Home » Blog » Jongeren zijn moe van het moeten

Jongeren zijn moe van het moeten

jongeren moe van het moeten, generatietheorie en de participatiesamenleving

Eén van de jongvolwassenen die ik mocht coachen zei: Als je niet presteert wordt je afgerekend! Je moet wel je targets halen! In dit artikel wil ik de generatietheorie en de participatiesamenleving op elkaar betrekken. Hij heeft het gevoel dat de omgeving van hem eist dat hij goed presteert op school en op zijn werk. Hij moet hoge cijfers halen en ook nog de tijd overhouden om zijn strakke lijf te onderhouden. Jongeren zijn moe van het moeten blijkt ook uit het mooie blog op Sociale Vraagstukken

Doe wat bij je past en krijg rust

Het gaf hem rust toen ik hem voorhield dat je misschien gelukkiger leeft en ook nog beter presteert als je dingen doet die bij je passen. Zoek een subcultuur op met activiteiten die passen bij je kwaliteiten. Misschien verdien je minder maar ben je wel gelukkiger in een andere baan.
Dat is natuurlijk babyboomwijsheid die ik als lid van de patatgeneratie doorgekregen heb van mijn ouders. En van docenten op de sociale academie: je mag jezelf ontplooien. Je mag zijn wie je bent.

Het gaf hem rust, net als dat het mijzelf rust geeft. Ook al past het voor een groot deel niet in de wereld van vandaag. Een wereld waarin we allerlei dingen lijken te moeten die niet bij ons passen.

Generaties naderen elkaar

Wat mijn cliënten vaak rust geeft (en daarom geef ik ook graag begeleiding aan christelijke cliënten omdat ik dit stuk dan ‘gekleurd’ mag toevoegen): de naam van God is JAWEH en dat betekent ‘Hij die is’ of ‘Ik ben’. Als God het begin en het eind van alles is, dan is het geen gek idee om ons daarbij aan te sluiten: gewoon ZIJN. Zoals je bent, zoals je voelt dat je diep van binnen bent. Jeugd wil zo graag zijn wie ze zijn zonder het gevoel van moeten.

Een waarheid denk ik die geldt voor alle generaties die we ondertussen in kaart gebracht hebben. Een waarheid die niet probeert recht te maken wat de generatie daarvoor veroorzaakt heeft, maar een waarheid die het fundament van ons leven is. Ook als je niet christelijk bent zou je het hier mee eens kunnen zijn denk ik. Een waarheid die rust creëert in de samenleving.

Generatietheorie en participatiesamenleving

Als iemand van de patatgeneratie ben ik voor snelle besluitvorming en tegen bureaucratie. Maar ik denk dat we dat in deze tijd weer combineren willen met een stuk zingeving vanuit de babyboomgeneratie: waar doen we het allemaal voor!
En dat botst met de echte X’ ers die op dit moment de dienst uitmaken met hun drang naar effectief gebruik van verschillen en ‘samen doen’.

Het is wel goed om vanuit de generatietheorieën eens te kijken naar wat er allemaal gebeurt op dit moment in onze wereld. De participatiesamenleving heeft een hele andere klank voor de babyboomer als voor iemand uit de Z generatie. Het woord sociaal wijkteam had voor mij de klank van: pragmatisch, snel en persoonlijk. Maar dat blijkt te betekenen: goedkoop, duurzaam en vooral processen.

En veroorzaakt dat niet het vermoeiende: de inhoud wordt te goedkoop en te snel weggegeven zodat ze niet meer overkomt bij de volgende generatie. Met het gevolg dat de huidige jongere denkt dat hij van alles moet. Terwijl de generatie daarboven dingen wil, maar dan sneller en uitgedachter dan de generatie daar weer boven die het pragmatisch en persoonlijk wilde proberen zonder de visie en dromen van de generatie daar weer boven te verliezen.

Als je niet presteert wordt je afgerekend. Dat is zo bij de jongeren maar ook op de arbeidsmarkt. Jongeren zijn moe van het moeten, maar zijn we dat niet allemaal? Laten we de inhoud weer proberen terug te vinden. Waar doen we het allemaal voor? Dat levert voldoening op. En dat zorgt weer voor motivatie.

Vertel het verder!