Home » Blog » Jongeren en sociale media (1)

Jongeren en sociale media (1)

jongeren socialer door sociale media

Het was een hele stap voor de studenten die ik mocht begeleiden: een paar dagen niet op Facebook, niet op Instagram en niet op Whatsapp. Jongeren en sociale media, ze zijn toch aardig met elkaar vergroeid.

Jongeren socialer door internetgebruik

Vandaag zag ik op Alles over jongeren een mooi verslag over jongeren en internetgebruik. Ondanks dat ouders zich vaak ergeren aan het beeldschermgedrag van hun kroost lijkt onderzoek uit te wijzen dat jongeren socialer worden van die beeldschermen. En toch is het natuurlijk wel eens goed om te kijken of je ook zonder beeldschermen kunt leven.

Wat gebeurt er als je geen beeldscherm gebruikt

Het kleine experiment op de hogeschool is overigens positief neergezet. Het gaat erom te ontdekken wat er met je gebeurt als je een poos niet actief bent op de sociale media. Ga je je vervelen? Wordt je ongelukkig? Of wordt je misschien juist rustig in je hoofd en kan je genieten van de vrijgekomen tijd? Ga je misschien zelfs meer studeren?

Maar er is ook een dieper doel: wat is jouw verlangen eigenlijk? Waarmee willen we ons hoofd en hart mee vullen. Lees mijn blog daarover.

Drang om te socializen is groot

De studenten kwamen erachter dat ze veel tijd overhielden tijdens het experiment om te stoppen met sociale media. En die tijd hebben ze vooral gebruikt om met elkaar te eten of te shoppen. De drang om de socializen is blijkbaar groter dan de drang om te studeren. (Het gaat hier om een tussenjaar, dus wie weet weegt een andersoortige studie zwaarder in de beleving van de studenten).

Sociale media maakt socialer

Het is natuurlijk een flutexperiment, maar het is wel bewezen door de praktijk. En misschien onderstreept dit toch de uitslag van het wetenschappelijke onderzoek van Marjon Schols naar jongeren en sociale media.
Vaak wordt gedacht dat jongeren stoffig en asociaal worden van de sociale media, maar dat blijkt niet zo te zijn. Jammer voor alle ouders die vinden dat hun kinderen teveel gebruik maken van Whatsapp en Facebook. Er is hen een argument uit handen geslagen door dit onderzoek.

Voor volwassenen is sociale media een doel of middel

Voor de ouders van de jongeren (en dat is in de meeste gevallen de generatie die net voor mij uit komt) zijn internet en computers een doel. Wij gingen vroeger nog wel eens ‘even internetten’. De computers en later het internet zijn toevoegingen in hun leven, voor die tijd leefden ze zonder en dat ging ook goed. Toen ik op het hbo zat moest ik de verslagen ineens met een computer maken. Op de havo mocht het nog niet, omdat niet iedereen een computer had. De computer was nu een middel geworden.

De jongeren van nu zijn geboren met een scherm op hun buik en internet in hun broekzak. De theevisite van hun ouders is niet meer nodig, daar hebben we sociale media voor.

Sociale media is het contact zelf

Ik voel mee met Nina Hoek van Dijke in het voornoemde artikel op ‘Alles over jongeren’. Het internet, Facebook en WhatsApp is het contact zelf. Geen doel. Geen middel. Het is contact met alle ingrediënten die daarbij horen: liefde, warmte, grapjes, pesten, etc.
Dat het ook een soort roken is geworden (we hebben even niets anders te doen) is ook wel duidelijk. Je hoeft maar even op het station om je heen te kijken en je ziet dat iedereen met een telefoon in de hand staat.
Overigens, ik gebruik de tijd op het station en in de trein om mijn notitis in Evernote bij te werken of om e-mails te lezen en te filteren. En als er WIFI is in de trein gebruik ik de tijd om informatie te verzamelen voor een blog of voor momenten met studenten. Missschien doen al die andere mensen dat ook wel. Dan is het geen roken, want tijdens het roken op de stoep voor kantoor werkt niemand.

Sociale Media kan je wel begrenzen

Vanuit het experiment en dit onderzoek heb ik mijn studenten aangemoedigd om met elkaar af te spreken op welke momenten van de dag er geen online contact is. Niemand hoeft dan te wachten op een signaal of zich gepasseerd te voelen. Er zijn geen verwachtingen naar elkaar op die momenten. Zodat er gestudeerd kan worden.

En het gekke is, … dit vonden ze een goed idee.

Heb jij het idee dat je geleefd wordt door de social media of de wereld om je heen? Kijk eens hier.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *