Home » Blog » Jongeren en vriendschap, jongeren en verbindingen.

Jongeren en vriendschap, jongeren en verbindingen.

Woorden die je gebruikt in één adem: jongeren en vriendschap. Omdat veel jongeren bezig zijn met vriendschappen ontdekken en er soms ook echt mee kunnen zitten wil ik dit blog hier ook delen. Ik schreef hem voor de #bloghop en dit blog was de winnende inzending.

Het woord verbinding hoorde ik vroeger vaak. Mijn vader gebruikte het woord regelmatig. Hij was namelijk bouwkundige en betontechnoloog. Hij had het regelmatig over verbindingen. Bouwkundige verbindingen.  Om twee onderdelen of twee materialen met elkaar te verbinden heb je een verbinding nodig. Dat kan van alles zijn, een schroef, spijker of ook gewoon lijm. Het belangrijkste is dat je verstand hebt van normaalkrachten, dwarskrachten en momenten. Als je het interessant vindt of mij wilt verbeteren kan dat gemakkelijk via deze link.

Verbinding vraag om kennis van de eigenschappen

Een verbinding tussen twee onderdelen of twee materialen vraagt erom dat je goed op de hoogte bent van de eigenschappen van de materialen. De verbinding wordt gekozen op grond van de eigenschappen van de materialen. En dus amper op de eigenschappen van de verbinder zelf.

Mensen zoeken verbinding

God heeft mensen in een onderlinge relatie geschapen volgens mij. God heeft Adam naar zijn eigen beeld gemaakt, wat betekent dat de mens op God lijkt. God maakte de mens met een drang om contact te maken met anderen. Als ik in Genesis lees lijkt het erop alsof Adam genoot van het geven van de namen aan de dieren. Namen geven is volgens mij een aspect van verbinding maken. Want de functie van een naam is toch dat je iemand kan roepen? Kan troosten? Kan bemoedigen? Adam zocht ook verbinding met een soortgenoot en God geeft hem dan een vrouw. Adam was een man uit één stuk, Eva was een vrouw uit hetzelfde stuk.
En God zocht verbinding met de mens. Hij wist uit welk stof ze gesneden waren en hoe de verbinding het beste tot stand kon komen.

Eigenschappen van de mens bepaalt de verbinding

De verbinding tussen twee mensen komt alleen tot stand als de eigenschappen duidelijk zijn. Als mens kan je alleen de verbinding leggen met een ander als je goed weet hoe jezelf in elkaar steekt. Wat zijn je eigenschappen, wat vind je belangrijk in het leven, wat zijn je sterke punten en wat je zwakke punten. En ook, wat is je doel in je leven. Speelt God daar een rol in misschien? Je hebt niet alleen kennis nodig van hoe je in elkaar zit, maar je moet het ook kunnen waarderen. Zonder zelfwaardering is het lastig om een evenwichtige verbinding te leggen met een ander. De verbinding wordt dan snel onevenwichtig immers. Willem de Vink heeft een mooi blog geschreven hoe het kan gaan in een relatie.

De eigenschappen van jezelf en de eigenschappen van de ander zijn belangrijk om verbinding te kunnen leggen. Twee zelfverzekerde mensen kunnen gemakkelijk verbinding leggen. Als je weet wie je bent kan je je ook gemakkelijker weggeven.
De jongeren die ik tegenkom adviseer ik altijd om niet te snel een verkering te zoeken. Want zolang je niet goed weet hoe je in elkaar steekt en hoe je in het leven wilt staan wordt je bij elke verliefdheid verliefd op een stukje van jezelf. En het is de bedoeling dat je verliefd wordt op een ander. Dat je liefde kunt gaan voelen voor een ander. En liefde geven gaat nog verder dan liefde voelen. Want liefde geven kan weer alleen als je jezelf kunt omarmen en opzij kunt zetten.

Jongeren en verbindingen

Bouwkundige verbindingen laten een brug tot zijn recht komen. Zonder al de verbindingen zou de brug nooit twee oevers met elkaar kunnen verbinden. Of nooit een auto kunnen dragen. Een mens heeft ook verbindingen nodig om tot zijn recht te komen. Leven met je spiegelbeeld is niet bevredigend, behalve voor Narcissus. Voor ieder ander is het niet aan te raden.

Het is heel hot deze dagen om verbinding te leggen met jezelf. Mensen worden aangemoedigd om verliefd te worden op hun eigen spiegelbeeld. Op de rust die te vinden is in je eigen soevereiniteit. Op de eenvoud van je eigen werkelijkheid, want dé werkelijkheid bestaat immers niet volgens de geluksgoeroes.

De verbindingen zijn als verband. Een steunverband die pijn verlicht als het leven moeilijk is. Een gipsverband als het nodig is elkaar even pijn te doen om de groei te bevorderen. Soms een absorberend kompres als het nodig is om goed naar elkaar te luisteren en helemaal in elkaar op te gaan. Menselijke verbindingen zijn helend omdat we gemaakt zijn voor die verbinding.

We komen tot ons recht als we net als Adam roepen: eindelijk een mens, net als ik!

 

Dit blog is eerder verschenen op mijn andere blog in het kader van de #bloghop. Sterker nog, ik won er mee.

Vertel het verder!
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *