Geen jongerendienst meer organiseren

Afgelopen donderdag 6 september was Nelleke Plomp te horen op Groot Nieuwsradio. Ze heeft onderzoek gedaan naar hoe jongeren van 15-20 zich betrokken kunnen voelen bij de preek. De conclusies worden binnenkort gepresenteerd tijdens een studiedag. Maar ze kwam toch al wel naar buiten met wat conclusies. En in ieder geval meteen advies: geen jongerendiensten meer organiseren.

Ze wijst op het belang van de relatie tussen dominee en de jongeren. Die is cruciaal voor de betrokkenheid bij de preek en de kerkdienst. De onderlinge betrokkenheid maakt uit of de jongeren er met hun hoofd en hart bij blijven.  En die betrokkenheid is ook de verantwoordelijkheid van de jongeren zelf, zo zegt ze.

Waarom jongerendiensten?

Waarom zijn er eigenlijk jongerendiensten? Wie verzint dat die diensten belangrijk zijn? Voor mij zit er een soort dubbelheid achter die jongerendiensten. Als volwassenen geef je daarmee aan dat de gewone kerkdiensten saai zijn, onbegrijpelijk en onaantrekkelijk voor jongeren. Dat is blijkbaar een gegeven.

Maar omdat we ook de jongeren bij de dienst willen houden organiseren af en toe een zoet maker. Zeker goed gemeend, maar vooral vanuit de angst dat jongeren er anders vandoor gaan.

Vroeger was muziekstijl een argument. Tegenwoordig niet meer.

Ik ben het met Nelleke eens: zorg ervoor dat kerkdiensten interessant en aantrekkelijk zijn voor iedereen. De leeftijd maakt niet uit, het gaat om beleving en betrokkenheid. Intelligentie, begrip een leerstijlen gaan dwars door leeftijden heen.

Neem geen genoegen met één aansprekende kerkdienst in het halve jaar. Nee, ga gewoon voor 52 kerkdiensten die spetteren en spatteren omdat de Geest leidinggeeft. De Geest spreekt alle talen immers?

Geen jongerendienst meer, want dat is symptoombestrijding.

Luister hier het korte gesprek met Nelleke.

Chiel Voerman
volg mij!

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Communicatiemedewerker. Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Communicatiemedewerker. Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.

Eén gedachte over “Geen jongerendienst meer organiseren

  • september 12, 2018 om 12:59 pm
    Permalink

    Heel plausibel deze conclusie. Toch vind ik een dienst geleid door jongeren en die daardoor ‘jongerendienst’ heet toch net weer wat anders. Het zelf organiseren en vormgeven is gewoon super leuk.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *