Skip to content

Chiel Voerman

Blogs over leerlingbegeleiding

Menu
  • Home
  • Wie ben ik
    • Losmaken is mijn doel
  • Onderwerpen
    • Allerlei gedachten
    • (Passend) onderwijs en leerlingbegeleiding
    • Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid
    • sociale media
    • Boeken
    • Nieuws
    • Gastblogger Alex Rebergen over studievaardigheden en studiekeuze
  • Contact
    • nieuwsbrief
    • Privacyverklaring en cookiebeleid
    • Er staan affiliate links op deze website
    • Samenwerken
    • Instagram – #linkinbio
    • Gastbloggers
      • Alex
Menu
docent haat mij

Die docent haat mij

Posted on september 27, 2020september 27, 2020 by Chiel Voerman

De docent haat mij. Het raakt mij steeds weer moet ik zeggen. Leerlingen zijn er soms heilig van overtuigd dat sommige docenten hen haten. En hierdoor staan ze niet open voor de lessen die de docent hen geven wil. Jammer, want het woord ‘relatie’ is er een uit de trits ‘Autonomie – Competentie – Relatie’. Hoe erg is dit en wat kunnen we eraan doen? *

Hoe erg is het?

Hoe erg is het als een leerling het idee heeft dat de docent hen haat? Wat betekent het eigenlijk? Het is een erg zwart witte uitspraak misschien. Hij is helaas net zo zwart-wit als de uitspraak die de leerling over andere leerlingen doet: ik mag hen niet. Ze zijn geen deel van mijn leven. Ik hoef hen er niet bij. Vanwege redenen. Verkeerde uitstraling, verkeerde vrienden, onbegrijpelijke interesses.

Ze kennen het dus om iemand aan de kant te zetten. En op dezelfde manier zullen andere leerlingen hen aan de kant zetten. Het gevoel van aan de kant gezet worden is hun bekend en ze herkennen het gevoel als ze bij docenten in het lokaal zitten.
En dat maakt volgens mij dat het een serieus probleem is. Ze voelen het in een bepaald opzicht waarschijnlijk goed aan. De docent is meestal vol goede moed begonnen met lesgeven aan deze leerlingen. Maar de klad komt erin doordat de manier van lesgeven of de lesinhoud niet past bij de leerling. De leerling heeft meestal nog maar weinig volwassen gedrag in zijn repertoire. En dus ontstaan er conflicten. En omdat de conflicten gaan over het zichtbare gedrag voelt de leerling zich niet begrepen.
Het valt mij op dat leerlingen vaak hun best doen om fatsoenlijk in de les te zitten. Maar het lukt niet goed omdat de docent extra op hen lijkt te letten. En de leerling concludeert: hij of zij haat mij. Beide partijen doen hun best en geen van beide wil het conflict. En toch ontstaat het. De relatie die nodig is om les te krijgen is er niet meer.

Een leerling voelt het ten dele goed aan. Want de docent haat hem natuurlijk niet. De docent heeft vooral moeite met de leerling. Maar omdat het over de eigenheid van de leerling gaat voelt het als afwijzing. Haat is het woord dat de leerling er dan bij zoekt.

Behoefte onder het gedrag

Met de meeste leerlingen gaat het prima. Die hebben voldoende relatie met de docenten om les te ontvangen. Maar bij de leerlingen die ik mag spreken gaat het mis omdat hun behoefte anders is. Ze lijken een grotere behoefte te hebben aan autonomie, het andere belangrijke woord uit de trits. Het zijn vaak zelfstandige denkers, intelligente leerlingen die gewend zijn dat hun stem gehoord wordt. Dat hun inbreng gewaardeerd wordt en dat er met argumenten en creatieve oplossingen gewerkt wordt.
Deze leerlingen krijgen vaak te horen dat ze zich moeten aanpassen en dat ze zich aan de regels moeten houden. En dat is niet verkeerd denk ik. En tegelijk dood het in hen de passie om te leren. En als die passie weg is dan ontstaat het negatieve gedrag die dus eigenlijk een positieve intensie heeft. Dat kan je ook lezen in het blog ‘Brutaal op school‘ waarin ik ook wat tips geef om ermee om te gaan.

De onderliggende behoefte van de leerling is dezelfde als die van de docent. Ze willen beiden serieus genomen worden en gezien worden om wie ze zijn. De docent wil graag dat leerlingen hen zien als een normaal en prettig mens om mee om te gaan. Op het gebied van autonomie, competentie en relatie hebben ze dezelfde wensen en uitdagingen. Als ze eenmaal in de negatieve toonzetting zijn gekomen is het lastig om jezelf autonoom te gedragen. Je reacties worden als je niet uitkijkt bepaalt door de acties van de ander. De leerling is vaak wat radicaler en gebruikt het woord haat.

Elkaar van dienst zijn

Op scholen wordt er vaak gedacht vanuit machtsverhoudingen. De docent heeft het gezag en een leerling moet zich daarnaar voegen. Als de leerling dat niet doet dan krijgt de leerling met een nog hoger gezag te maken.
Leerlingen die zich graag vanuit autonomie aan docenten verbinden hebben hier last van lijkt het. Ze worden of de vriendjes van de docent die uiteindelijk onschendbaar worden in de school. Of ze worden de underdogs die negatief gedrag laten zien. Het lijkt soms alsof ze daarmee hun eigenheid markeren: dit ben ik en ik ben de enige die hier nog controle over heeft.

Het helpt vaak als ik de relatie tussen de docent en leerling herdefinieer: Hoe zou het zijn dat je de docent als een dienstverlener ziet. Wat gebeurt er dan met jouw rol? De docent heeft iets wat jij niet hebt. Kennis en ervaring. En jij hebt iets wat de docent niet heeft: vragen en een gat in je kennis. Als jij nu zorgt dat de docent weet waar je vragen liggen, dan kan hij je van dienst zijn met de antwoorden. En als jij geen vragen hebt op bepaalde onderwerpen, dan kun je dienstverlenend zijn aan de docent en medeleerlingen. Door rustig aanwezig te zijn of je klasgenoten te helpen bij de vragen die zij hebben.

De docent haat mij niet

De leerlingen die zeggen ‘de docent haat mij’ ervaren een gevoel van afwijzing en eenzaamheid als ze in de klas zitten. Het is een volwassen taak die de leerling dan op zijn bordje krijgt. Zie er maar eens fatsoenlijk mee om te gaan. Dat lukt ouderen ook vaak niet.
Vaak is het gevoel wel een gevolg van hun eigen gedrag en gedachten. Maar dat gedrag en die gedachten zijn er niet voor niets. Het komt ergens vandaan en dus moeten we steeds uitzoeken wat het is.

Ik bof dat ik in mijn werk nu de leerlingen kan spreken op het moment dat hun emotie hoog zit. Ze zijn boos of verdrietig omdat ze de les uitgestuurd zijn. Of ze voelen zich gepakt omdat ze moeten nakomen na een spijbelactiviteit. De meeste leerlingen durven zich kwetsbaar op te stellen en zich in de ziel te laten kijken. Ik sta niet in het conflict en daardoor kan ik aan beide kanten partijdig zijn en dat werkt in deze situaties erg goed. (ik schrijf bewust niet: onpartijdig)
En meestal komen we samen tot de conclusie dat de docent hen niet haat. Ze begrijpen de docent uiteindelijk wel en ze balen van hun gedrag. Ze willen echt hun leven beteren. Maar tegelijk willen ze ook erkend en herkend worden in hun manier van zijn.
En daarvoor hebben ze weer de openheid van de docenten nodig. Die soms moeilijk te vinden is omdat de leerling de docent gekwetst heeft.
En wat gaaf als docenten en leerlingen dan op een dag ineens zo’n overwinning komt melden.

Kwetsbaarheid en macht komen heel dicht bij elkaar in de scholen. Ik schreef ooit een blog met de titel ‘het tegenovergestelde van kwetsbaarheid is macht’.


*Dit blog gaat niet per se over de docenten en leerlingen op de school waar ik nu werk. Daar gebeuren ook veel goede dingen overigens. Ik ken dit ook uit mijn tijd als zelfstandige jongerencoach en de periode op mijn vorige school. Verhalen zijn altijd een mix van de verhalen van verschillende leerlingen door elkaar.

Dit wil je gelezen hebben:

Thuis naar school
Mannen op de Pabo - opleiding tot rolmodel
Hoogbegaafde mensen kunnen veel presteren
Tijdelijke leerlingenbegeleider
Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Leerlingbegeleider | Blogger. Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken. Volg mij via de socials en kijk ook eens op www.chielvoermanblog.nl voor mijn reliblogs.

www.chielvoerman.nl
Vertel het verder!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kies waar je over wilt lezen

  • (Passend) onderwijs en leerlingbegeleiding (32)
  • Allerlei gedachten (29)
  • Boeken (6)
  • Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid (25)
  • Nieuws (5)
  • sociale media (7)

Over mij

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Leerlingbegeleider | Blogger. Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken. Volg mij via de socials en kijk ook eens op www.chielvoermanblog.nl voor mijn reliblogs.

www.chielvoerman.nl

Nieuwste blogs

  • gastblogger leerlingbegeleiding websiteIk zoek jou?
    In Nieuws
    Ik ben op zoek jongeren of […]
  • zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelenZelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen
    In Allerlei gedachten
    Het is de tijd van de […]
  • ook dat is autismeOok dat is autisme
    In Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid
    Leerlingen met autisme hebben […]

Nieuwsbrief

Trefwoorden

Autisme begeleiding bloggen boek burn-out coach Docent eenzaamheid executieve functies Facebook hoogbegaafd hoogbegaafdheid instagram jongeren jongerencoach kinderen kwetsbaar leerlingbegeleiding leven liefde marketing motivatie onderwijs opvoeden ouderen ouders pabo pabomannen passend onderwijs prikkelgevoeligheid school Sinterklaas sociale media Spijbelen studenten verantwoordelijkheid verbinding Verzuim wmo zelfredzaamheid

Meest gelezen

  • het tegenovergestelde van kwetsbaar
    Allerlei gedachten Wat is het tegenovergestelde van kwetsbaar?
  • compassie of empathie
    Allerlei gedachten Compassie of Empathie
  • hitte is vervelend voor gevoelige kinderen, hittegolf
    Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid Hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen; school doe niet te leuk!

chielleerlingbegeleider

chielleerlingbegeleider
Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo gemakkelijk gaat op school? Ik wil de inhoud van mijn blog wat breder maken en mij ook meer richten op #jongeren zelf. In plaats van vooral #docenten en #hulpverleners te bereiken. Ik zoek ervaringsverhalen en misschien zelfs gastbloggers. Lees https://www.chielvoerman.nl/gastblogger/ 
 #linkinbio dan weet je waar het over gaat. Wie weet had je ADHD op het vwo of was je een #onderpresteerder op de havo. Of is dit jou kans om eens iets te vertellen over hoe spijbelen in zijn werk ging, waarom jij dat deed en hoe school erop reageerde. Tag vooral iemand die zo'n verhaal kan vertellen!

#onderwijs #leerlingbegeleiding #passendonderwijs #studenten #havo #vwo #mavo #vmbo #universiteit #hbo #mbo #roc #leren #adhd #autisme #hoogbegaafd #onderpresteren #spijbelen #schoolverlaten
#Repost @talenthouse.harderwijk
• • • • • •
Deze quote komt van een zogenaamde Stoïcijn. Epictetus heette hij, hij kwam uit de 1e eeuw na Chr. Heel misschien ken je de uitspraak dat iemand zich heel Stoïcijns gedraagt. Vaak bedoelen we dan dat iemand onverschillig is. Maar de Stoïcijnen waren helemaal niet zo onverschillig, ze oefenden zich vooral in het omgaan met hun emotie’s ook in heel moeilijke tijden. 

Ze trainden zichzelf vooral te focussen op de dingen waar ze wel invloed op hadden, en 1 van de dingen waar je invloed op hebt ook als de situatie heel vervelend is, zijn je gedachten! 

Zo kun je naar de regen kijken als iets wat je auto heel erg vies maakt, maar een ander denkt juist, ah dat is lekker, nu wordt mijn auto lekker schoongespoeld door de regen. Het is maar net hoe je er over denkt! 

“Het stoïcisme is een levenswijze die de wijsheid en kracht biedt te kunnen omgaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt”

Een kleine oefening om dit eens te proberen.

1. Pak een pen/papier. En beschrijf kort een gebeurtenis/ervaring van afgelopen week. 
2. Beschrijf beknopt, feitelijk en objectief  over deze gebeurtenis. 
3. Hoeveel controle heb je over deze ervaring? Beoordeel je controle over de situatie , ook je reactie daarop. En geef een score van 0-100%
4. Waarschijnlijk scoor je meer dan 0%. Welke aspecten precies heb jij controle over? Maak daar een kort lijstje van.
5. Uitdaging: wat zou er gebeuren wanneer je wat meer stoïcijns zou nadenken over de dingen waar je geen invloed op hebt?

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”

#nogffvolhouden #jongerenwerk #ffvolhouden  #stoic #stoïcijnen
Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schr Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schreef ik 21 februari 2013. Ik moest er afgelopen week aan denken toen we spraken over een aantal #leerlingen op #school. We verwachten nog steeds dat ouders en leerlingen iets voor elkaar krijgen wat ze niet kunnen. Ze hebben juist hulp nodig op het gebied waar ze gevraagd worden zelfredzaam te zijn. Net zo raar als dat we van een #leerling vragen om beter te plannen als we merken dat hij dat niet goed doet. Zelfredzaam zijn op het gebied waar je niet zelfstandig kunt zijn. Dat is machteloos he! #onderwijs #passendonderwijs #wmo #hulp #kracht #begeleiding #ouders #hulpverlenening #betuttelen
Mooi om dit zo op een rijtje te zien. Artikel in S Mooi om dit zo op een rijtje te zien. Artikel in Sozio over het boek Anderen stimuleren en je zelf motiveren. Draai gangbare regels als ' wie vragen worden overgeslagen' en 'bescheidenheid  siert de mens' eens om. #ta #transactioneleanalyse #leerlingbegeleiding #leerlingen #docent #onderwijs #school #motivatie
Vandaag wordt weer het bewijs geleverd dat te laat Vandaag wordt weer het bewijs geleverd dat te laat komen vooral focus en motivatie is. Op deze profielwerkstuk dag komt het erop aan. Ll worden volledig serieus genomen en ze nemen zichzelf serieus. En dus zijn ze op tijd. #spijbelen #voortijdigschoolverlaten #leerplicht #studenten #docenten #examen #havo #vwo #ccnv #harderwijk
Ja, dit wil ik toch even kwijt. Ik kreeg een bedan Ja, dit wil ik toch even kwijt. Ik kreeg een bedankje van een onbekend iemand voor mijn werk op school. Altijd leuk. Maar ik bedacht mij vandaag dat de leerlingen die normaal best veel moeite hebben met school en het 'opzitten' in de klas het nu gewoon vreselijk goed doen. Ze komen niet in het nieuws of in klagerige mails voor. Dikke dikke duim! Geeft ook veel stof tot nadenken overigens hoor. Want wat zou dit kunnen betekenen? Nou, eerst maar van het weekend genieten allemaal. Want de rek gaat er aardig uit volgens mij. En hopelijk kunnen we snel weer 'gezond jongensgedrag' zien op c. Ik mis het wel een beetje eigenlijk. #ccnv #school #harderwijk #onderwijs #jongeren #tochleuk #docent #blij #leerlingen #onderwijzers #pabo #thuisonderwijs #ccnv #harderwijk
Meer laden… Volgen op Instagram
Civas

Menu

  • Gastbloggers
  • Contact
  • Wie ben ik
  • Samenwerken met een christelijk blog

chielleerlingbegeleider

chielleerlingbegeleider
Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo gemakkelijk gaat op school? Ik wil de inhoud van mijn blog wat breder maken en mij ook meer richten op #jongeren zelf. In plaats van vooral #docenten en #hulpverleners te bereiken. Ik zoek ervaringsverhalen en misschien zelfs gastbloggers. Lees https://www.chielvoerman.nl/gastblogger/ 
 #linkinbio dan weet je waar het over gaat. Wie weet had je ADHD op het vwo of was je een #onderpresteerder op de havo. Of is dit jou kans om eens iets te vertellen over hoe spijbelen in zijn werk ging, waarom jij dat deed en hoe school erop reageerde. Tag vooral iemand die zo'n verhaal kan vertellen!

#onderwijs #leerlingbegeleiding #passendonderwijs #studenten #havo #vwo #mavo #vmbo #universiteit #hbo #mbo #roc #leren #adhd #autisme #hoogbegaafd #onderpresteren #spijbelen #schoolverlaten
#Repost @talenthouse.harderwijk
• • • • • •
Deze quote komt van een zogenaamde Stoïcijn. Epictetus heette hij, hij kwam uit de 1e eeuw na Chr. Heel misschien ken je de uitspraak dat iemand zich heel Stoïcijns gedraagt. Vaak bedoelen we dan dat iemand onverschillig is. Maar de Stoïcijnen waren helemaal niet zo onverschillig, ze oefenden zich vooral in het omgaan met hun emotie’s ook in heel moeilijke tijden. 

Ze trainden zichzelf vooral te focussen op de dingen waar ze wel invloed op hadden, en 1 van de dingen waar je invloed op hebt ook als de situatie heel vervelend is, zijn je gedachten! 

Zo kun je naar de regen kijken als iets wat je auto heel erg vies maakt, maar een ander denkt juist, ah dat is lekker, nu wordt mijn auto lekker schoongespoeld door de regen. Het is maar net hoe je er over denkt! 

“Het stoïcisme is een levenswijze die de wijsheid en kracht biedt te kunnen omgaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt”

Een kleine oefening om dit eens te proberen.

1. Pak een pen/papier. En beschrijf kort een gebeurtenis/ervaring van afgelopen week. 
2. Beschrijf beknopt, feitelijk en objectief  over deze gebeurtenis. 
3. Hoeveel controle heb je over deze ervaring? Beoordeel je controle over de situatie , ook je reactie daarop. En geef een score van 0-100%
4. Waarschijnlijk scoor je meer dan 0%. Welke aspecten precies heb jij controle over? Maak daar een kort lijstje van.
5. Uitdaging: wat zou er gebeuren wanneer je wat meer stoïcijns zou nadenken over de dingen waar je geen invloed op hebt?

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”

#nogffvolhouden #jongerenwerk #ffvolhouden  #stoic #stoïcijnen
Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schr Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schreef ik 21 februari 2013. Ik moest er afgelopen week aan denken toen we spraken over een aantal #leerlingen op #school. We verwachten nog steeds dat ouders en leerlingen iets voor elkaar krijgen wat ze niet kunnen. Ze hebben juist hulp nodig op het gebied waar ze gevraagd worden zelfredzaam te zijn. Net zo raar als dat we van een #leerling vragen om beter te plannen als we merken dat hij dat niet goed doet. Zelfredzaam zijn op het gebied waar je niet zelfstandig kunt zijn. Dat is machteloos he! #onderwijs #passendonderwijs #wmo #hulp #kracht #begeleiding #ouders #hulpverlenening #betuttelen
Mooi om dit zo op een rijtje te zien. Artikel in S Mooi om dit zo op een rijtje te zien. Artikel in Sozio over het boek Anderen stimuleren en je zelf motiveren. Draai gangbare regels als ' wie vragen worden overgeslagen' en 'bescheidenheid  siert de mens' eens om. #ta #transactioneleanalyse #leerlingbegeleiding #leerlingen #docent #onderwijs #school #motivatie
Vandaag wordt weer het bewijs geleverd dat te laat Vandaag wordt weer het bewijs geleverd dat te laat komen vooral focus en motivatie is. Op deze profielwerkstuk dag komt het erop aan. Ll worden volledig serieus genomen en ze nemen zichzelf serieus. En dus zijn ze op tijd. #spijbelen #voortijdigschoolverlaten #leerplicht #studenten #docenten #examen #havo #vwo #ccnv #harderwijk
Ja, dit wil ik toch even kwijt. Ik kreeg een bedan Ja, dit wil ik toch even kwijt. Ik kreeg een bedankje van een onbekend iemand voor mijn werk op school. Altijd leuk. Maar ik bedacht mij vandaag dat de leerlingen die normaal best veel moeite hebben met school en het 'opzitten' in de klas het nu gewoon vreselijk goed doen. Ze komen niet in het nieuws of in klagerige mails voor. Dikke dikke duim! Geeft ook veel stof tot nadenken overigens hoor. Want wat zou dit kunnen betekenen? Nou, eerst maar van het weekend genieten allemaal. Want de rek gaat er aardig uit volgens mij. En hopelijk kunnen we snel weer 'gezond jongensgedrag' zien op c. Ik mis het wel een beetje eigenlijk. #ccnv #school #harderwijk #onderwijs #jongeren #tochleuk #docent #blij #leerlingen #onderwijzers #pabo #thuisonderwijs #ccnv #harderwijk
Meer laden… Volgen op Instagram

Volg via Facebook

Chiel Voerman - leerlingbegeleider
©2021 Chiel Voerman | Built using WordPress and Responsive Blogily theme by Superb