Jongeren en sociale media

Een paar dagen de uitdaging aangaan om niet op Facebook te kijken, niet te Instagrammen en niet te Whatsappen. Het was een hele stap voor de studenten die ik mag begeleiden dit jaar.

Vandaag zag ik op Alles over jongeren  een mooi verslag over jongeren en internetgebruik.  Het inspireerde mij tot dit blog over jongeren en sociale media.

Ze zijn niet meer uit elkaar te trekken die jongeren en hun sociale media. Senioren en sociale media overigens ook niet.

De ouders van de huidige jongeren en sociale media, die kan je nog aardig uit elkaar trekken blijkt. Kijk maar eens hier voor de cijfers.   En die mensen zijn op de scholen natuurlijk ook de initiatief nemers voor zo’n sociale media stille week. Veel ouders (en docenten) vinden dat hun kinderen te vaak en te lang achter hun laptop of smartphone zitten.

Het kleine experiment is op deze hogeschool overigens positief neergezet. Het gaat er om te ontdekken wat er met je gebeurt als je een poos niet actief bent op de sociale media. Ga je je vervelen? Wordt je ongelukkig? Of wordt je juist heel rustig in je hoofd en kan je genieten van de vrij gekomen tijd? Ga je misschien zelfs meer studeren? Maar ook een dieper doel: wat is ons verlangen eigenlijk? Waar zijn we steeds mee bezig ons hoofd en hart mee te vullen? Lees daarover eens mijn andere blog.

Mijn studenten kwamen er achter dat ze veel tijd over hielden deze week. En die tijd hebben ze gebruikt door met elkaar te eten of te shoppen. De drang om te socializen is duidelijk groter dan de drang om te studeren. Dat bleek wel uit dit experiment.

En misschien onderstreept dit kleine niet wetenschappelijke experiment wel het wetenschappelijke onderzoek van Marjon Schols naar jongeren en sociale media. De link naar dit onderzoek is helaas niet meer beschikbaar. Waar vaak gedacht wordt dat jongeren stoffig en asociaal worden van de sociale media blijkt dat helemaal niet zo te zijn.  Jammer voor alle ouders die vinden dat hun kinderen te veel gebruik maken van Whatsapp en Facebook. Er is hen een argument uit handen geslagen door dit onderzoek.

Jongeren en sociale media blijkt best een goede combinatie te zijn. Jongeren die online goed actief zijn, veel contacten leggen en dus eigenlijk echt sociaal doen, die worden in de offline wereld meer opgenomen in sociale groepen.

De jongeren van nu zijn opgegroeid met het internet bijna in hun broekzak. Voor hen is het internet niet het doel en ook niet meer het middel. Terwijl hun ouders (dat is de generatie die net voor mij uit komt in de meeste gevallen) het internet en computers zien als een doel. Wij gingen vroeger toch nog even ‘internetten’? Dat doen jongeren nu nooit meer.  Ze gebruiken sociale media als onze ouders de theevisite gebruikten. Wij moesten op het HBO ineens de verslagen ‘op de computer’ maken, terwijl we dat op de havo nog niet mochten omdat lang niet iedereen een computer had. De computer werd een middel.

Ik voel mee met Nina Hoek van Dijke van het voornoemde artikel  op ‘alles over jongeren’. Het internet, het Facebook, de Sociale Media is het contact zelf. Sociale media is geen doel. Het is geen middel. Het is het contact zelf.

Dat het ook een soort roken is geworden (we hebben even niets anders te doen) dat is ook wel duidelijk natuurlijk. Je hoeft maar even op het station te komen en je ziet dat ongeveer iedereen zijn telefoon in de hand heeft en er van alles mee doet. Overigens gebruik ik zelf de tijd op het station en in de trein om mijn notities in Evernote bij te werken of om e-mails te lezen en te filteren. En als er WIFI is in de trein gebruik ik de tijd om informatie te verzamelen voor een blog of voor momenten met studenten. Misschien doen al die andere mensen dat ook wel. Dan is het geen roken. Dan is het veel beter dan roken. Want tijdens het roken op de stoep van het kantoor werkt niemand.

Ik blijf natuurlijk jongerencoach. Dus mijn studenten heb ik aangemoedigd om af te spreken op welke momenten van de dag er geen online contact is. Zodat er ook gewoon gestudeerd kan worden. En het gekke is, dit wordt gewoon meegenomen als een goed idee.

Heb jij moeite met het stoppen met sociale media? Heb jij het gevoel geleefd te worden door de draadloze wereld om ons heen?

Chiel Voerman
volg mij!

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

Vertel het verder!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *