Home » Blog » Hoe plaats ik afbeeldingen in een blog zodat er tekst naast kan

Hoe plaats ik afbeeldingen in een blog zodat er tekst naast kan

Hoe plaats ik afbeeldingen in mijn blog

Bloggen is voor veel bloggers een visuele aangelegenheid. En wel terecht oo,k want foto’s zorgen ervoor dat een blog er aantrekkelijk uit ziet. Bovendien zijn er veel bloggers die schrijven over de dingen waar ze ook foto’s van maken. Hoe plaats ik afbeeldingen in een blog en wat is die alt-tag waar je weleens over hoort. Dit is weer een tip als antwoord op een echte vraag van een blogger.

Update: in WordPress 5 is deze vraag niet meer actueel. Er is nu een speciaal blok beschikbaar waar je tekst naast een foto kunt zetten. Kijk wel regelmatig in het ‘voorbeeld’ hoe het eruit ziet. Je hebt veel tekst nodig om het hele vlak te vullen.

Hoe plaats ik afbeeldingen in een blog

Hoe je foto’s oplaadt in je blog, dat hoef ik je vast niet uit te leggen. Als je je website zelf host dan is het slim om foto’s niet te groot op te slaan in je mediabank. Zo’n afbeelding neemt anders te veel ruimte in op je databank, zonde. En bovendien halen grote afbeeldingen de vaart uit je site. In WordPress kan je zelf de foto’s kleiner maken via de mediatheek. Maar ik gebruik zelf meestal heel simpel Paint voor dat klusje. Vooral omdat ik de foto’s ook bewaar in Dropbox en Google Drive.  Als je 300 px aanhoudt voor een van beide maten van je foto dan is dat groot genoeg. Voor een foto in een blogbericht althans. Als uitgelichte/featured afbeelding kan je beter een groter formaat aanhouden. Je thema geeft meestal wel aan wat de juiste maat is.

Hoe plaats ik de foto zo dat er nog tekst om heen komt.


In WordPress 5 en hoger zit een apart blok waarmee je dit gemakkelijk voor elkaar krijgt. Het ‘Media & Tekst-blok’. Het is even puzzelen misschien hoe het werkt maar daar ga je wel uitkomen. De rest van deze alinea is voor oudere WordPressversies en Blogger.

Als je de foto geplaatst hebt kan je in Blogger en WordPress op je foto klikken. Bij Blogger/blogspot zie je dan onder de afbeelding wat opties verschijnen. Aan de linkerkant zie je de opties voor het formaat. En vervolgens zie je staan ‘links-centreren-rechts’. Je zult zien dat alleen de opties links en rechts ervoor zorgen dat er nog tekst naast je afbeelding past. Centreren zet de foto netjes in het midden. Dat is de juiste optie als je kiest voor een grote foto die een belangrijke plek moet innemen.

Normaal is normaal de juiste optie omdat veel mensen het niet fijn vinden als foto’s een te grote plek innemen. Het zorgt ervoor dat mensen gaan scrollen. En voor je t weet scrollen ze dan zo je website af. Als foto’s te klein zijn en toch interessant lijken gaan lezers er wel op klikken waardoor ze groter worden.

In WordPress 4 gaat het eigenlijk hetzelfde. Alleen ziet het er daar wat anders uit. Als je daar klikt of dubbelklikt op je foto dan verschijnt dit kleine balkje. De tekeningen zijn duidelijk denk ik. Links, centreren, rechts en ‘niet uitlijnen’. Die laatste plaatst de foto gewoon op de manier die het thema handig uitkomt.

De Alt-tag toevoegen

Zoekmachines lezen geen plaatjes en afbeeldingen. Ze lezen alleen de codes die voor de lezer onzichtbaar zijn. Daarom is het verstandig om die zogenaamde Alt-tag of ´alternatieve tekst´ toe te voegen. In WordPress doe je dat door in de foto hierboven op het picto van het labeltje te klikken. In het venstertje dat tevoorschijn komt vul je gewoon die alternatieve tekst in. Het slimst is om daar dus ook een woord of zinnetje neer te zetten die past bij het onderwerp van je blog. Het liefst een zogenaamd zoekwoord, dus het woord dat mensen zullen gebruiken om je website te vinden.

In blogger/blogspot klik je hiervoor (ook in de foto hierboven) op de optie ‘eigenschappen’ en dan krijg je ook de mogelijkheid de alternatieve tekst in te vullen.

Nog een vraag?

Hoe plaats ik afbeeldingen in een blog? Was het ook jouw vraag? Fijn dat je dan mijn verhaal gevonden hebt. Zijn er nog andere vragen waar je graag een antwoord op zou willen lezen? Zet hem gerust onder dit blog in een reactie dan kom ik er zeker op terug!

Lees de andere tips.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *