Home » Blog » Studiekeuze, heb jij je keuze al gemaakt?

Studiekeuze, heb jij je keuze al gemaakt?

studiekeuze

Een poos geleden was ik decaan. Een waarnemend decaan. Er ging een leuke wereld voor mij open, vooral een gemiste wereld!

Want had ik vroeger maar iemand gehad die echt met mij meedacht en echt naar mij luisterde. Ik kan mij één gesprek met een decaan herinneren. Een man die ik verder nooit tegenkwam en die mij zeker niet kende. Voor de school was dat een duur gesprek, voor mij een nutteloos gesprek.

Heb jij je studiekeuze al gemaakt? Vroeg hij en daar bleef het eigenlijk wel bij.

Het was misschien niet voor niets dat zoveel mensen een zogenaamd tussenjaar gingen doen. We wisten allemaal gewoon nog niet wat we wilden gaan studeren.

Wat wil jij?Heb JIJ je studiekeuze al gemaakt?

Het verschil tussen een zorgcoördinator en een decaan is in veel gevallen niet zo heel erg groot. Beiden spreken met leerlingen die zijn vastgelopen en die weer in the flow moeten komen. Als zorgcoördinator of leerlingbegeleider zocht ik altijd een ‘doel’ met de leerlingen: wat wil jij! Niet je ouders, niet je omgeving, maar jij!

De meeste leerlingen moeten op hun 17e nog toestemming krijgen om zelf iets te willen. En die toestemming mocht ik dan vaak geven.

Leuk werk om met leerlingen aan de slag te zijn. Leuk om ze met de dag enthousiaster te zien worden over hun kwaliteiten en mogelijkheden. Leuk om te zien hoe leerlingen op hun eigen pootjes gaan staan met de vrijheid voor ogen: Niet meer het voortgezet onderwijs met zijn regels en rituelen maar studentikoze gebondenheid die toch vooral gekenmerkt wordt door vrijheid.

Nu de eindexamens beginnen ben ik benieuwd hoeveel leerlingen al precies weten wat ze willen gaan studeren en op grond waarvan ze die keuzes genomen hebben.

Overigens, kijk even slim om je heen voor je een studie begint. Studieboeken bijvoorbeeld hoef je niet zomaar nieuw aan te schaffen via de wegen die de opleiding je biedt. Kijk eens op Studystore of Bol voor de juiste tweedehands boeken!

Studeren als volwassene

Zou je willen studeren als volwassene? Omdat je misschien de juiste opleiding niet gevonden had toen je jong was? Je kan een studie gaan doen binnen het reguliere onderwijs. Maar wie weet past de LOI wel beter bij je?De Leidse Onderwijs Instelling heeft bijvoorbeeld LOI Voortgezet onderwijs  waar je ook je havo en vwo diploma kunt halen. Start anders heel veilig en ga een Studieadviesgesprek aanvragen.

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *