Home » Blog » Is je kind hoogbegaafd ofzo

Is je kind hoogbegaafd ofzo

Is je kind hoogbegaafd ofzo

Veel jongeren voelen zich onbegrepen door docenten en begeleiders. Gesprekken worden wel gevoerd maar er komt niets uit. De docent voelt zich ongemakkelijk en de jongere voelt zich eenzaam, anders, raar en totaal overbodig. Ook ouders kunnen flink in de war raken. En soms komt dan ineens die gedachte: is je kind hoogbegaafd ofzo?

Ouders van hoogbegaafde kinderen

Dit blog wordt door veel mensen in het onderwijs gelezen. Maar ook door ouders die de opvoeding van hun kinderen serieus nemen. En soms krijg ik hele mooie reacties van deze ouders. Pijnlijke reacties ook. Als je kind niet tot zijn recht komt op school, dan doet dat pijn. Herken jij deze punten misschien:

  • Mijn kind is thuis heel lief en behulpzaam, maar op school haalt hij het bloed onder de nagels van de docenten vandaan.
  • Mijn kind is thuis heel actief en vrolijk, maar op school kijkt hij verveeld uit het raam.
  • Mijn kind heeft echt altijd een weerwoord en dit voelt anders dan bij een ‘gewone’ puber.
  • Mijn kind kan vreselijk goed uit de hoek komen, maar scoort echt slecht bij toetsen.
  • Mijn kind is leergierig en spijbelt toch regelmatig.
  • Mijn kind heeft een citoscore van 448 en blijft bijna voor de tweede keer zitten.

Is je kind hoogbegaafd ofzo?

Heeft jouw kind van school de laatste waarschuwing gehad? Dan is Google nu vast je beste vriend in je zoektocht naar antwoorden. Het CJG, daar kom je niet verder mee. En de huisarts zegt: rust jij zelf maar eens een poosje uit, dan zie je alles weer helder.

Het kan maar zo zijn dat je zoon of dochter hoogbegaafd is. Er zijn hoogbegaafde kinderen die heel hard studeren en dat vreselijk leuk en interessant vinden. Er zijn ook hoogbegaafde jongens en meiden die op de stand-by staan. Ze leren niet uit zichzelf, ze maken zich niet druk om hun huiswerk. Ze vervelen zich en zijn bang om fouten te maken. Maar dat zie je niet aan hen. En er is een woord voor: onderpresteren.

Tijd voor een goed gesprek

Sommige jongeren hebben ondanks hun slechte prestaties toch nog goede relaties met docenten. Docenten hebben een zwak voor deze leerlingen waardoor ze vergeten hen op de juiste manier te confronteren. Anderen hebben voortdurend conflicten met docenten. Het toewerken naar een oplossing is dan erg lastig. Juist hoogbegaafde jongeren hebben snel door of hun gesprekspartner eerlijk en betrouwbaar is. Begrijpt hij mij nu echt of wil hij gewoon zijn wil doordrijven?

Hoe dan ook, het is tijd voor een goed gesprek met je zoon of dochter. Zonder veroordeling maar met de verantwoordelijkheden op de juiste plaats. Duidelijk, kritisch maar zeker niet boos.

Is je kind hoogbegaafd ofzo? Dat zou zo maar kunnen!

Coach voor jongeren

Vanuit mijn ervaring als zorgcoördinator, leerlingbegeleider en als ervaringsdeskundige lukt het mij meestal om contact te leggen met jouw zo’n of dochter. Duidelijk, confronterend en tegelijk omarmend wil ik met hen in gesprek gaan. Ik zet ze aan het denken en aan het werk aan de oplossingen.
School is niet leuk voor deze leerlingen. Daarom is de school voor hen geen doel maar een middel om andere doelen te bereiken. En dat doel is uiteindelijk een gelukkig en vrij leven.

Kijk wat ik voor je kan doen.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *