Home » Blog » Ik denk dat ik gek ben! Over hoogbegaafdheid

Ik denk dat ik gek ben! Over hoogbegaafdheid

ik denk dat ik gek ben, over hoogbegaafdheid

Ik hoor het wel vaker de laatste tijd: ik denk dat ik gek ben! Het is niet eens meer een vraag maar een soort uitroepteken geworden. Vergeleken met anderen lijk ik wel gek! De rest is zo anders. Zo normaal. Herken je dat? Wie weet ben jij wel hoogbegaafd! Deze week is het overigens ook de week van de hoogbegaafdheid met allerlei activiteiten rond het thema.

  • als ik iets zeg kijken de mensen raar
  • ik doe alles verkeerd
  • ik durf geen beslissingen te nemen
  • ik kan niet stoppen met denken
  • ik heb geen vrienden
  • ik kan niet leren

Zomaar een paar problemen die iedereen kan tegenkomen. En dan kan er van alles aan de hand zijn. Of helemaal niets. Want sommige van deze problemen horen ook gewoon bij het groter worden, volwassen worden. Het gevoel van onzekerheid over je eigen functioneren is ‘normaal’ bij jongeren in de puberteit en vroege adolescentie.

Niet pluis gevoel, ik denk dat ik gek ben

In de hulpverlening aan jongeren moeten we veel gebruik maken van het ‘niet pluis gevoel’. Deze term wordt veel gebruikt in combinatie met gezinsproblematiek en kindermishandeling. Maar het ‘niet pluis gevoel’ is het gevoel dat je krijgt als je symptomen en theorie aan elkaar gaat verbinden. Dan klopt er iets niet.

Als ik jongeren tegenkom die veel (geestelijk) spijbelen, moe zijn, slechte cijfers halen en tegelijk intelligente vragen stellen, een scherpe oogopslag hebben en een prima gezinssituatie, dan krijg ik een niet-pluis gevoel. Er klopt dan iets niet. Het leven zou voor deze jongeren gemakkelijker moeten kunnen zijn. Docenten hebben problemen met de jongeren en ik voer een heel normaal gesprek en vraag mij af wat het probleem is. Mijn ervaring is dat jongeren dan vaak hoogbegaafd/meerbegaafd of HSP blijken te zijn. Misschien trek ik deze jongeren aan of herken ik ze op de een of andere manier. (Zou op zich een kenmerk van hoogbegaafdheid zijn :-))

Teruggetrokken jongeren

Ik denk dat ik gek ben! zeggen jongeren die vriendelijk met mij in gesprek gaan. Die blij zijn met de aandacht en het begrip.  Die blij zijn dat iemand hen kan volgen in hun gedachten sprongen. Het zijn jongeren die er wat ingehouden uit zien. Alsof er nog iets uit moet komen. Ze durven zich niet helemaal bloot te geven en verblijven voornamelijk in hun schulp. Als een slak in zijn huisje omdat er onraad dreigt. Deze jongeren worden vaak opgejaagd heb ik al eens eerder geschreven. Ze moeten van alles en mogen niets op hun eigen manier doen. Terwijl dat juist zo hun wens is.

Ja ik ben gek! In ieder geval anders.

In het gesprek met deze jongeren ontdekken ze dat de symptomen van hoogbegaafdheid bij hen passen. De meesten kiezen er voor om geen test te doen. Ze leren leven met hun eigenheid. Ze durven te zeggen: ga ik ben gek! Ik ben lekker anders dan de ander. En langzaam komen ze uit hun huisje, voelen rond met hun gevoelige sprietjes en overwinnen de obstakels die ze tegen komen.

Ben ik een expert op het gebied van hoogbegaafdheid? Nou ja, net zo expert als ik ben op het gebied van autisme en adhd. Ik kom ze nou eenmaal veel tegen en ik heb er veel over gelezen. En ik begrijp het. Herken het. En wil de betrokken er zelf mee leren leven. Je kan namelijk heel oud worden met hoogbegaafdheid.

Hoogbegaafde nerd

Veel jongeren die ik tegenkom zijn vastgelopen met hun hoogbegaafde kenmerken. Misschien wel omdat ze er alles aan willen doen om geen hoogbegaafde nerd te worden. Ja, die woorden gebruiken ze zelf. Daarom wil ik hen helpen vanuit begrip om een beetje handig in het gebruik te blijven. Zo dat ze hun persoonlijke bijzonderheden kunnen inzetten en een nuttig leven kunnen hebben zonder een nerd te worden. Een bijzonderheid kan je personal brand worden. Hier vind je nog een mooi artikel over deze week en de ervaring van ouders met hoogbegaafdheid.
Update: lees mijn tweedelige recensie van het boek ‘hoogbegaafde volwassenen’.

 

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *