Home » Blog » Hoe maak je tussenkopjes in je blog?

Hoe maak je tussenkopjes in je blog?

hoe maak je tussenkopjes in je blog hoe maak ik tussenkoppen in mijn blog WordPress

Bij professionele bloggers zie je vaak dat ze veel gebruik maken van tussenkopjes. Waarom is dat eigenlijk en hoe maak je tussenkopjes in je blog? Een vraag die mij onlangs gesteld werd. Mijn visie op tussenkoppen in je blog. In de oorspronkelijke versie van dit blog ging het over WordPress en Blogspot. Nu heb ik de uitleg aangepast aan WordPress 5 en verder.

Tussenkoppen helpen bij het strategisch lezen

Er zijn verschillende manieren om een tekst tot je te nemen. Je kent vast het verschil tussen globaal lezen, scannend lezen en intensief lezen. Als je daar meer over zou willen lezen kan je dat op de website van Taalwinkel doen.

Op internet lezen de meeste mensen scannend. Dat komt deels doordat lezers vaak op internet zitten terwijl ze eigenlijk iets anders zouden moeten doen. Veel mensen lezen onderweg in de trein of wachtend op de bus. Lekker even surfen op internet om de tijd te doden. Maar wel met het doel om nuttige informatie te vinden.
Het woord surfen geeft het al wat aan: Het lezen gaat met de beweging van de golven mee. Je vind de ene link naar de andere en voor je het weet heb je jezelf bijgeschoold op het gebied van zoekwoordenstrategieën, heb je je aangemeld voor een survivalweekend of weet je alles van de laatste mode op het gebied van snorren en baarden.

Scannend lezen betekent dat je snel de pagina onderzoekt op iets interessants. Tussenkopjes in je blog zorgen ervoor dat ogen blijven hangen. En dat de lezer bij een interessante koptekst de informatie eronder globaal gaat lezen. Zitten er wat interessante woorden in dan gaat de lezer bij intensief lezen: Wat staat er nu echt en wat wil ik er mee. Kopteksten zijn dus belangrijk voor je website. Maar hoe maak je tussenkopjes voor je website? Ik ga je dat zo vertellen.

Tussenkoppen breken de tekst en geven de lezer moed

Niemand houdt van lange lappen tekst. Dat kwam ook naar voren bij de tip over de ‘lees meer knop’. Bij lange lappen tekst op een website krijgt de lezer de neiging om de tekst uit te printen en met een accentueerstift aan het werk te gaan. Om zo zelf de tekst in stukken te knippen. Maar omdat Nederlanders zuinig zijn doen we dat niet en muizen we verder op zoek naar een eetbaar stuk tekst.

Tussenkoppen breken de tekst en geven de lezer moed om door te gaan. Voor mijn gevoel structureert een tussenkop niet alleen de tekst maar geeft het ook het idee:

  • dat de schrijver weet waar hij mee bezig is;
  • dat de schrijver een expert is;
  • dat de schrijver het belangrijk vind dat ik zijn stuk ga lezen;
  • dat ik serieus genomen word.

Hoe maak je tussenkopjes in je blog

Het maken van tussenkoppen in je blog is heel simpel. Er is gewoon weer een knop voor. Maar je moet hem even weten te vinden. Hier een printscreen zoals je het kunt vinden in WordPress 5.alles. Als je tenminste Gutenberg gebruikt.
Klik op een plusje om een blok toe te voegen. Dan selecteer je de grote H (van header) met de titel Kop. Als je hem niet zo snel kunt vinden kun je het zoekvenster gebruiken.
Zoals je in de foto hiernaast ziet, krijg je dan een blok met aan de linkerkant de letter H. Daarnaast staat een aanduiding van de grote van de tussenkop. In dit geval H2.
Als je het blok eenmaalt hebt, kun je de koptekst gaan schrijven.

Welke kopteksten moet ik gebruiken

De kopteksten verschillen in grootte. Als je op een H-blok klikt zie je alle groottes aan de rechterkant van je scherm. De meeste SEO goeroes, dus de mensen die veel weten van de vindbaarheid in zoekmachines, zijn het er over eens dat je een koptekst 1 moet gebruiken per blog en pagina.  In de praktijk zal dit betekenen dat jij als schrijver de h1 niet moet gebruiken. Want de titel van je pagina of blogpost staat altijd in h1 (header 1).

Voor de tussenkopjes in je blog zal je meestal koptekst 2 kiezen. De zoekrobot van Google en andere zoekmachines leest de kopteksten en zo doorzien ze de structuur van de tekst. Het is voor de robot het slimst om in ieder geval h2 te gebruiken omdat hij daar naar gaat zoeken. Hoe lager het nummer, hoe groter de kop. En hoe belangrijker de tekst is voor de zoekmachine. In de meeste thema’s kan je de grootte van de kopteksten aanpassen in de customizer. Dus als je H2 te groot vind, kun je beter de grootte veranderen dan dat je h3 of H4 gaat gebruiken.

Waarom kopteksten en niet alleen vette kopjes

Uiteraard kan je ook subtitels maken door de woorden vet te maken. Dat is een goed idee als je je niet druk wilt maken over de vindbaarheid van je website. Maar de meeste mensen bloggen om gelezen te worden. Een koptekst helpt daarbij doordat er in de html code (die de zoekmachine leest) de toevoeging <h2> of <h3> wordt toegevoegd. De zoekrobot weet dan dat er tussen die codes iets belangrijks staat.

Vetgedrukt kan je gebruiken als je iets nadruk wilt geven of als je je alinea nog wat verder structuur wilt geven. Of als je verschillende onderdelen van één geheel wilt benadrukken. Dan is zo’n tussenkopje prima.

Lees de andere tips.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *