Home » Blog » Hoogbegaafde mensen kunnen veel presteren

Hoogbegaafde mensen kunnen veel presteren

hoogbegaafde mensen kunnen veel presteren

Ik stond op mijn thuisdag te strijken en ik luisterde ondertussen naar Groot Nieuws Radio. De Remix van Dit is Jezus van Kees Kraaijenoord kwam voorbij. Dat is een aanbiddingslied, maar dan in de houseversie zeg maar. De versie die ik onderin dit blog staat is niet zo heel duidelijk, misschien moet je hem even op Spotify zoeken.

Ik werd helemaal vrolijk van dat nummer. Ik kwam tot leven achter die duffe strijkplank, aan huishoudelijke taken heb ik eigenlijk een broertje dood. En ik dacht: wat lekker! Dit is muziek waar je vrolijk van kan worden en die eigenlijk best bij mij past. Muziek waar je je helemaal in kan verliezen en waarmee je God kan aanbidden. Dit wil ik elke zondag!

Tegenstelling

En tegelijk moest ik denken aan het korte gesprek dat ik gisteren met iemand voerde. Ik legde uit dat ik na een ochtend muziek maken in de kerk vaak utgeteld ben de rest van de dag. En ik moest denken aan de kijkavond van mijn kinderen op school waar ik helemaal gek van werd. En rondlopen bij de Ikea, eten bij de Mac. Wat een verzoeking soms.

Ik kan helemaal in mijn energie zitten, compleet alert en voor drukke vergaderingen of bijeenkomsten van alles tot in de puntjes regelen. En op sommige momenten lukt het helemaal niets en ga ik het liefst ergens in een hoekje zitten.

Presteren

Hoogbegaafde mensen kunnen veel presteren. Tenminste, als ze daar de juiste motivatie voor kunnen vinden. Bakken met werk kunnen ze weg zetten in een hele korte tijd. De dieselmotoren staan nog warm te draaien terwijl de sprintmotor al halverwege is. Gevoelige mensen kunnen soms bijna wonderen doen en een moment later zijn ze niets meer waard. Een blog over presteren en de afwezigheid daarvan bij hoogbegaafde en gevoelige mensen.

Die combinatie: ongelooflijk veel kunnen presteren in een korte tijd en dan helemaal in je energie zitten. En tegelijk helemaal niet kunnen presteren omdat de omstandigheden niet kloppen en je voelsprieten te groot zijn. Of omdat iemand een hele foute reactie heeft daarna helemaal vast zitten in je denken.

Omstandigheden

Die house versie van het lied dat ik hierboven noem is gaaf maar tegelijk moet ik er niet aan denken om aanwezig te zijn bij dat concert. Want waar ik mij hier thuis kan concentreren op de muziek en zelfs de tekst kan horen, zal dat in de zaal heel anders zijn geweest. Daar word ik geprikkeld door geur, door muziek, door warmte, door de lichten, door het gedrag van andere mensen. En door mijn eigen gedachten die daardoor op gang komen. En nog voor het concert goed en wel begonnen is ben ik vreselijk chagrijnig, zitten er watten in mijn hoofd en verpest ik de avond voor iedereen in mijn omgeving.

De omstandigheden zijn voor hoogbegaafde – en gevoelige mensen heel belangrijk. En daar kan je in je eigen omgeving een heleboel aan doen. Je kan de muziek uitzetten, je kan de kamer uitlopen als iemand aan het stofzuigen is, je kan buiten gaan zitten als je even rust om je heen wilt.  Of lekker muziek luisteren met de koptelefoon op.

Maar ergens anders lukt dat vaak niet. Gevoelige – en hoogbegaafde mensen kunnen veel presteren maar de interne -en externe omstandigheden moeten wel goed zijn.

Aandacht voor gevoelige mensen

Precies een jaar geleden deed ik ook een oproep via een blog: doe niet te gek met dit warme weer. Ook warmte is een prikkel die voor veel mensen net teveel is. Doe gewoon normaal dan is het allemaal leuk genoeg! Op school hebben kinderen hier zelfs recht op, het hoort bij Passend onderwijs. Op andere plekken zullen gevoelige mensen zelf moeten doseren. Maar kinderen kunnen dat nog niet zelf, ze moeten hierbij geholpen worden.

Daarom is het goed dat er rekening gehouden wordt met gevoelige mensen. Tijdens congressen of kerkdiensten even wat momenten van rust inplannen. Op schoolfeesten gewoon niet de muziek zo hard mogelijk zetten. (waarom moet er altijd overal muziek aan?). Organiseer een pleinfeest op een groot grasveld zodat er ruimte is en je niet elkaars deodorant moet ruiken. Organiseer voor kinderen op school alternatieven voor de drukke sportdagen. Op al die docenten ten hulpouders is er vast een tweetal te vinden dat het leuk vindt om met een groep kinderen op datzelfde moment naar de speeltuin in het bos te gaan.

Omdat deze mensen anders niet kunnen presteren en zich niet kunnen presenteren.

Vertel het verder!

1 reactie op “Hoogbegaafde mensen kunnen veel presteren”

  1. Pingback: Bij hoogbegaafden in de kerk zit de kerk soms het geloven in de weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *