Home » Blog » Hoe bereik je jongeren op Instagram

Hoe bereik je jongeren op Instagram

hoe bereik je jongeren op Instagram

Ik kom er steeds opnieuw weer achter. Het bereiken van jongeren is een uitdaging. Offline kunnen we ze gemakkelijk opzoeken en dan is de communicatie niet zo moeilijk. Maar online is het een heel ander verhaal. Hoe bereik je jongeren op Instagram in de zin van wederkerig contact?

Op mijn persoonlijke account post ik regelmatig blogs. Het zijn alleen de volwassenen die uiteindelijk vanaf dat account doorklikken naar mijn website om daar het blog te lezen. De jongeren houden het volgens mij bij plaatjes kijken. De likes komen wel, dat is het probleem niet.
Dat is iets waar we gewoon rekening mee moeten houden. Op mijn werkaccount heb ik af en toe wel eens wat contact met mensen, maar dat zijn bijna geen jongeren.

Ik merk overigens dat nu het gebruik van verhalen op Instagram steeds gewoner wordt er ook meer gereageerd wordt op vragen die ik via storys stel. Jong en oud geeft dan wel antwoord merk ik.

Post moet uitdagend zijn voor jongeren

Eigenlijk is het onzin om hier te schrijven dat een post uitdagend voor jongeren moet zijn. Dat is logisch. Overigens, het bereiken en activeren van volwassenen is net zo moeilijk. Ook zij lezen snel en kijken alleen verder als het echt flink interessant of grappig is. Ik merk dat de reacties komen als mensen zich verbonden voelen met het onderwerp van de post. En als de vraag of stelling die je poneert prikkelend genoeg is.

Uitdagend zijn is bijna het enige wat je kunt doen. Jongeren kiezen zelf waar ze bij willen horen. Ze geven je online tijd en aandacht als zij dat de moeite waard vinden of als ze al een relatie met je hebben. Daar zit de uitdaging denk ik. Niet pushen, maar de keuze aan de jongeren overlaten. Beschikbaar zijn. (lees hier mijn blog over de Jeugdtrends 2019 die dit mooi beschrijft.)

Zo bereik je jongeren op Instagram

  • Doe een appel op de uniciteit van jongeren.
  • Probeer jongeren met diezelfde uniciteit aan elkaar te verbinden.
  • Wees duidelijk over wie je bent en wat je wilt.
  • Beloof geen gouden bergen maar droom wel.
  • Laat zien dat je een mens bent en toon hoe je omgaat met teleurstellingen en frustraties.
  • Maak mooie plaatjes met Canva

Hoe krijg je interactie met jongeren?

Hoe krijg je interactie met jongeren op Instagram? Kijken, liken en delen dat wil nog wel eens gebeuren. Maar heb je dan die jongeren bereikt op Instagram? Ik zie dat jongeren op elkaar reageren met korte zinnen en het liefst nog met smileys of de taal van hun inner circle. Door de snelheid en vluchtigheid van Instagram moet je het hebben van dat eerste moment dat de jongere je instagrampost bekijkt. Later terugkomen op een foto gebeurt amper volgens mij. Daarom zijn stories natuurlijk populair, daarmee kan je toch even binnendringen in de wereld van de jongeren.

Uit verschillende onderzoeken over sociale media blijkt dat Snapchat hot is omdat het snel en vluchtig is. Het echte ruwe leven komt voorbij. Maar het is lastig om volgers te krijgen op Snapchat. Je moet je echt voor iemand voeten gooien wil je elkaar tegenkomen op dat sociale medium.
Instagram is wat dat betreft een stuk gemakkelijker. Het is tof omdat je je foto’s kan pimpen en kan delen. En daarbij telt dat hoe meer live en streaming er is, hoe beter. Met het pimpen van die foto’s laten we het ruwe leven meer aansluiten bij onze dromen.
En dat laatste is mooi om op te reageren als jongerenwerkers of anderen die met jongeren werken. Als je jongeren in het echte leven kent, kun je ingaan op de dromen, onzekerheden en verlangens die naar voren komen in de posts van jongeren op Instagram.

Ontvangen begint met geven

Ook op sociale media begint ontvangen met geven. Je geeft eerst een verhaal, een foto, een grap en daarna kan je eventueel eens wat terugontvangen. Hoe kan je geven?

  • het Instagramaccount van een jongere volgen is geven
  • het liken en delen van berichten van jongeren is geven
  • het reageren op een bericht is geven

Als je dan eens een hartje of een like terug hebt gekregen kan je rustig eens kijken of je een jongere eens wat persoonlijker kan aanspreken. Het is mij in mijn rol als jongerencoach wel gelukt om in een persoonlijk bericht een vraag te stellen als reactie op een reactie van hem. Daar is een mooi gesprek uit voortgekomen en uiteindelijk heb ik hem kunnen helpen in zijn zoektocht naar een goede jobcoach.

Hoe bereik jij jongeren via Instagram?

Heb jij een goede tip om jongeren te bereiken via Instagram? Zet hem hieronder dan vul ik daarmee met een juiste vermelding het blog aan. Dan helpen we elkaar weer verder.
Deze mooie adressen kwam ik onlangs tegen:

Of lees je liever het boek “Lees dit als je beroemd wilt worden op Instagram”?(aff.)

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *