdienst al snel allerlei elementen in zich die niet interessant zijn. Zo zullen ze zich niet snel aangesproken voelen als het onderwerp van een preek te algemeen is of te waarschuwend. Of te veel teruggrijpt op zaken in het verleden. Het gaat om nu, what’s in it for me? En dat is heel positief: Waar kan ik door gevormd worden, want dat willen ze zeker! Als dat niet lukt gaan ze op de stand-by of vertrekken. (Zie hier ook de link met mijn vorige blog over de kerk die geloven wel eens in de weg zit)

Jongeren maken als ze eenmaal kiezen ook echte keuzes. Ze gaan meestal helemaal voor hun doelen of ze laten ze compleet liggen. Radicaal. Als de kerk hen niets meer zegt zullen ze zich uitschrijven en niet zoals hun ouders een papieren lid blijven of uit gewoonte naar de kerk gaan. Het starten van een nieuw leven in een nieuwe woonplaats zal het hen hierbij ook gemakkelijker maken. Want, dat is ook een van de uitslagen van het onderzoek: mensen die alleen zijn gaan minder vaak naar de kerk dan mensen die getrouwd zijn.

Toevallig kwam ik deze week de factoren tegen die ervoor zorgen dat jongeren gaan radicaliseren. Ik denk dat veel van deze factoren ook spelen in de kerk. Je kunt ze hier lezen.

Ben jij religieus?

Ben jij religieus? Ik ben wel benieuwd hoe jij hiernaar kijkt. Wat zijn jouw overwegingen geweest om niet meer naar de kerk te gaan? Of waarom ga je juist nog wel?

 

 

 

volg mij!

Chiel Voerman

Freelancer en communicatiemedewerker at Chiel Voerman en Stuk Verder Schrijven
Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken. Kijk ook op www.stukverderschrijven.nl
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

 • Hoe houden we de kerk leuk voor jongeren? Hoe houden we het contact met jongeren? Hoe krijgen we jongeren gemotiveerd? Hoe bereiken we jongeren? Het…
 • Wat moet jij hier nu mee als jongere? Het geloof onder kerkgangers verdwijnt. De kop van een artikel in het Nederlands Dagblad dat ik vanaf…
 • Een groep jongeren doet belijdenis in de achtertuin van een gemeentelid. Ze voelden er weinig voor om belijdenis te doen voorin een kerk die afgeladen…
 • Wat is nou jouw droomkerk? Vanochtend in de kerkdienst kregen we de droomkerk van onze dominee te zien. Mooie droom. Lijkt flink op de kerk…
Vertel het verder!
 • 2
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *