jeugdzorg binnen de school

Jeugdzorg binnen de school

Nu de zorgteams binnen het onderwijs steeds professioneler worden komen ze denk ik de problemen tegen die wij ook tegenkwamen. Mijn directe collega’s uit het zorgteam en ik hadden qua diploma’s allemaal in dienst kunnen zijn bij de jeugdzorg of een Riagg. In feite hadden we de jeugdzorg binnen de school.

Omdat het niet onze taak was om therapie te geven en grote problemen op te lossen was het één van onze grote taken om de jongeren en hun ouders ‘klaar’ te maken voor professionele hulp buiten school. Op het moment dat het zover was moest de ouder zijn kind nog aanmelden en kwamen ze op de wachtlijst te staan. Met als gevolg dat alle animo voor het hulptraject verdween. Zo jammer!

In gesprekken met jeugdzorg en GGZ heb ik geprobeerd of wij het aanmeldingstraject op school zouden mogen doen. Gewoon met hun intake formulieren etc. en in de tijd van onze baas. En dat we dan voorrang zouden krijgen op de wachtlijst. Dus als wij iemand ‘klaar hadden gemaakt’ moest die iemand direct naar de juiste hulpverlener doorgesluisd worden. Helaas is dit nooit van de grond gekomen omdat het niet van de grond gekomen is. Zoals er zoveel dingen niet gebeuren omdat ze niet gebeuren. Zelfs de financiering kon hier niet de oorzaak van zijn.

Ik ben een vreselijke fan van alle transities op dit moment. Daar schreef ik al eens een blog over met als titel Jeugdzorg en WMO, snelle hulp beschikbaar. Het is het allermooist als mensen zo dicht mogelijk bij huis de hulp en begeleiding kunnen vinden. Zeker voor jongeren is snelheid belangrijk. Zonder de papieren rompslomp die we er om heen bedacht hebben.

Er gaan weer stemmen op om mensen van jeugdzorg binnen de school te stationeren. Volgens mij is het juist niet meer nodig. Want in iedere gemeente is nu toch een sociaal wijkteam dat ingevlogen kan worden? Ik zou daarop investeren. Een zorgcoördinator of schoolmaatschappelijk werker zou een korte lijn moeten hebben met die wijkteams. Ook in het geval van een regioschool moet dat prima kunnen. Dan houden we één systeem: probleem -> huisarts of sociaal wijkteam.

Wat ik in mijn tijd binnen het onderwijs nodig had was een hulpverlener die klaar stond op het moment dat de leerling er klaar voor was. In deze tijd zou ik daar niet als zorgcoördinator of leerlingbegeleider moeten zitten maar als lid van het sociale wijkteam.

Jeugdzorg binnen de school? Het sociale wijkteam moet binnen de school!

 

 

Chiel Voerman
volg mij!

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

 • "Ik zoek hulp", nu weet je het zeker. Aan de buitenkant lijkt alles goed te gaan. Maar van binnen klopt er iets niet. "Heb ik…
 • Broers en zussen zijn belangrijk voor studenten, dat is natuurlijk een open deur. Maar afgelopen dagen kwam het weer goed naar voren toen ik getuige…
 • De kiemkracht van jongeren. Daar moest ik aan denken toen ik een beschrijving las over de kokosnoot. Vandaag is het namelijk de dag van de…
Vertel het verder!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •