Home » Blog » Hoe gebruik ik categorieën en tags in WordPress

Hoe gebruik ik categorieën en tags in WordPress

Hoe gebruik ik categorieën en tags in WordPress

Misschien is het ook wel jouw vraag: Hoe gebruik ik categorieën en tags in WordPress? Wat is het verschil en hoe kan ik ze het beste gebruiken?

Wat is een categorie?

Elk nieuws- of blogbericht moet toegevoegd worden aan een categorie. Doe je dat niet actief dan zal WordPress je nieuwe publicatie automatisch toevoegen aan de categorie ‘uncategorized’.

Met categorieën breng je structuur aan in je website. Je kan het zien als de onderverdeling van de tuinencyclopedie in hoofdstukken: het hele boek gaat over planten maar de hoofdstukken gaan specifiek over snoeien, verplanten en overwinteren.

Op deze website gebruik ik ook categorieën. Dit blog staat bijvoorbeeld in de categorie ‘Tips’ omdat het er prima in past. En al die blogs binnen één categorie kan je in één keer delen met een ander. Kijk maar naar deze https://chielvoerman.nl/category/tips/ dan heb je direct een overzicht van alle andere tips die ik hier gegeven heb.

Wat is een tag

Je bent niet verplicht om tags (label) te gebruiken. Een tag werkt als het trefwoordenregister in de tuinencyclopedie. Je geeft met een tag aan over welke onderwerpen je nieuwsbericht of je blog gaat. WordPress linkt de blogs met dezelfde tags aan elkaar.

Ik schrijf bijvoorbeeld regelmatig over zorginstellingen. De ene keer over de website, de andere keer over marketing of fotogebruik. Als je op de tag ‘zorginstelling’ klikt krijg je alle blogs te zien die over zorginstellingen gaan. En al die blogs over de zorginstelling kan je met één link delen aan een ander. Kijk bijvoorbeeld naar https://stukverderschrijven.nl/tag/zorginstelling/

Hoe gebruik je tags en categorieën

Met de uitleg van wat deze twee verschijnselen eigenlijk zijn is het gebruik ervan eigenlijk ook direct duidelijk. Nieuwe categorieën kan je toevoegen in een individueel blog. Maar je kan ze ook in het dashboard onder de kop ‘berichten’ vinden. Iedere categorie kan je ook nog een eigen toelichting en SEO-beschrijving geven als je daar veel tijd in wilt stoppen.

In het overzicht van alle berichten kan je ook heel gemakkelijk alle berichten per categorie filteren. Zo kan je kijken of de naam van de categorie eigenlijk nog wel dekt of dat je beter iets anders kunt kiezen.

Een tag vul je alleen in de individuele blogs in. Het is wel leuk en handig om een tagwidget in je sidebar of footer te zetten. Lezersvriendelijk, zo kunnen ze gemakkelijk de blogs sorteren die ze willen lezen.

Toepassingen tags en categorieën

Categorieën en tags worden soms gebruikt in de widgets of elementen die blogs sorteren. Op de voorpagina van een website kan je bijvoorbeeld met zo’n element instellen dat je alleen de berichten in een bepaalde categorie wilt laten zien. Of op een diepere pagina wil je alleen de nieuwsberichten in een tijdlijn zetten met een bepaalde tag. Bij onze kerk hebben we bijvoorbeeld een pagina over het gemeenteweekend. Op die pagina komen alleen de nieuwsberichten terecht met de tag ‘gemeenteweekend.

Deze tips zijn specifiek gericht op zelf gehoste Wordpress sites en de gratis versie van WordPress. 

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *