is knorretje subassertief of dienstbaar

Vandaag keken mijn kinderen weer eens de video (ja er staat echt video) van Winnie de Poeh. Er is een huis voor Iejoor gevonden maar dat huis blijkt het huis van Knorretje te zijn.
En Knorretje slikt eens en zegt dan dapper: het is nu het huis van Iejoor. Ja het is nu het huis van Iejoor. Het raakt mij steeds weer. Is Knorretje subassertief of dienstbaar?

Die bange angstige bijna neurotische Knor geeft zijn veilige plek weg aan iemand die het hard kan gebruiken. Aan iemand die mét een eigen huis al somber en neerslachtig is. Zo somber en neerslachtig dat je bijna niet merkt dat het hem nog iets doet als zijn huis weer eens is ingestort, opgegeten of weggewaaid.

En Winnie de Poeh heeft dan een briljant idee. Knorretje mag voorlopig bij hem wonen. Ze zijn toch vrienden. Zo logisch! Zo doe je dat als je vrienden bent. Daar hoef je amper over na te denken. Hier komt dus zelfs een beer op met zaagsel in zijn hoofd in plaats van hersens.

Het raakt mij. Wat raakt mij? Dat zo’n broos dapper schijterig varkentje gewoon slikt en over een grote angst heen stapt om een andere angst te omzeilen. En dat zo’n hersenloze beer van die enorme waarden weet te leven waar wij met hersens gedachten over maken. Ik moet het nog eens verder uitwerken. Het is iets met rechtvaardigheid, met liefde en jezelf bewust opzij kunnen zetten voor een ander. Maar ook iets met subassertiviteit, angst om voor je eigen huisje op te komen. Of is het gewoon dapper.

Het verhaal van Winnie de Poeh fascineert mij enorm. Er zijn planken vol managementboeken aan zijn filosofie gewijd. En ik haal Winnie vaak aan in mijn coaching of tijdens een tutoruur:

Het wat das makkelijk zat, maar het hoe zei Winnie de Poeh.

Op mijn boekenplank staat maar één boek over Winnie de Poeh. De Tao van poeh van benjamin HofWel een prima boek om erbij te hebben. Al staan er meer waarheden in de bijbel.

Want dat is ook waar ik vandaag direct aan moest denken: Al vindt de mus een huis O Heer, psalm 84. In de basicbijbel staat: zelfs mussen en zwaluwen vinden dicht bij U een plek om te wonen. Gelukkig zijn de mensen die bij God wonen.


volg mij!

Chiel Voerman

Freelancer en communicatiemedewerker at Chiel Voerman en Stuk Verder Schrijven
Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken. Kijk ook op www.stukverderschrijven.nl
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

 • Word jij ook wel eens gek van het moeten? Naar aanleiding van een kampeerervaring schrijf ik dit blog over ont-moeten en ontmoeten. Jezelf weer terugvinden.…
 • Vandaag mocht ik nadenken over Gods Koninkrijk en getuigen zijn. Getuigen als christen, het is het weekthema op de EH. Met de studenten heb ik…
 • Het is alweer even een tijd geleden dat ik het boek 'Imperfect en toch Jezus volgen' kreeg opgestuurd van Ark Media. Dat ik er zolang…
 • Wat heerlijk zeg zo'n Steffen die alle pech op zich neemt op vrijdag de 13e. Kan die man niet iedere dag met mij meelopen? Het…
Vertel het verder!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

5 thoughts on “Is knorretje subassertief of dienstbaar”

 1. Wat heb ik genoten van je blog! Ik ben een grote fan van Winnie de Poeh en ook een beetje om de redenen die jij hierboven beschreef. Er zit zovéél in die verhalen. (En ik hou absoluut niet van tv of films, maar voor Poeh ga ik lekker even zitten!)

 2. Zou het nou niet gewoon zijn: actie – reactie?
  Of zoals mijn moeder mij vroeger vaak waarschuwde: je doet eerst en denkt dan pas. …
  Waar dan steevast achteraan kwam: denkt al eer gij doende zijt en doende denkt dan nog.
  De eerst de beste oplossing die voor handen was werd gelanceerd. Gewoon stukje naastenliefde die toch elk mens wel in zich heeft. ..
  Want voor vrienden maak je plaats, hoe dan ook. En heeft Christus ons niet zelf bevolen om onze naaste lief te hebben als pnszelf? .

 3. Pingback: Dienen en jezelf belangrijk blijven vinden | Maximalispiraties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *