Home » Blog » Hoe maak je een blog met een lees verder knop

Hoe maak je een blog met een lees verder knop

Hoe maak ik een blog met een lees verder knop hoe gebruik ik de read more tag

Hoe maak je een blog met een lees verder knop, zo klonk de vraag in de Facebookgroep van de christelijke webloggers. Een leuke groep met fanatieke schrijvers. Het gaat natuurlijk over de ‘read-more tag’ op de pagina waar al je blogs verzameld worden. Zo’n knop zorgt ervoor dat je alleen het eerste deel van het blog laat zien, een soort introductie. Via de ‘read-more’ tekst of ‘lees verder’ kan de lezer ervoor kiezen het hele bericht te lezen. Dit gaat overigens alleen over WordPress.

Update mei 2019: in WordPress 5.1 gaat het net iets anders, daarom volgt hieronder een update van dit blog dat ik eerder publiceerde in 2017

Wanneer moet je een ‘lees verder-knop’ gebruiken

Wanneer moet je deze lees verder knop gebruiken? Er moet natuurlijk niets. Er zijn veel bloggers die ervoor kiezen om het hele blog te laten lezen via de blogpagina. Maar stel dat jij

 • ervoor gekozen hebt dat je blogs op de voorpagina terecht moeten komen;
 • hele flinke lappen tekst produceert

dan is het toch wel erg goed als je de ‘lees verder-knop’ gaat gebruiken.

En verder is het flink aan te bevelen als je

 • besloten hebt dat je blogs de moeite waard zijn om te lezen;
 • door hebt dat lezers net als jij eerst oriënterend lezen en overzicht zoeken;
 • je lezers wilt behouden.

Hieronder schrijf ik overigens ook nog wanneer je de knop niet hoeft te gebruiken.

Wat is fijn aan de ‘lees verder-knop’?

Je schrijft je blogs omdat je iets te vertellen hebt. En dus wil je dat mensen jouw verhalen gaan lezen. Maar, even tussen ons gezegd, lezers zijn lui geworden in deze tijd van snelle media. Je moet ze steeds weer voor je winnen. En je moet ze niet kwijtraken. Als lezers geconfronteerd worden met een lange lap tekst haken de ‘luie’ lezers snel af.
Het klopt dat lezers bijna nooit op je voorpagina of overzichtspagina binnenkomen. Dat komt doordat je je blog meestal deelt via Facebook, Twitter of Instagram. (Hoewel, via Instagram klikken mensen weinig door naar het blog is mijn ervaring).

Nieuwe lezers komen op een bepaald punt je website binnen en zullen daarna snel naar de overzichtspagina van je blogs gaan. En die nieuwe lezers wil je aan je binden. De lezers die je al overtuigd hebt blijven wel komen.

Hoe gebruik ik de ‘lees-verder-knop’

De read-more tag zet je op de plek waar je hem wilt hebben. Er zijn mensen die de knop het liefst midden in een spannend stuk zetten. Dit vanuit het idee dat mensen dan sneller zullen doorklikken omdat ze willen weten hoe het verhaal afloopt. Het kan inderdaad een spannend effect geven, maar het kan juist ook slordig overkomen. Ik denk dat je de knop het beste kunt zetten op de plek waar het interessant gaat worden.

lees verder knop

In het voorbeeld hieronder gebruik ik de lees verder-knop op het eerste gezicht op een willekeurige plek. Maar als ik deze alinea helemaal zou laten zien als inleiding zouden mensen niet meer verder klikken. Het belangrijkste was dan eigenlijk al wel verteld. En toch, qua lengte, wil ik daar die knop wel hebben. Ik koos er bewust voor om de zin af te breken na ‘wil je voor mij’. Het maakt toch hopelijk wat nieuwsgierig.

hoe gebruik ik de read more knop

Hoe maak ik een blog met een lees verder knop

Sinds de nieuwe WordPress een feit is zijn er twee manieren om deze tag in te voegen. Als je de klassieke editor gebruikt, gaat het heel simpel. Op de plek waar je de tag wilt hebben voeg je hem toe door op het juiste pictogrammetje te klikken. Je ziet hem in de foto hieronder naast de paperclip.

hoe maak ik een blog met een lees verder knop

Gebruik je Gutenberg variant dan gaat het anders. Maar ook dan is het gemakkelijk. Je klikt op een plusje waarmee je een nieuw block kunt invoegen. De read-more tag valt onder de layout elementen. In het zoekveld tik je in ‘meer’. Vervolgens klik je op het block dat tevoorschijn komt.

Standaard verschijnt de tekst ‘lees verder’ in beeld. Die tekst kan je gemakkelijk veranderen door erop te klikken en de gewenste woorden in te tikken. Zoals je in de foto hieronder kunt zien.

Wanneer hoef je de ‘lees verder-knop niet te gebruiken

Er zijn situaties waarin je de lees verder knop niet hoeft te gebruiken. Bijvoorbeeld:

 • Als het WordPressthema dat jij gebruikt automatisch werkt met een excerpt. De samenvatting en de lees verder-knop worden dan automatisch al toegevoegd.
 • Als je geen ‘blogpagina’ gebruikt. Als je bestaande lezers automatisch via een linkje naar het juiste blogbericht gaan hoef je niet een lees verder knop in te voegen. Dat zou een extra klik betekenen, met het risico dat je de lezer juist verliest.

Als je geen verzamelpagina gebruikt voor je blogs, gebruik je waarschijnlijk wel categorieën in je menu. Die gedragen zich meestal net als verzamelpagina’s. Dus controleer even of je dan toch de tag moet invoegen.

Vertel het verder!

3 reacties op “Hoe maak je een blog met een lees verder knop”

 1. Pingback: Hoe maak ik tussenkoppen in mijn weblog, een vraag over kopteksten

 2. Hallo Chiel Voerman,

  Ik heb de lees meer knop ingevoegd voor mijn blog.Zowel handmatig als automatisch. Ondanks dat lukt het niet. Ik zie alleen een stippellijn op het te bewerken bericht. En verder niets als ik het bericht bekijk.
  Hoe kan dat?

  1. Hoi Frits, bedankt voor je reactie. Want nu kan ik dit blog inderdaad even een update geven. In WordPress 5 gaat het net iets anders lijkt het. Als je de nederlandse WordPress gebruikt voeg je een nieuw blok toe. Je kan hem zoeken met het woordje ‘meer’. In het blog zelf is hij niet te zien, maar wel op de verzamelpagina waar je korte inleiding van het blog verschijnt als het goed is. Is dit een antwoord?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *