gastdocenten voor jongeren

Gastdocenten voor jongeren

Een blog naar aanleiding van onze zoektocht naar enthousiaste gastdocenten voor jongeren.

Op mijn blog heb ik de laatste tijd veel geschreven over jongeren in de kerk. En ik kwam er achter dat het niet goed is jongeren als een aparte doelgroep te benaderen. Jongeren hebben immers dezelfde honger naar aandacht en liefde als volwassenen hebben. Dus de meeste onderwerpen kun je prima in een gedeelde groep bespreken. Juist in een kerk is leeftijd en ervaring vaak een prettig element in een gesprek. Hoe doe jij dat? Is de vraag die jongeren ons stellen.

Geen geschiedenis

Het fijne van in gesprek zijn met jongeren is dat ze nog geen geschiedenis hebben. Ze worden minder belast door het verleden dan volwassenen. Ze weten nog niet hoe ze horen te denken over bepaalde onderwerpen. En in die zin zijn het prettiger gesprekspartners vaak dan volwassenen. Praat binnen de kerk maar eens over ‘seks voor het huwelijk’ of over ‘kerkgenootschappen’. Dan wordt het gesprek toch meestal ingevuld vanuit hoe we denken dat we er over praten moeten. Omdat onze ouders er zo over spraken.

Idealen delen

Geïnspireerd door iemand anders schreef ik ook mijn blog over het delen van idealen met jongeren. Vertel jongeren niet wat ze moeten denken maar praat over je idealen. Als je dat spontaan en vanuit je hart doet kan geen jongere je glimmende ogen weerstaan. De tijd van de grote verhalen lijkt voorbij, het individualisme viert hoogtij lijkt het. Maar toch zie je ook dat mensen weer terug willen naar wat echt belangrijk is. De basis. De normen en waarden. De idealen.

Gastdocenten voor jongeren

Sinds het begin van dit jaar werk ik iedere week een paar uur voor de NPV. De jongerenorganisatie van de NPV heet Way of life. Ze zoekt vrijwillige gastdocenten voor het geven van gastlessen en workshops binnen scholen en kerken. Beide organisaties zetten zich in voor het leven. Al het leven, op momenten dat het kwetsbaar is en klein of juist broos en al heel oud. Tijdens de gastlessen en workshops wordt geen gedachtegoed overgedragen maar idealen.

Door feiten te koppelen aan ervaringen worden jonge mensen geholpen om een plek in te nemen in de samenleving. Het gaat over thema’s als ‘levenseinde’, ‘orgaandonatie’, ‘eenzaamheid’. etc. Als je denkt dat het iets voor jou is dan zou je hier verder kunnen lezen. Of wie weet ken je iemand, ontdek de kracht van je eigen netwerk.

Ik merkte overigens dat de NPV niet zo bekend is onder mijn lezers. De NPV zet zich al meer dan 35 jaar in voor de zorg voor het leven, door persoonlijk advies en toerusting, beleidsbeïnvloeding en vrijwillige thuishulp. De NPV werkt vanuit Bijbelse waarden en normen. Het uitgangspunt is dat ieder mensenleven bescherming verdient, ongeacht de levensfase of de kwaliteit van het leven. De vereniging telt ca. 55.000 leden en heeft een netwerk van ca. 80 lokale afdelingen met in totaal ca. 6.000 vrijwilligers. Je kan volgen op Facebook, de jongeren ook op Instagram en Facebook. Je kan er ook echt lid van worden (tip).

En wie weet heb je deze week wel gezien dat er een nieuwe keuzehulp Anticonceptie is gelanceerd. Onderzoek heeft uitgewezen dat er heel veel vragen zijn over anticonceptie in de christelijke wereld.  Voor jongeren maar net zo goed voor ouders die al een gezin hebben. Lees verder.

Ken of ben jij zo’n vlotte spreker die leuk vind om met jongeren te sparren? Over onderwerpen die er echt toe doen en flink diep gaan. Soms ook over jouw eigen comfortzone heen, dat hoort er dan bij. Vraag info op bij mijn collega’s.

Chiel Voerman
volg mij!

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

Vertel het verder!
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *