bloghop 2017 hier sta ik dan, ik kan niet anders. Here I am, the road so far

Het thema van de nieuwe #bloghop is ‘Here I Am, the road so far’. Toen ik dit thema las moest direct denken aan één van de uitspraken die Luther naar alle waarschijnlijkheid nooit heeft uitgesproken: “Hier sta ik, ik kan niet anders”.

Ik kan mij nog goed herinneren dat we die uitspraak leerden op de basisschool. Zo stoer vond ik het. Dat je gewoon het lef hebt om volledig achter je overtuiging te staan en deze vol te houden als je voor het gerecht staat. Dat je een hamer pakt en op de deur van de kerk gaat timmeren. Vet stoer, wij mochten nog niet eens op een stoel staan in de kerk.

Jaloers was ik op Luther omdat hij zo daadkrachtig kon zijn. Ik vond het heerlijk. Nu weet ik dat het een actie was die past in mijn gevoeligheid voor onrecht en oneerlijkheid. Maar ja, waarschijnlijk heeft Luther deze zin helemaal nooit uitgesproken las ik. Hopelijk heeft hij het wel gedacht.

Er is wel meer wat niet klopt terwijl we het wel altijd geleerd hebben.

En dat is precies het punt waar ik nu sta. Ik word bijna 40 en nu weet ik dit pas. Dat heel veel wat we geleerd hebben niet klopt. Hoe vind je dat?

 • grote mensen zijn niet te vertrouwen
 • het was waarschijnlijk niet Luther die er voor zorgde dat mensen de bijbel konden lezen
 • een geloof als een mosterdzaadje betekent niet dat je geloof nooit te klein is. Maar dat je geduld nodig hebt.
 • op zondag mag je niet werken is onzin, Jezus zegt zelfs dat God de vader nooit stopt met werken
 • de evolutieleer is zelfs door Darwin zelf als niet bewezen verklaard
 • enz

Tegenwoordig neem ik alles met een korreltje zout. En ga ik er van uit dat iedereen maar een klein stukje van de werkelijkheid weet. En dat de meesten een ander zomaar napraten, ook als het onzin is. Zeker als het binnen de kerk is.

Here I Am, Hier sta ik dan, ik kon niet anders. Ik geloof dat God mijn leven leidt. Dat merk ik aan kleine dingen. En op de een of andere manier moet ik heel veel leren in die weg blijkbaar. Daar waar een ander gewoon van a naar b lijkt te gaan moet ik wat hobbels en bobbels nemen.

En zo liep het. En dus ben ik hier. So far so good.

bloghop christelijke webloggers Dit blog schreef ik voor de #bloghop van de christelijke webloggers. Het thema werd aangereikt door Marijke. Op haar blog zie je haar invulling en de andere inzendingen.

volg mij!

Chiel Voerman

Blogger, communicatiemedewerker en coach at www. stukverderschrijven.nl
Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

 • We schrijven november 2014: de straatkrantverkoper staat er weer!!! Terwijl net de nieuwe Jumbo geopend is en we allemaal met onze gratis appeltaart langslopen. Dit…
 • Wie zou jij meenemen naar de kerk? Zo'n 25 jaar geleden was het ook hip om andere mensen mee te vragen naar de kerk. We…
 • Vandaag 10 jaar geleden was onze trouwtekst psalm 86:11. We vonden dit een mooie reële psalm. Menselijk en goddelijk tegelijk. Een stuk over ons gebed,…
Vertel het verder!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 thoughts on “Hier sta ik dan! Ik kon niet anders”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *