Home » Blog » Intelligente ouderen hebben ook uitdaging nodig

Intelligente ouderen hebben ook uitdaging nodig

intelligente ouderen hebben ook uitdaging nodig

Intelligente ouderen hebben ook uitdaging nodig bedacht ik mij afgelopen week. Logisch natuurlijk, maar het kwam even heel dichtbij. Lees ook de link tussen die ouderen en de kinderen op school.

Ik ben niet gek

Afgelopen vrijdag gingen we pannenkoeken eten met onze overbuurvrouw. Omdat we af en toe naar haar omkeken tijdens de ziekte van haar man en na diens overlijden wilde ze ons een etentje aanbieden. Met de kinderen, want daar geniet ze van. Met de grotemensenwereld lijkt ze niet veel meer te hebben nu de één na de ander door de mand valt, onbetrouwbaar is en de weg ook niet lijkt te weten in de grote wereld. Een intelligente vrouw die altijd een dienstbare en respectabele rol heeft gespeeld in de maatschappij naast een intellectuele man.

Tijdens het eten kwam ter sprake dat haar professionele maatje haar heeft meegenomen om te kijken bij dagbesteding voor slechtziende personen. Qua zicht zou ze daar goed passen. Maar ze werd er vreselijk akelig van en ze zei: waarom moet ik nu ineens tussen dit soort mensen zitten?

Intelligente ouderen moeten serieus genomen worden

Ook intelligente ouderen willen serieus genomen worden. Het lijkt erop dat de wereld die je nodig hebt als je oud en gebrekkig wordt, alleen via vaste lijnen en protocollen kan lopen. Ondanks de beloften in het verleden is het aanbod nog steeds bepalend. De vraag wordt hardhandig verbogen zodat het ergens in een aanbod past. En de zelfredzaamheid is nog steeds het nieuwe betuttelen.

Vroeger was je deftig als je met een taxi ging, nu ben je gebrekkig en kan je niet voor jezelf zorgen als je uit zo’n auto met een blauw nummerbord en schreeuwerige reclame stapt. Oud worden is niet erg, niet serieus genomen worden wel.

Intelligente ouderen hebben ook uitdaging nodig

Als je les hebt gegeven op een volksuniversiteit heb je er niet veel trek in om in je oude dagen ‘vermaakt’ te worden in een handwerkclub. Begrijp me goed, heel fijn dat die clubs er zijn, ik zie ze regelmatig ook in ons wijkhuis met veel plezier en gezelligheid haken en breien voor goede doelen. Maar dat is niet voor alle ouderen een geschikte plek. Intelligente ouderen hebben uitdaging nodig, ook als dat uitdaging vraagt van de mensen die er verantwoordelijk voor zijn. Want verveling kan dodelijk zijn, ook voor ouderen. Als mens wil je toch regelmatig even flink je hersens prikkelen en in de adrenaline staan.

Dit blog broeide al in mij toen ik vandaag het bericht van Waardigheid en trots voorbij zag komen. In woonzorgcentrum de Ingelanden volgen ouderen een collegereeks over ‘water’. Dit wordt georganiseerd door de stichting OGJG (Oud geleerd jong gedaan) die zich hard maakt voor cognitieve uitdaging voor ouderen. Wat gaaf dat dit al 5 jaar bestaat. Studenten geven interactieve colleges aan intellectuele ouderen.

Jong geleerd oud gedaan

De stichting van de interactieve colleges heet Oud Geleerd Jong Gedaan. Het prikkelen van je hersens zorgt ervoor dat je levendig en jong blijft. Een actief hoofd zorgt ervoor dat het gevoel van eenzaamheid en waardeloosheid verdwijnt, je ziet weer mogelijkheden en krijgt weer zin in het leven. Een kort college in de week kan een hele week weer prettiger maken.

Ik draai het ook even om: Jong geleerd is oud gedaan. Deze week kwam ook het nieuws naar buiten dat er geld beschikbaar komt voor onderwijs aan hoogbegaafde kinderen. Op zich was dit een afspraak in het regeerakkoord maar het geld komt per 1 januari 2019 vrij. Wat fijn dat scholen hoogbegaafde kinderen nog beter serieus kunnen nemen zodat ze leren wat leren is en dat ze kunnen wennen aan een actief hoofd. Onderpresteerders denken al snel dat het normaal is, dat lege gevoel. Maar het is normaal dat je geprikkeld wordt, nieuwe dingen probeert en actief iets probeert te maken van je leven. Als kinderen dat jong leren blijven ze het oud geworden doen.

Kruisbestuiving intelligente ouderen en dito jongeren

Ouderen en jongeren hebben elkaar zoveel te bieden. Daarom vind ik het ook geen goed plan om van beiden een aparte doelgroep te maken. In dit blog kan je daar wat over lezen, het gaat daar over jongeren in de kerk. Steeds als onze oude buurvrouw even langskomt zie ik gebeuren hoe jong en oud elkaar aanvullen. De levendige speelsheid en ongeremde letterlijkheid van onze kinderen dagen de buurvrouw uit om vragen te stellen, verwonderd te zijn en te vertellen over vroeger. De ondeugendheid van de buurvrouw geeft onze kinderen moed en geloof in volwassenen.

In het woonzorgcentrum komen studenten hun skills scherpen en scherpen daarmee tegelijk de ouderen. Wat gaaf als deze scherpe ouderen weer wat zouden terug kunnen geven binnen het onderwijs aan intelligente kinderen. Dat gebeurt ook al maar het zou zo gaaf zijn als dat nog meer zou gebeuren.

Vertel het verder!

1 reactie op “Intelligente ouderen hebben ook uitdaging nodig”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *