Home » Blog » Jij kan compact schrijven misschien maar wil je lezer het lezen?

Jij kan compact schrijven misschien maar wil je lezer het lezen?

compact schrijven

Wie weet herken je het vraagstuk wel. Bij alle schrijfopdrachten die ik tot nu toe heb gehad gaat het op een gegeven moment de herhalingen in de teksten. Op verschillende pagina’s komen bepaalde statements of beschrijvingen terug. Uiteraard in verschillende woorden. Mijn opdrachtgever wil liever dat ik compact schrijven ga.

Waarom wel compact schrijven

Waarom zou je compact willen schrijven? Compacte web content kan uitstralen dat je goed over de zaken hebt nagedacht. Dat je iemand bent van weinig woorden, maar wel precies de juiste. Het zal zeker een heleboel mensen aanspreken. Voor sommige professies is het goed om compact en zakelijk te zijn. En er zullen vast mensen zijn die denken: als hij zo compacte informatie geeft zal hij ook wel een compacte factuur sturen.

Waarom niet compact schrijven

Het is verstandig om meer woorden te gebruiken dan jou in eerste instantie wenselijk lijkt. Een paar redenen die ik regelmatig gebruik naar mijn opdrachtgevers.

  1. Mensen lezen een website niet zoals ze boeken lezen. Ze beginnen niet netjes op de homepage. Simpelweg omdat de meeste lezers via een zoekopdracht op je website terecht komen. Dus omdat iedere lezer een andere route neemt door jouw website moet je ervoor zorgen dat ze wel de juiste informatie kunnen tegenkomen.
  2. Mensen lezen online sneller dan offline. Dus ze slaan sneller stukken over zonder dat ze de tekst tot zich nemen. Als jij je content compact schrijven laat is de kans groot dat de lezer juist de belangrijke stukken overslaat.
  3. Mensen slaan niet alles direct op als ze lezen. Dus het is verstandig om sommige zaken regelmatig en uitvoeriger te schrijven. De kans dat iets binnenkomt bij de lezer is dan groter.
  4. Een website is niet een boek of een essay waarvoor geldt: minder is meer. In artikels, verslagen en scripties moet je schrappen omdat mensen kunnen terugbladeren en papier duur is.

Wil jouw lezer de compacte teksten wel lezen

Ik denk dat veel lezers het lekker vinden als een tekst smeuïg loopt. We leven in een beeldende en verhalende tijd dus een verhaal is echt niet erg. Weet niet hoe het jou vergaat, maar ik trek conclusies als ik teksten lees. En saaie compacte stukken tekst zorgen ervoor dat ik denk dat de schrijver een saaie pier is. En ik houd niet van saaie pieren.
Ik hou van humor, ik hou van degelijk, ik hou van precies op het juiste moment de juiste details. Een tekst moet mij overtuigen dat het wel goed zit. Dat je verstand van zaken hebt. Dat je zelfs boven je eigen materie staat zodat je er luchtig over kunt schrijven.

Schrijf zoals je bent

Maar het is wel belangrijk dat je schrijft zoals je bent. Als je een tekstschrijver jouw webteksten laat schrijven moeten die teksten wel bij jou passen. Stel dat ik een hele lekkere soepele tekst schrijf in mijn eigen blogstijl en jij bent een zakelijke saaie pier. Dan komt de klant op mijn teksten af en hebben ze met jou te dealen.

Dus een tekst moet wel dicht ‘bij jezelf blijven’. Maar ook in jouw eigen stijl kan je herhalingen en verwijzingen maken.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *