Home » Blog » Ik zoek hulp

Ik zoek hulp

“Ik zoek hulp”, nu weet je het zeker. Aan de buitenkant lijkt alles goed te gaan. Maar van binnen klopt er iets niet. “Heb ik hulp nodig?”, vraag je je al een hele tijd af. En nu weet je het zeker: ik zoek hulp, het is tijd. Hoe pak je dat aan? Op deze pagina lees je hoe je hulp kunt zoeken maar ook hoe je met mij als jongerencoach in contact kunt komen.

Hoe loopt dat

Misschien herken je het wel: de basisschoolperiode was geen bal aan. Misschien werd je wel gepest. Of was je zelf een ongelukkige pester. Het voortgezet onderwijs beloofde nieuwe vrijheden maar die heb jij niet gevonden. Werken, leren, saaie lessen misschien. En ondertussen nam de chaos alleen maar toe in je leven. Chaos ontstaat namelijk meestal in je hoofd als je je gedachten niet kunt loslaten. Als je je gedachten niet kwijt kunt bij een ander. Als je stiekem houdt van je gedachten. Terechte gedachten, onterechte gedachten. Zie dat maar eens uit elkaar te houden.

Als student in het HBO of binnen de universiteit kom je er achter dat het gewoon niet lukt. Het lukt niet om je eigen werk in te delen. Je kan niet functioneren zonder een vast rooster, zonder de plicht om huiswerk te maken. De zelforganisatie, een dingetje. Je loopt er in vast. Misschien loop je door alles wat je lezen en leren moet op je opleiding wel vast door gebeurtenissen of omstandigheden van vroeger. Wahh ik zoek hulp!

Ik zoek hulp maar waar begin ik?

Jongeren en zeker studenten zwemmen meestal niet zo in de euro’s. Dus als je echt denkt dat je hulp nodig hebt kan je het beste starten bij de huisarts. Boek een dubbele afspraak zodat duidelijk is dat je echt serieus genomen wilt worden. Sommige huisartsen zullen je doorverwijzen naar de Praktijk Ondersteuner. Dat zijn vaak verpleegkundigen of maatschappelijk werkers die de tijd kunnen nemen om rustig met jou te praten. Zij zullen je ook de juiste doorverwijzing geven als jullie samen inschatten of dat nodig is.

Als je jonger bent dan 18 kan je ook binnenlopen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw woonplaats. Ook daar zitten mensen die je verder kunnen helpen. Het CJG is een naam voor een netwerk. Het centrum zelf bestaat eigenlijk niet, het is een samenwerking van verschillende organisaties die werkzaam zijn voor gezinnen, kinderen en jongeren. Het CJG in jouw woonplaats vind je via www.opvoeden.nl. Maar ja, die titel klinkt niet alsof je daar als jongere nu zelf erg de doelgroep bent, vind jij wel? Toch is dat wel een plek waar je starten kan. Er zit namelijk ook een zoekmachine in waar je hulpverleners in de buurt kan zoeken.

Iedere gemeente is tegenwoordig verantwoordelijk voor een groot deel van de zorg. Zeker ook als het om jou als jongere gaat. Dus ook via de website van de gemeente kan je organisaties vinden die jou verder kunnen helpen. Om specifiek naar een christelijke hulpverlener te zoeken kan je ook terecht op www.ikzoekchristelijkehulp.nl

Ik schaam mij eigenlijk

Ja, dat kan. Maar het hoeft niet. Je mag trots zijn op jezelf als je op een dag besluit dat je hulp gaat zoeken. Echt waar. Blijven rondlopen met je problemen, dat is pas om je voor te schamen. Je bent belangrijk genoeg dus neem jezelf serieus.

Wil je wel hulp zoeken maar wil je niet dat iemand het weet? Je ouders, broers en zussen niet? Je vrienden niet? Dan zou je hulp kunnen zoeken bij een anonieme website waar je geholpen kan worden. Maar tja, praten via een chatmachine is ook niet alles. Uiteindelijk wil je gekend en herkend worden toch? Als je boven de 16 bent zou de huisarts jouw vraag om geheimhouding serieus moeten nemen, mits dat geen gevaar oplevert voor jezelf en voor anderen. Maar omdat de huisarts betaald wordt via de verzekering van je ouders komt jouw bezoek aan de huisarts altijd uit. En meestal is dat maar goed ook, want van geheimpjes wordt niemand oud. En uiteindelijk heb je je ouders bijna altijd nodig om je leven weer op orde te brengen.

Ik kan als jongerencoach ook geen geheimpjes bewaren. Zeker niet als het een gevaar gaat opleveren voor jezelf of voor anderen. Dan verplicht de wet op de rechten van het kind mij er toe om passende stappen te zetten. Uiteraard samen met jou en zo voorzichtig mogelijk. Uiteraard neem ik mijn geheimhoudingsplicht wel serieus he, dus wat jij mij vertelt wordt in principe binnenskamers gehouden. Als er serieuze reden is om die geheimhoudingsplicht te doorbreken dan doe ik dat en breng ik jou op de hoogte.

Geen zin in van die hulpverleners

Jij zoekt hulp maar je hebt geen zin in ‘van die hulpverleners’. Of zoals een leerling die ik begeleidde vroeger zei: “zo’n trut in een bloemetjesjurk die alleen zit te hummen”.  Ik begrijp dat, want ik houd er zelf ook helemaal niet van.

Via de stichting voor zorg en welzijn in jouw gemeente kan je ook jongerenwerkers of sociale werkers vinden. Dat zijn vaak wat stoere nuchtere mensen die jouw zeker een paar stappen verder kunnen helpen. En wellicht het hele stuk. Stap naar ze toe en zeg: ik zoek hulp.

Maar je kan ook met mij contact opnemen. Ik ben sociaal pedagogisch hulpverlener met ruime ervaring als leerlingbegeleider in het onderwijs. Ik weet waar je het over hebt zeg maar.

Moet ik jou betalen?

Je bent van harte welkom om met mij contact op te nemen. Volgens mij ben ik best wel laagdrempelig. Ik bijt in ieder geval niet en ik denk dat ik niet snel schrik van jouw verhaal. Het meeste heb ik al wel een keer meegemaakt. Geen wachtlijsten, ik kan bij je thuis komen, we kunnen lekker een eind gaan lopen. Ik kan ‘s avonds. En ik heb een hekel aan ‘van die hulpverleners’.

In gesprek gaan met mij kan je zien als investeren in je toekomst. En iedere inverstering kost wat geld. Voor €65 euro kunnen we een uur praten. Als we een dagdeel gaan wandelen kost dat €130 euro.

Online contact

Ik vind het prima als je eens contact opneemt via de mail. Via Instagram kunnen we ook gesprekken voeren. Je mag mij whatsappen ook. Zit je op Snapchat? Ik begrijp er nog niet veel van maar wat ik wel begrijp is dat je daar heel prima prive berichten kunt sturen. Dus volg mij op Snapchat en dan zal ik je terug volgen.

Een beetje heen en weer Snappen of Appen kost mij niet veel en het levert jou waarschijnlijk wel wat op. Trouwens, ik leer daar ook weer van. Dus dat kunnen we best een paar keer doen zonder dat het je iets kost. Als ik denk dat het wel veel tijd gaat kosten dan kunnen we eens iets officieels gaan afspreken. De kosten mogen geen belemmering zijn vind ik. We vinden wel ergens een potje als er toch betaald moet gaan worden.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *