Home » Blog » Generalisten zijn scharrelaars

Generalisten zijn scharrelaars

Gun generalisten gescharrel is de kop van de blog van movisieblog op de www.zorgwelzijn.nl. Ik vind het mooi.

Vroeger hield mijn broertje kippen in onze tuin. Zwarte Kraaikoppen.En die mochten regelmatig in de tuin rondscharrelen. De mooie gevederde poten krabben over het zand en daarna gaat de snavel in de grond pikken om het naar boven gewoelde aan een nadere inspectie te onderwerpen.Generalisten hebben ruimte nodig, het zijn scharrelaars

Scharrelen is een groepssport. Want één van de kippen stond op de uitkijk zodat de rest rustig kon scharrelen. Een kip alleen scharrelt niet volgens mij: die haalt snel haar buit binnen om daarna terug te gaan naar een veilige plek.

Voor mij past het woord scharrelen bij hoe ik mijn werk altijd doe. Ik scharrel de hele dag en af en toe dan doe ik iets achter een computer of in een echt gesprek. En ik hou ervan om rond te scharrelen. Want dat zorgt ervoor dat ik de dingen doe die ik wil doen. Maar vooral dat ik de dingen doe die nodig zijn en naar mij toe komen.

Beetje rond woelen in de gedachten van een ander om te kijken of er misschien iets (aan) te leren valt. Een beetje schudden aan het gedrag van de ander om te kijken of er misschien een alternatief mogelijk is.

Ik denk dat scharrelaars ook tijdens het uitvoeren van huishoudelijke taken scharrelen. Een stijl die anderen soms vreselijk kan ergeren. Het heeft te maken met leerstijl denk ik en met je inborst. Werkgevers moeten dat snappen en er ruimte voor geven.

Scharrelaars zijn volgens mij ook goede stagebegeleiders en goede leidinggevenden. Ruimte geven aan de ander om te ontdekken, te leren en fouten te maken.

En misschien zijn al die zzp’ers die ik inmiddels ontmoet heb met hun leuke bedrijfjes wel scharrelaars. Wat denk jij? Herken jij je in de generalisten en krijg jij de ruimte die je nodig hebt? Lees ook dit blog over de kunst van het generalist zijn.

Bewaren

Vertel het verder!
Tags:

2 reacties op “Generalisten zijn scharrelaars”

  1. Hoi Chiel,
    Via het artikel van Cynthia Schenk kwam ik bij jou terecht. Heel leuk gevonden dat scharrelen ;-). Ik ben een loopbaan- en ondernemerscoach die zich heeft gespecialiseerd in “creatieve generalisten” en heb een online community op Facebook van nu bijna 900 leden. Ik ga jouw artikel daar zeker delen ter inspiratie. Je vindt meer info over wat ik doe op http://www.creatievegeneralist.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *