geloofstwijfel

Ik ben zo’n vreselijk fout boek aan het lezen

Buikpijn krijg ik er van. Kotsmisselijk wordt ik er van. Ik ben nu zo’n vreselijk fout boek aan het lezen! Als een beetje geloofstwijfel jou niet vreemd is moet je dit boek echt niet lezen.

Welk boek? Het boek ‘Zo zijn onze manieren‘ van Frank Viola en George Barna. De schrijvers zoeken een antwoord op de leegloop van de kerken. Zou het zo kunnen zijn dat we gewoon de verkeerde dingen aan het doen zijn binnen de kerk? Heidens christendom durven ze het te noemen, en ze komen met historisch bewijs. Ongelooflijk veel literatuurverwijzingen. Eigenlijk zou je ze allemaal moeten checken, want niemand is objectief immers. Zeker niet in een boek dat érgens over gaat. Je hebt dat ‘ergens’ immers eerst al zelf bedacht.

Ik ben op blz 234 en dat is ongeveer op de helft. Ik wil het boek lezen maar ik heb er helemaal geen zin in. Ik krijg buikpijn omdat het zo vreselijk gaat over de dingen die ik zo vaak gedacht heb. Heel veel zaken die wij zien als vet christelijk zijn dat in oorsprong helemaal niet. Zonder nadenken of soms zelfs met foute bedoelingen zijn ze de kerk binnen gehaald. En wij denken dat het zo hoort.

Ik zeg al jaren dat ik niet van kerken houd. Ik hou wel van God op mijn onhandige manier. Dus ik heb niet zo vaak last van geloofstwijfel. Meer van kerk en kerkmensen twijfel.

En dit boek sluit zo ongelooflijk aan bij wat ik steeds denk: we spelen kerkje en we maken het onszelf onnodig moeilijk. De passiviteit van de één is de glorie van de ander. En als ik dan lees dat ze in onze kerk gaan nadenken over liturgie en de invulling van kerkdiensten krijg ik alleen maar nog meer buikpijn. Liturgie terug naar de bron. In dit boek is er maar één bron, en dat is de heilige Geest. Die zo onstuimig aanwezig kon zijn dat de apostelen moesten zeggen: zorg dat je om de beurt praat. En zorg dat iedereen wat kan zeggen die wat te zeggen heeft.

Snap je mijn buikpijn een beetje? Pas op, niet lezen bij geloofstwijfel.

Als ik het boek uit heb zal ik er nog eens inhoudelijk over schrijven. Het is namelijk uiteindelijk een opbouwend boek gericht op de grote Boodschap: Ga heen, maak alle volken tot mijn discipelen.

lees hier de blogs over dit boek. De recensie en hier mijn reflectie.

Chiel Voerman
volg mij!

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

 • Als je christen bent is het er met de paplepel ingegoten: Zodra het woord evolutietheorie klinkt of zodra er een leeftijd van de aarde wordt…
 • Vandaag zag ik in mijn mailbox een mooi klein artikeltje binnen komen van Nico van der Voet. Misschien ken je hem wel omdat hij docent…
 • Morgen komt sinterklaas met zijn pieten aan in de haven van Harderwijk. En verder ook in allerlei andere havens en op allerlei stations. Een Sinterklaas,…
Vertel het verder!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 thought on “Ik ben zo’n vreselijk fout boek aan het lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *