Home » Blog » Is aan jezelf werken wel christelijk?

Is aan jezelf werken wel christelijk?

is aan jezelf werken wel christelijk

Is aan jezelf werken wel christelijk? Het is zomaar een zin die voorbij komt in één van de reflectiedocumenten die ik na mag kijken. Is het wel goed om zo lang met jezelf bezig te zijn? Met talenten, vaardigheden, zwakke punten, sterke punten, eigenaardigheden, verslavingen, minderwaardigheidscomplexen, zwakke zelfbeelden etc?

Het moet toch allemaal om God gaan in ons leven? Laten we Hem leren kennen door de bijbel door te spitten, colleges te volgen, Bijbelstudies te houden etc. Boeken te lezen, niet te vergeten.

Stop maar, ik begrijp wat je bedoelt.

God staat helemaal in het middelpunt als jij aan jezelf werkt. Want jij bent immers bedoeld om als beeld van Hem te leven. Als jij niet uit de verf komt dan laat je niet de grootheid van God zien.

Paulus zegt: niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij. Een prachtig doel. Maar slechts haalbaar als je weet wat je aan de kant moet zetten.

Jezelf.

Je ontdekte zelf aan het stuur. Je oude zelf in het zijbakkie mee op reis. Tot je die oude zelf niet meer nodig hebt. Overboord ermee.

Nog een reden waarom aan jezelf werken christelijk is: God noemt zichzelf ‘ik ben die ik ben’. Nou, helemaal jezelf zijn, daar moeten veel mensen hard voor werken. Dus ja, aan jezelf werken is heel christelijk.

Heb jij een spiegel nodig om aan jezelf te werken? Wie weet kan ik je helpen.

Vertel het verder!

4 reacties op “Is aan jezelf werken wel christelijk?”

  1. Yep!!! “Het moet toch allemaal om God gaan in ons leven?”. Het “vrome” God/Geest argument hoor ik wel vaker. Maar wat dan soms bedoelt wordt: ik wil het vooral niet zelf doen, maar God doet het. In het ergste geval doet iemand eigenlijk gewoon wat ie zelf leuk vindt en vergeestelijkt het. Of misschien nog wel erger: wordt passief….

  2. “Om intiem te kunnen zijn moet je een zelf zijn. Intimiteit is tenslotte iemand bij je binnen laten. Als je echter niet weet wie je zelf bent kun je ook niemand binnen laten en kan er geen intimiteit zijn binnen een relatie. Je kunt niet dicht bij elkaar staan, als je niet op je eigen been kunt staan. Mag God op eigen benen staan in plaats van in een verkrampte omhelzing omdat je niet in staat bent dichterbij te komen, iets van jezelf te laten zien en/of God kunt accepteren als een Zelf – dè Zelf?” https://forihaveseen.nl/2015/11/18/wat-als-je-god-niets-meer-te-zeggen-hebt/
    Moest ik aan denken toen ik je blog las.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *