Home » Blog » Jeugdzorg binnen de school

Jeugdzorg binnen de school

jeugdzorg binnen de school

Nu de zorgteams binnen het onderwijs steeds professioneler worden, komen ze denk ik de problemen tegen die wij ook tegenkwamen. Mijn directe collega’s en ik hadden qua diploma’s allemaal in dienst kunnen zijn bij de Jeugdzorg of de GGZ. In feiten hadden we dus de jeugdzorg binnen de school.

Geen therapie binnen de school

Omdat het niet de taak van het onderwijs is om therapie te geven deden wij dat ook niet. Tenminste, we gingen niet zo los als we in een andere context zouden doen.
Het was onze grootste uitdaging om jongeren en hun ouders klaar te maken voor de professionele hulp buiten de school.
In sommige gevallen kostte dit echt veel tijd en energie. En wat was het dan jammer dat deze ouders met hun kind op een wachtlijst terecht kwamen. Met als gevolg dat de zorgvuldig gekweekte animo voor het hulpverlenings- traject als sneeuw voor de zon verdween.

Jeugdzorg in de school

In gesprekken met de jeugdzorg en GGZ hebben we geprobeerd om het aanmeldingstraject te verkorten. Het leek ons een goed plan om onze inspanningen met de leerlingen als aanmeldtraject te zien. We wilden daar met alle plezier de intakeformulieren van de externe instellingen voor gebruiken. En als ruil daarvoor een kansrijke plek op een wachtlijst.
Uiteindelijk is dit niet van de grond gekomen om de enige reden dat het niet van de grond gekomen is. Er zijn helaas zoveel goede ideeën die niet worden uitgevoerd terwijl het prima had gekund.
De financiën konden in dit geval in ieder geval niet de oorzaak zijn.

School en wijkteams samenwerken

Ik ben fan van alle transities op dit moment. Hoe mooi is het als mensen zo snel mogelijk hulp kunnen krijgen en zo dicht mogelijk bij huis. Of op de plek waar jongeren veel uren van de week te vinden zijn: op school.

Er gaan nu weer stemmen op om mensen van jeugdzorg binnen de school te stationeren. Volgens mij is dat nu juist niet meer nodig. Want in iedere gemeente is nu toch een sociaal wijkteam dat ingevlogen kan worden?
Een zorgcoördinator of schoolmaatschappelijk werker zou een korte lijn moeten hebben met die wijkteams. Ook voor regioscholen zou dit moeten kunnen. Zo houden we één systeem. Als er een probleem is ga je naar de huisarts of het sociale wijkteam.

Wat ik in mijn tijd als leerlingenbegeleider en zorgcoördinator nodig had was een hulpverlener die klaar stond op het moment dat de leerling er klaar voor was. Misschien zou de zorgcoördinator lid moeten zijn van het sociale wijkteam. Lees ook dit blog over de zorgprofessional in de school.

Vertel het verder!