Home » Blog » De eenzame spijbelaar, wie loopt er met hem op?

De eenzame spijbelaar, wie loopt er met hem op?

eenzame spijbelaar spijbelen leerlingbegeleiding

Spijbelaars heb je in soorten en maten. Sommige leerlingen zijn de grenzen aan het verkennen en overtreden bewust de schoolregels. Dit spijbelen gebeurt meestal in kleine groepjes. Ze zijn liever met elkaar in het winkelcentrum of op het voetbalveld dan op school. Maar er is ook een eenzame spijbelaar.

Eenzaam

De eenzame spijbelaar is volgens mij de schoolverzuimer met het grootste probleem. Als je in het absentieoverzicht kijkt is hij degene die op onregelmatige tijden afwezig is. Als enige in de klas, als enige van zijn jaargroep. Er zit geen logische lijn in zijn afwezigheid. Hij spijbelt bij verschillende lessen alsof hij ervoor zorgt niet te veel te missen van één vak.

Soms zit hij gewoon in de aula te wachten tot er iets gebeurt. Soms loopt hij rond op het sportveld of door het naburige park. Alleen.

Onopvallende spijbelaar

Deze eenzame spijbelaar is een vriendelijke meid of jongen die niemand tot last is. Hij of zij scoort redelijke cijfers dus niemand maakt zich vreselijke zorgen als hij een keer afwezig is. De leerling is soms onzichtbaar en docenten krijgen geen grip op hem. Er is iets, maar niemand weet wat en daarom laten ze hem of haar met rust.
De leerling voelt zich overbodig. Op school, maar ook thuis. Door afwezig te zijn zorgt hij voor de klas en de docent. Ze hoeven zich dan niet druk te maken of hem of haar. Hij is er niet, dus kan de docent aandacht geven aan anderen. En klasgenoten kunnen het samen gezellig hebben. Hij zit niet in de weg.

Wie loopt er met hem mee?

Deze eenzame spijbelaar is bijna onzichtbaar. Door het spijbelen kan hij veel nadenken over thuis en over het leven dat hij graag zou hebben. Wie loopt er met hem op? Wie van de docenten of begeleiders neemt zijn ‘niet pluis’ gevoel serieus en kijkt niet weg? Wie durft er van de schoolregels af te wijken en deze jongen of dit meisje te steunen in zijn eenzaamheid? Wie durft present te zijn en durft te vragen naar het verhaal van deze leerling?

De eenzame spijbelaar wordt een depressieve en opstandige of juist doodgeslagen brave leerling als hij dreigementen krijgt of straf. Eerder schreef ik een verhaal over dat straffen zomaar terreur kan worden. Doodzonde, want soms is de oorzaak maar een gedachte.

Wie loopt er samen op met deze eenzame spijbelaar?

Vertel het verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *